Valse lente: wat het is en waarom het schadelijk kan zijn voor planten in de tuin

door Natasja

21 Maart 2024

Valse lente: wat het is en waarom het schadelijk kan zijn voor planten in de tuin
Advertisement

Ook aan het einde van de een zachte winter wordt de geleidelijke temperatuurstijging met grote blijdschap begroet door iedereen die een hekel heeft aan de kou en vochtigheid die kenmerkend zijn voor het winterseizoen. En met de terugkeer van de lentewarmte begint de hele natuur langzaam te ontwaken uit haar winterslaap, nieuwe knoppen komen uit en het nieuwe groeiseizoen brengt kleurrijke bloemen en heldergroene bladeren.

Maar wat gebeurt er als de temperatuurstijging slechts tijdelijk blijkt te zijn en na een paar dagen plaatsmaakt voor een nieuwe golf van scherpe kou? Dit kan niets meer dan een beetje vervelend te zijn, waardoor je gedwongen wordt om voortdurend van kleren te veranderen en het huis te verlaten met twee of drie verschillende soorten kleding om in lagen te dragen, afhankelijk van het tijdstip van de dag.

Deze afwisseling van mildere en dan onmiddellijk koudere en scherpe temperaturen kan echter schadelijk zijn voor planten en dieren en onvermijdelijk ook voor tuinen en terrassen. Laten we eens kijken wat valse lente is en waarom het een gevaar kan zijn voor de planten in de tuin.

Advertisement

Wat is valse lente

Wat is valse lente

stockvault.net

Zoals de term zelf aangeeft, is valse lente een meteorologische periode van variabele duur die optreedt aan het einde van de winter, waarin de temperaturen tijdelijk stijgen tot waarden boven de seizoensnorm, zodat het wordt beschouwd als een voorbode van de lente. Dit leidt tot een vroeg ontwaken van plantensoorten, die door de hoge temperatuur nieuwe knoppen en scheuten beginnen te vormen.

De daaropvolgende plotselinge terugkeer van de winter, met temperaturen die weer dalen en nieuwe vorst, zal deze planten onvoorbereid treffen. Door de ongewoon warme temperaturen worden ze uit hun winterslaap gehaald en zijn ze minder goed beschermd tegen de nieuwe vorstgolf. Hoewel inheemse planten minder gevoelig zijn voor dit ongemak dan sierplanten, kan het ongemak nog steeds aanzienlijk zijn.

Advertisement

Waarom valse lente schadelijk kan zijn voor planten

Waarom valse lente schadelijk kan zijn voor planten

Jeffrey Beall/Flickr

Zoals uit het bovenstaande gemakkelijk kan worden afgeleid, kan deze ongewone afwisseling van tegengestelde weersomstandigheden zeer schadelijk zijn voor de planten in de tuin, die gemakkelijk zouden kunnen sterven onder de nieuwe vorstgolf of moeite zouden kunnen hebben met het dragen van de vruchten.

Nieuwe bladeren en jonge scheuten zijn niet erg koudebestendig en kunnen beschadigd raken als de temperaturen weer dalen, met verschillende gevolgen afhankelijk van het type plant:

  • bloeiende planten en bollen kunnen vertragen in hun groei, maar zijn mogelijk ook niet bestand tegen de nieuwe koudegolf na de bloei;
  • fruitbomen en -struiken kunnen een onvoldoende overvloedige oogst opleveren door de schade die de vorst veroorzaakt nadat ze uit hun winterslaap zijn gekomen;
  • meer in het algemeen zullen plantensoorten die getroffen zijn door de kou na de valse lente hun energie opnieuw moeten investeren in het vormen van nieuwe scheuten en spruiten, waardoor ze verzwakken en dus vatbaarder worden voor ziekten en plagen.

Het zaaien van nieuwe gewassen kan ook worden beïnvloed door de valse lente: ongewoon zachte temperaturen kunnen je ertoe aanzetten om te vroeg te beginnen zaaien, en als dit binnen of in een kas gebeurt, kunnen de jonge zaailingen aanvankelijk de kou weerstaan, maar wanneer ze in de volle grond worden overgeplant, lopen ze het risico op onverwachte vorst. Het gevolg van te vroeg zaaien kan dus zijn dat de zaailingen niet groeien of vroegtijdig dood gaan, omdat ze te zwak zijn om vorst te weerstaan.

Wacht met zaaien tot het weer zich stabiliseert, aan de warme kant!

Advertisement