Corrosie op batterijen: hoe die vervelende laag te voorkomen en schoon te maken

door Natasja

25 Maart 2024

Corrosie op batterijen: hoe die vervelende laag te voorkomen en schoon te maken
Advertisement

Heb je wel eens meegemaakt dat de afstandsbediening van de tv of airconditioner er plotseling mee ophield? Je opende het batterijvakje om de batterijen te vervangen en tot grote verbazing werd je geconfronteerd met een probleem. De alkalinebatterijen zaten vol met een witachtige - soms zelfs groenachtige - substantie.

Dit betreft corrosie dat niet echt iets positiefs is, maar in een paar stappen kan worden verholpen. Laten we eens kijken hoe.

Advertisement

Waar hangt dit fenomeen van af?

Waar hangt dit fenomeen van af?

Needpix

Het eerste wat je waarschijnlijk graag wilt weten is hoe dit fenomeen ontstaat. Batterijen, vooral alkalinebatterijen, hebben een vloeistof in zich waardoor ze goed kunnen werken. Ze worden beschermd door uitstekende afdichtingen, maar het komt niet zelden voor dat een defect, onvolkomenheid of niet-gebruik van het apparaat waarin ze zijn ondergebracht kleine scheurtjes en lekkage van de vloeistof veroorzaakt. Op dat moment ontsnapt de kaliumhydroxide, die reageert met de koolstofdioxide in de lucht en een wit laagje creëert.

Dit is zeer schadelijk voor het milieu en voor jezelf en moet onmiddellijk worden verwijderd en waar mogelijk worden voorkomen. Er zijn manieren, maar laten we eerst eens kijken hoe je het laagje kunt verwijderen als deze zich eenmaal heeft gevormd.

Advertisement

Zo verwijder je het in een paar stappen

Zo verwijder je het in een paar stappen

frogmicky/Reddit

Als het verschijnsel zich ondanks zorgvuldige oplettendheid toch voordoet, kun je het met deze paar stappen verhelpen.

  • Doe handschoenen aan en een veiligheidsbril op. Vergeet niet dat de stof niet goed is voor je gezondheid, dus voordat je iets doet, moet je jezelf uitrusten met handschoenen, een masker en een bril. Zo ben je volledig beschermd.
  • Verwijder de batterij. Als de batterij in een afstandsbediening, wekker of ander apparaat zit, verwijder deze en gooi hem in de daarvoor bestemde containers.
  • Ga verder met het schoonmaken van de contacten in het apparaat. Hiervoor heb je nodig: wattenstaafje, microvezeldoek, azijn en citroen, tandenborstel. Na het verwijderen van de batterijen gebruik een doek gedrenkt in azijn en citroen en breng het mengsel aan op het aangetaste oppervlak. Laat de vloeistof minstens 10 minuten inwerken en begin dan met het verwijderen van de korsten. Gebruik een spons of borstel voor de meest kritieke plekken. Als je klaar bent, moet je nauwkeurig controleren of er geen resten achterblijven. Als dat zo is, gebruik wattenstaafjes om ze te verwijderen of ook een tandenstoker. Als je geen sporen van corrosie meer ziet, kun je het schoonmaken als voltooid beschouwen en wachten tot het circuit volledig droog is voordat je nieuwe batterijen plaatst.

 

Perfect werkende batterijen: hoe voorkom je corrosie?

Perfect werkende batterijen: hoe voorkom je corrosie?

Creativo

Op dit moment zijn de batterijen weer in goede staat, maar hoe kun je voorkomen dat dit opnieuw gebeurt? De stappen zijn weinig en eenvoudig.

  • Gebruik geen verlopen batterijen.
  • Als je defecten opmerkt, gebruik ze niet.
  • Laat de batterijen er niet in zitten als je een bepaald elektronisch apparaat niet gebruikt, maar haal ze eruit en stop ze er weer in als dat nodig is.
  • Zorg ervoor dat ze niet worden blootgesteld aan extreme temperaturen, of het nu warm of koud is.

Op deze manier, tenzij de batterijen defecten vertonen die niet afhankelijk zijn van het gebruik, blijven ze langer bruikbaar en vormen ze geen bijzonder risico.

Advertisement