4 milieuvriendelijke recepten voor zelfgemaakte vaatwasmiddelen

door Natasja

29 Mei 2024

Advertisement

Als je thuis regelmatig de vaatwasser gebruikt voor de dagelijkse afwas van borden en glazen, dan weet je hoe duur vaatwasmiddel kan zijn en hoe het een ongunstige invloed kan hebben op het maandelijkse huishoudbudget.

Met eenvoudige natuurlijke ingrediënten heb je echter de mogelijkheid om zelfgemaakte vaatwasmiddelen te maken die je nog steeds een volledig schone vaat garanderen zonder veel te kosten.

Advertisement

1 - Vaatwasmiddel met citroen

De ingrediënten voor een DIY vaatwasmiddel gemaakt van citroenen op een keukenplank geplaatst

Reddit

Een heel handig eerste ingrediënt voor het maken van een DIY vaatwasmiddel zijn verse citroenen.

Combineer citroensap met zout en azijn om een vloeibaar middel te maken dat perfect is voor zowel met de hand afwassen als met de vaatwasser.

Zorg ervoor dat je alle bestanddelen goed mengt om resten (zoals citroenschillen) te voorkomen, zodat je een gelijkmatige en licht gelatineachtige oplossing krijgt.

Na bereiding kun je dit afwasmiddel enkele maanden veilig op kamertemperatuur bewaren zonder dat het bederft. Bovendien kun je het bewaren in herbruikbare houders, zoals glazen potten of gerecyclede flessen.

Advertisement

2 - DIY tabletten

DIY bevroren wasmiddelblokjes

@leilavanora / Reddit

Als je in plaats van vloeibaar vaatwasmiddel liever vaatwasmiddel in tabletvorm gebruikt, kun je dit zelf maken met baking soda, een beetje vloeibare zeep en gedemineraliseerd water.

Combineer alle ingrediënten met een paar druppels essentiële olie (bijvoorbeeld citroen of sinaasappel) voor een lichte geur en vul ijsvormpjes met het mengsel.

Laat het mengsel een paar uur uitharden en dan zijn de tabletten klaar om direct in de vaatwasser gebruikt te worden. Je kunt ze veilig bewaren in een glazen pot.

3 - Baking sodavaatwasmiddel

Een glazen pot met vaatwaspoeder

@Ciaralauren93 / Reddit

Met baking soda kun je ook een ander halfvloeibaar vaatwasmiddel maken.

Combineer een glas baking soda met een half glas vloeibare Marseillezeep, waarbij je altijd dubbel zoveel baking soda ten opzichte van de hoeveelheid zeep gebruikt om overtollig schuim te voorkomen.

4 - Vaatwasmiddel met zout

Een bakje vaatwaspoeder en een klein flesje essentiële olie

@kjodle / Reddit

Je kunt ook een geweldig DIY vaatwasmiddel maken met fijn zout en baking soda: meng gewoon een eetlepel baking soda, een eetlepel fijn zout en een theelepel afwasmiddel.

Nadat je alle ingrediënten goed hebt gemengd, voeg je ze toe aan het daarvoor bestemde vakje van de vaatwasser en start je de normale wascyclus.

Het gebruik van deze praktische DIY oplossingen voor vaatwasmiddel is niet alleen een voordelige optie waarmee je je maandelijkse budget voor schoonmaakmiddelen aanzienlijk kunt verlagen, het is ook een milieuvriendelijke keuze die de impact op het milieu aanzienlijk vermindert in vergelijking met industriële vaatwasmiddelen.

Advertisement