Heb je wit schuim op de planten opgemerkt? Ontdek wat het is en hoe je er vanaf komt

door Natasja

24 Maart 2024

Heb je wit schuim op de planten opgemerkt? Ontdek wat het is en hoe je er vanaf komt
Advertisement

Het komt regelmatig voor dat je een vreemd wit schuim op de kruidachtige planten aantreft, vooral in de lente in de vroege ochtend, alsof er zeepsop of spuug op hun stengels zit. Het is jou misschien wel eens overkomen en je hebt je vast wel eens afgevraagd waar dat vreemde schuim op de planten vandaan kwam, zonder dat je daar een antwoord op kon vinden en heb je het alleen maar met een krachtige waterstraal verwijderd.

De boosdoener van dit vervelende ongemak is een vrij algemeen insect dat echter maar weinig tuiniers hebben gezien. Welk insect is dit en hoe wordt het verwijderd? We leggen het hieronder uit.

Advertisement

Wie is het insect dat verantwoordelijk is voor het schuim op de planten?

Wie is het insect dat verantwoordelijk is voor het schuim op de planten?

@saltyhoneybee/Instagram

Hij wordt gewoonlijk schuimbeestje genoemd en zijn wetenschappelijke naam is Philaneus spumarium. De naam omvat verschillende soorten insecten van de orde Rhynchus homoptera, die als volwassen dieren kleine vlinders zijn van ongeveer 5 mm groot, variërend in kleur van lichtbruin tot zwart. Tijdens het zomerseizoen leggen de vrouwtjes hun eitjes in de schors van bomen en deze komen in de lente uit.

De larven trekken dan naar de kruidachtige planten en voeden zich met hun sap, waarbij ze zich beschermen tegen roofdieren met een schuim dat bestaat uit afval uit hun darmen, het beroemde witte schuim waar je je zo aan ergert. Zodra ze volwassen zijn, herhaalt de cyclus zich voor het volgende seizoen.

Advertisement

Is het schuimbeestje schadelijk voor de planten?

Is het schuimbeestje schadelijk voor de planten?

@walks.with.ro/Instagram

Het schuimbeestje is op zich geen schadelijk insect voor de planten, tenzij er sprake is van een ongebruikelijke toename van de populatie. De steken kunnen verkleuring en vervorming van de plant veroorzaken, maar veroorzaken geen belangrijkere schade die het welzijn van de plant zou verminderen.

De volwassen insecten daarentegen zijn vectoren van Xylella fastidiosa, een zeer schadelijke ziekte voor planten die door het schuimbeestje kan worden verspreid wanneer hij zich van de ene naar de andere plant verplaatst; het schuim kan ook de vector van ziekteverwekkers zijn, daarom moet de aantasting door deze insecten worden geëlimineerd, vooral als deze overmatig invasief is.

Hoe kun je schuimbeestjes uit de planten verwijderen?

Hoe kun je schuimbeestjes uit de planten verwijderen?

@varoun_r/Instagram

 

Zoals al eerder vermeld, is de meest directe remedie om het schuimbeestje van de planten te verwijderen het gebruik van een sterke waterstraal, waardoor de larven van de planten worden geslagen en het vervelende schuim verdwijnt. Je kunt het het echter ook voorkomen door het aantal mogelijke planten voor de larven van dit insect te verminderen: wied je tuin regelmatig en verminder de begroeiing rond de potplanten.

In het geval van een grote plaag kun je een DIY middel maken om de insecten uit de tuin te verdrijven: mix 500 ml water met 100 gram gehakte pepers, 6 teentjes knoflook en 10 ml vloeibare Marseillezeep en spuit de oplossing op de planten nadat je ze van het schuim hebt ontdaan.

Zo zijn de planten altijd vrij van dat lelijke schuim!

Advertisement