Feng Shui en de slaapkamer: laten we eens kijken naar de 6 regels voor een echt verkwikkende nachtrust

door Natasja

26 Maart 2024

Feng Shui en de slaapkamer: laten we eens kijken naar de 6 regels voor een echt verkwikkende nachtrust
Advertisement

Feng Shui is een oude en zeer bekende discipline volgens welke een juiste kamerindeling en een goede levensstijl invloed hebben op ons welzijn en de energie waarmee we dagelijks worden omringd. Elk aspect van deze kunst is gericht op evenwicht, op een goede gezondheid behouden en op de algemene positiviteit van het menselijk bestaan. 

Met dit hoge doel voor ogen heeft Feng Shui zijn toepassing van jaar tot jaar uitgebreid tot het punt dat het, waar gewenst, onze manier van leven regelt.

Advertisement

Breng Feng Shui in de slaapkamer

Breng Feng Shui in de slaapkamer

Max Vakhtbovycn/Pexels

Deze fascinerende en mysterieuze oosterse kunst is geliefd bij veel mensen en niet weinig interieurontwerpers gebruiken het om advies te geven over de inrichting van een huis. Elke kamer heeft zijn eigen Feng Shui regels en alle elementen waaruit de kamer is opgebouwd, materialen en andere, moeten strikte regels volgen. Heb je je bijvoorbeeld ooit afgevraagd hoe je de slaapkamer het beste kunt inrichten om een goede nachtrust te bevorderen? Als het antwoord nee is, dan is dit het moment om dat te ontdekken.

De fundamentele elementen om een slaapkamer in perfecte Feng Shui stijl samen te stellen zijn minstens 6:

  • Kleuren van de kamer. Het eerste waar je op moet letten bij het samenstellen van de slaapkamer is het kiezen van het juiste kleurenschema. We hebben het dan niet alleen over de kleuren die aan de muren moeten worden gegeven, maar ook over die van de bekleding. Neutrale, ingetogen, warme en niet te felle kleuren zijn de ideale keuze om de geest niet te "stressen" en ontspanning en minder energieverbruik te bevorderen. Te felle kleuren, zoals rood, zullen daarentegen een constante stimulans zijn.
  • Positie van het bed. Het is het belangrijkste element in deze kamer en het eerste dat moet worden geplaatst. Het bed moet absoluut niet geplaatst worden met een raam erachter, maar zou ideaal zijn tegen een muur, om je welzijn te beschermen. Het mag nooit in een rechte lijn met de deur staan, het is een aspect dat verband houdt met het vertrek van de ziel, en indien mogelijk moet het zo gericht worden dat het hoofd naar het noorden en de benen naar het zuiden wijzen.
  • Aanwezigheid van spiegels. Wat doen deze voorwerpen? Ze reflecteren en zijn erg handig in kleine kamers om de ruimte te vergroten, maar je moet ze nooit precies voor het bed zetten. Door je beeld en de omgeving weer te geven en door de energie die je zelf uitstraalt terug te kaatsen, zouden ze een situatie creëren waarin je geest niet kan ontspannen en activiteit en onrust aanmoedigt.

Advertisement

Nog wat andere tips...

Nog wat andere tips...

cottonbro studio/Pexels

We hebben de eerste 3 stappen gezien om de slaapkamer in te richten volgens de regels van Feng Shui. Maar er zijn nog 3 andere aspecten die absoluut niet onderschat mogen worden. 

  • Aanwezigheid van elektrische apparaten. Televisies, computers, telefoons, tablets en nog veel meer zijn erg nuttige gadgets in het dagelijks leven, maar niet tijdens het slapen. De elektromagnetische golven die ze uitzenden zijn helemaal niet positief en zorgen voor spanning en slaapstoornissen die leiden naar een groter gevoel van ongemak en vermoeidheid. Feng Shui is hier heel drastisch in: alle elektronische apparaten moeten uit de slaapkamer worden gelaten. Niet iedereen kan dit, dus ze in iedergeval uitschakelen kan een goede oplossing zijn.
  • Perfecte orde. Geen rommel in de slaapruimte. Zet het essentiële erin, verwijder de tierelantijnen, laat de kamer zo kaal mogelijk en vooral netjes. Strakke lijnen zorgen alleen maar voor meer rust en mentale en fysieke ontspanning. Chaos zorgt juist voor spanning. Net als de aanwezigheid van puntige voorwerpen die, net als elektronische apparaten, vermeden moeten worden. 
  • Luchtcirculatie. Open de ramen en deuren en lucht de kamers. Als je alles de hele tijd gesloten houdt, zullen vocht, bacteriën, muffe lucht, stof en negatieve energie niet naar buiten kunnen, maar in de ruimte stagneren en de rust beïnvloeden. Feng Shui adviseert om zoveel mogelijk lucht te laten circuleren om de lucht in de kamers te zuiveren.

Slaap lekker!

Slaap lekker!

Polina Kovaleva/Pexels

We hebben dus 6 fundamentele aspecten gezien om Feng Shui in de slaapkamer te brengen. Als je niet zo goed slaapt als je zou willen, als je je de hele tijd moe voet en niets liever wilt dan blijven slapen, is het misschien tijd om de kamer te bekijken en opnieuw in te richten volgens deze regels.

Als je dat gedaan hebt, hoef je alleen nog maar te gaan liggen en eindelijk goed uit te rusten.

Advertisement