Baking soda in de compost: een goede bondgenoot of potentieel gevaar?

door Natasja

03 April 2024

Baking soda in de compost: een goede bondgenoot of potentieel gevaar?
Advertisement

Veel mensen maken zelf hun eigen compost om te gebruiken bij het tuinieren om de planten te voeden en de groei te bevorderen, en er wordt vaak min of meer nuttig advies gegeven om de compost te verbeteren.

Vaak wordt aangeraden om baking soda aan de compost toe te voegen om de kwaliteit ervan te verbeteren. Is baking soda, een product dat altijd in de voorraadkast aanwezig is en zeer nuttig is voor persoonlijke verzorging en het schoonmaken van het huis, echt een nuttig middel om de kwaliteit van de compost te verbeteren?

Advertisement

Baking soda om compostgeuren te neutraliseren

Baking soda om compostgeuren te neutraliseren

Tanomkinotuan Gardening/YouTube

De belangrijkste reden waarom de toevoeging van baking soda aan compost wordt aanbevolen, is zijn vermogen om geuren te neutraliseren, aangezien het in huis vaak wordt gebruikt om onaangename geuren uit koelkasten, kasten en schoenenrekken te verwijderen; een overmaat aan baking soda kan het evenwicht van de compost echter volledig verstoren, waardoor zelfs de nuttige micro-organismen en de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor de onaangename geur worden aangetast.

In dit geval is de ideale oplossing om de eigen compost te analyseren om de oorzaak van de onaangename geur te begrijpen en deze op de juiste manier op te lossen:

  • een ammoniakgeur kan bijvoorbeeld wijzen op een teveel aan stikstofrijke groene materialen en wordt daarom gecompenseerd door de houder open te houden om overtollig vocht te verdampen en koolstofrijke bruine materialen toe te voegen, zoals droge bladeren, versnipperde kranten of karton;
  • een zwavelachtige geur die op rotte eieren lijkt, kan daarentegen betekenen dat er ongeschikte ingrediënten zoals vlees, vis, vet of zuivelproducten aan de compost zijn toegevoegd, of het kan een indicatie zijn van slechte oxygenatie, een probleem dat kan worden verholpen door de compost voorzichtig te draaien om de zuurstofdoorlating te verbeteren en door bruin materiaal toe te voegen.

Advertisement

Zure compost tegengaan

Zure compost tegengaan

SuSanA Secretariat/Wikimedia Commons

Tijdens het ontbindingsproces wordt de pH van de compost geleidelijk neutraal en bereikt een pH van 6-8. Als deze stap niet plaatsvindt en de compost in de laatste fase van de ontbinding nog steeds zuur is, kan dit laatste worden belemmerd en kan de kwaliteit van de compost als geheel worden aangetast. In dit geval is het aan te raden om baking soda te gebruiken om de zuurtegraad tegen te gaan en de pH weer op een optimaal niveau te brengen.

Zorg er echter voor dat je ook in dit geval niet overdrijft met de hoeveelheid baking soda om veranderingen in de compost te voorkomen en om de pH te meten vóór het gebruik op de planten.

Knutten bestrijden

Knutten bestrijden

Martin Cooper/Wikimedia Commons

Een laatste reden om baking soda aan de compost toe te voegen is de noodzaak om knutten te weren. Deze insecten worden aangetrokken door de geur die wordt geproduceerd door het vocht en de schimmels die zich op de compost ontwikkelen en kunnen daarom eenvoudig met andere methoden worden tegengehouden. Je kan de compost bijvoorbeeld goed doorroeren om de oxygenatie te verbeteren en het vochtgehalte te verlagen, of je kan de compost verwarmen zodat de knutten op natuurlijke wijze worden verwijderd.

Het nut van baking soda is dus niet essentieel voor een succesvolle compost, aangezien de resultaten ook met andere technieken bereikt kunnen worden. De nadelen daarentegen kunnen aanzienlijk zijn: een overmaat aan baking soda kan in feite niet alleen de schadelijke bacteriën elimineren die verantwoordelijk zijn voor onaangename geuren en een slechte compostkwaliteit, maar ook de nuttige bacteriën, waardoor het hele proces ineffectief wordt.

Weet je echt zeker dat je de baking sodatruc wilt proberen bij het composteren?

Advertisement