Een roze wolk in de tuin: ontdek twee planten die op een suikerspin lijken

door Natasja

26 Maart 2024

Een roze wolk in de tuin: ontdek twee planten die op een suikerspin lijken
Advertisement

Een plant die eruitziet als een roze watje, zacht als suikerspin: lijkt dat onmogelijk? Er zijn er zelfs twee. Twee planten uit de grassenfamilie en van zeer hoge sierwaarde, die ongrijpbare roze wolken creëren. Het zijn de Muhlenbergia capillaris (in het Engels ook wel "pink Muhly grass" genoemd) en de Eragrostis spectabilis. Laten we eens wat meer over ze te weten komen.

Muhlenbergia capillaris

Muhlenbergia capillaris

@pamdigging/Instagram

Muhlenbergia capillaris is een meerjarig grassoort en is bekend en geliefd om zijn ongelofelijke bloeiwijzen, die het doen denken aan een roze wolk. Hij is mooi alleen, klaar om op te vallen tussen andere planten, maar hij is helemaal geweldig als hij naast veel van zijn soortgenoten wordt geplaatst.

Het mooiste is dat deze plant al deze voldoening geeft in de herfst, wanneer de rest van de tuin kaal begint te worden en er over het algemeen maar weinig struiken en bloeiende planten overblijven. Dus waarom zou je deze plant niet overwegen bij de soorten die je in de lente kunt planten? Als hij de juiste plek vindt en zich goed in de grond nestelt, zal hij je de komende herfst vreugde schenken!

Hij is niet kieskeurig wat grond betreft en kan zich aan verschillende situaties aanpassen. Als je kunt kiezen, is het echter beter dat de grond niet te zuur is, goed draineert en rijk is aan voedingsstoffen, zodat de plant zo goed mogelijk kan groeien.

Deze plant zou ook in halfschaduw kunnen groeien, maar hij komt veel beter uit als hij wat meer zon krijgt (en het is geen toeval dat de vlaktes met Muhlenbergia die over de hele wereld als "fotoscènes" worden gebruikt, meestal zonder kroonbedekking zijn. Hij kan ook in potten overleven, dus kan ook in grote plantenbakken op balkons worden gekweekt.

Als je een opvallend effect wilt creëren, onthoud dan dat de aanbevolen dichtheid drie jonge zaailingen per vierkante meter grond is.

Dan komen we bij de drie grote voordelen van de teelt: je hoeft hem geen water te geven (in potten is het echter beter om voorzichtig te zijn en hem te "helpen" als je merkt dat de grond echt te droog is), hij heeft geen bemesting nodig, noch fytosanitaire behandelingen. Het enige waar je aan moet denken is het verwijderen van de droge bladeren aan het einde van de winter (laat ze eerst ter bescherming liggen), om de groei van nieuwe bladeren te stimuleren.

Advertisement

Eragrostis spectabilis

Eragrostis spectabilis

@oakandsagenativegardens/Instagram

Even bijzonder is de Eragrostis spectabilis. Ook deze soort behoort tot de grassenfamilie en heeft het hele jaar door zeer mooie smaragdgroene bladeren, maar het is in de herfst dat hij, net als de andere plant, de tuin versiert met zachtroze penseelstreken.

De Eragrostis spectabilis is ook niet veeleisend wat grond betreft, geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats maar verdraagt ook halfschaduw en moet de eerste maanden en binnen een jaar verzorgd worden, maar als hij eenmaal bezit heeft genomen van zijn gebied verdraagt hij ook goed droogte. Net als de Muhlenbergia is hij door zijn gemakkelijke teelt ook geschikt om stadstuinen te verfraaien. En net als bij de Muhlenbergia moet hij aan het eind van de winter worden gesnoeid, waarbij precies al de bladeren tot een paar centimeter boven de grond wordt verwijderd, zodat de plant in het voorjaar weer begint te groeien  en zich vanaf de nazomer voorbereidt op de bloei. Hij wordt ook gebruikt als vijverborderplant.

Droomlandschappen in de herfst

Droomlandschappen in de herfst

@ doharang_/Instagram

Beide planten geven veel voldoening in de herfst, zozeer zelfs dat er plekken zijn waar ze juist worden gekweekt op grote stukken land of in grote groengebieden en stadsparken (vooral de Muhlenbergia capillaris) als toeristische trekpleisters. Er zijn veel van dit soort plekken in Zuid-Korea (je ziet er een op de foto), die in de herfst populaire bestemmingen worden.

Zou je niet wat van deze roze magie willen namaken in de tuin?

Advertisement