Gebruik verlichting om ons huis uniek te maken: kijk eens naar deze 14 tips

door Natasja

08 April 2024

Gebruik verlichting om ons huis uniek te maken: kijk eens naar deze 14 tips
Advertisement

De stijl van een huis wordt niet alleen bepaald door de inrichting. Het is ongetwijfeld belangrijk en je kunt niet zonder, maar het meubilair, de kleuren die voor de muren worden gekozen, de stoffen, de kunstwerken en nog veel meer kunnen niet als compleet worden beschouwd als je niet ook aan de verlichting van de omgeving denkt. Natuurlijk licht is essentieel om kamers te verfraaien, maar kunstlicht, mits goed bedacht, is de ultieme uitdrukking van je stijl, je karakter en waar je vooral van houdt.

Advertisement

1. Belangrijke kroonluchter

1. Belangrijke kroonluchter

@delightfulll/Instagram

Je kamers samenstellen op basis van licht betekent nadenken over het doel van die specifieke kamer, om te begrijpen of het een plek van gezelligheid, rust of werk zal zijn. Als je dit doel hebt bepaald, kun je verder gaan met het type lichtpunt. In dit geval, als je bijvoorbeeld elegantie wilt geven aan de woonkamer, kies voor een grote kroonluchter, duidelijk zichtbaar en misschien gekenmerkt door bijzondere vormen. De plek van de afzonderlijke lampen zorgt voor een prachtig spel omdat ze op verschillende punten in de ruimte worden gericht.

Advertisement

2. Een klassiek tintje

2. Een klassiek tintje

@homeonthehey/Instagram

Je kunt echter ook van klassiek houden en de voorkeur geven aan een "ouderwetse" touch, waarbij het licht niet van het plafond komt, maar door de verschillende lampen op verschillende plaatsen in de ruimte gaat. Kaarsen spelen ook een belangrijke rol in deze kundige orkestratie, ze zorgen voor warmte en bevorderen een intieme sfeer.

3. De ledstrips aandoen

3. De ledstrips aandoen

@caffelattehome/Instagram

Als je daarentegen moderner zijn ingesteld, kies voor verlichting die alleen wordt gecreëerd door de verborgen aanwezigheid van ledstrips. Het lichtspel zal op magische wijze uit de muren verschijnen en betoverende nuances creëren.

4. "Oscar" verlichting

4. "Oscar" verlichting

@delightfulll/Instagram

Wil je een detail dat niet onopgemerkt blijft? Een consoletafel met een spiegel omringd door gloeilampen die in de slaapkamer wordt geplaatst - of waarom ook niet, ook in een andere kamer van het huis - zal de ideale keuze zijn om zowel te verlichten als een fantastische omlijsting creëren. De zichtbare lampjes geven een retro-effect aan de ruimte.

5. Etnische verlichting

5. Etnische verlichting

atlaslightsmorocco.com

Is een etnische sfeer jouw droom? Dan is een kroonluchter in Marokkaanse stijl precies wat je nodig hebt. Het dichte vlechtwerk van de kroonluchter laat het licht doorschijnen, maar creëert een prachtig spel in de hele kamer. Het is zeker geen keuze voor een kantoor, maar voor ontspannen avonden op de bank is hij perfect.

Advertisement

6. Je in de natuur voelen

6. Je in de natuur voelen

@wabi.asia/Instagram

Een goede relatie hebben met de natuur betekent ook dat je materialen kiest die door de natuur zijn geïnspireerd om je huis in te richten. En verlichting speelt een belangrijke rol wanneer het is ingebed in deze elementen. Hier wordt het een lichte schaduw die ontspanning stimuleert en de contouren van voorwerpen en meubels tekent.

7. Zacht licht

7. Zacht licht

almalight.com

Zachte verlichting is het mooist als verlichtingsidee. Veel "bollen" naast elkaar, eventueel op verschillende hoogtes en gemaakt van helder glas zijn natuurlijk heel geschikt voor verlichting, maar wel op een eenvoudige en delicate manier.

Advertisement

8. Voeg een hemel toe in de een kamer

8. Voeg een hemel toe in de een kamer

@arch.ahmedsamy/Instagram

Durf de hemel na te bootsen in de kamer. Er wordt een hemels gewelf gevormd dankzij de kundige compositie van het plafond, dat volledig is getransformeerd. Veel lichtpunten naast elkaar om het gevoel te geven onder een sterrenhemel te staan. Je hoeft alleen nog maar een wens te doen.

9. Vintage lichtpunt

9. Vintage lichtpunt

@delightfulll/Instagram

Als je van de vintage stijl houdt, mag een verlichtingsdetail dat daaraan herinnert niet ontbreken. Meestal is een lamp met een "koepelvormige" kap en buisvormige constructie perfect om de touch te geven die je wilt. Denk aan een lamp in een hoek, ver weg van andere verlichtingsdetails, als middelpunt, die een prachtige sfeer creëert.

Advertisement

10. Verlichting wordt een totem

10. Verlichting wordt een totem

almalight.com

Hoog, steelvormig, taps toelopend: zo ziet een lichttotem eruit die licht uitstraalt door de hele kamer en toch geconcentreerd blijft op een specifieke plek. Een heel origineel idee, vind je ook niet?

11. Luxe licht

11. Luxe licht

@covetcollection_/Instagram

Kristallen, hangers, lichtfacetten: als dit de details zijn die je wilt, leg jezelf dan geen beperkingen op, maar kies een "volumineus" voorwerp. Het voorbeeld in kwestie geeft een goed idee van wat we bedoelen. Het kijkt van bovenaf op je neer, bevindt zich in het midden van de kamer, boven de tafel en is zeer indrukwekkend.

Advertisement

12. Verlichting komt alleen van het plafond

12. Verlichting komt alleen van het plafond

www.light11.eu

En dan is er de industriële stijl, en dus de wens om zachte verlichting en verfijnde hoeken te creëren en waarin de kleuren van de andere onderdelen worden versterkt. Hoe doe je dit? Vul het plafond met lichtpunten, allemaal hetzelfde, om een lichtgevend paneel te creëren, maar met veel kleine puntjes. Een prachtig lichtspel.

13. Twee wandlampen en de sfeer verandert

13. Twee wandlampen en de sfeer verandert

@delightfulll/Instagram

En vergeet nooit hoe belangrijk en stijlvol wandlampen kunnen zijn. Ze bestaan in vele soorten, kleuren, vormen en maten en zijn ideaal als je lichtsporen wilt creëren die naar boven en beneden uitstralen , maar ook zijwaarts of stervormig. Het hangt allemaal af van de vorm en het effect dat je wilt creëren. Maar dat ze een sfeer creëren die je omarmt, dat is zeker.

Advertisement

14. Staande lamp

14. Staande lamp

almalight.com

En tot slot zijn er de lampen die vanaf de vloer omhoog komen, gebogen zijn en met hun lange "nek" het punt van de kamer verlichten waarop je de aandacht wilt richten. Ze zijn ideaal om charme te geven aan de woonkamer, om een perfecte leeshoek te maken, of ook gewoon om het gebied waar je zit te kletsen met dierbaren te verkleinen.

Verlichting in een kamer mag dus nooit onderschat worden. Denk na over je stijl, hoe je de kamer wilt inrichten en verlichten. Dit zal je ontwerpkeuzes aanvullen en alles wat je in de ruimte hebt geplaatst accentueren. Maar je hebt ook de mogelijkheid om contrasten te creëren met meubels en verlichting.

Werk met je verbeelding, laat je inspireren door deze 14 prachtige ideeën en maak het huis net ietsje bijzonderder.

Advertisement