Plantenbakken van oude banden? Waarom het beter is om alternatieve oplossingen te overwegen

door Natasja

18 Maart 2024

Plantenbakken van oude banden? Waarom het beter is om alternatieve oplossingen te overwegen
Advertisement

Oude, ongebruikte voorwerpen recyclen om er inrichtingselementen en decoratie voor huis of tuin van te maken is een economisch en milieuvriendelijk idee om de huizen aangenamer en functioneler te maken.

Onder de vele voorwerpen die vaak worden gerecycled voor andere doeleinden dan waarvoor ze gemaakt zijn, zijn ongetwijfeld oude banden, die zich gemakkelijk lenen voor vele andere functies: tafels, banken, stoelen, fauteuils, poefs, huisdierenmanden, maar ook kroonluchters, paraplubakken, kinderspeelgoed en bloembakken zijn slechts enkele van de projecten die je kunt maken met oude banden.

Sommige mensen beweren echter dat het gebruik van deze grondstof voor het maken van plantenbakken in de tuin of moestuin misschien geen goed idee is vanwege de mogelijke nadelen die het zich mee kan brengen. Wat zijn deze nadelen en welke materialen kun je in plaats daarvan gebruiken voor de plantenbakken? Dat leggen we hieronder uit.

Advertisement

De mogelijke nadelen van plantenbakken met oude banden

De mogelijke nadelen van plantenbakken met oude banden

Marco Verch/Flickr

Het recyclen van oude banden helpt het afvalverwijderingsprobleem te verminderen en ze opnieuw gebruiken in de tuin lijkt daarom een economische maar ook duurzame oplossing. Waarom zou het dan geen goed idee zijn om de planten in plantenbakken van oude banden te laten groeien?

De reden ligt in hun samenstelling: een band bestaat in feite voornamelijk uit natuurlijk en synthetisch rubber, maar door het vulkanisatieproces dat ze tijdens de productie ondergaan, zitten er nog een aantal andere stoffen in: zwavel, zware metalen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen, die niet alleen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, maar ook voor het milieu.

Hoewel hun voorstanders beweren dat deze stoffen alleen vrijkomen wanneer de banden worden verbrand, kunnen deze materialen toch worden blootgesteld aan de slijtage van de tijd en kunnen deze potentieel schadelijke stoffen in de bodem vrijkomen met de volgende gevolgen:

  • het vrijkomen van microplastics in de bodem kan gemakkelijk de oorzaak zijn van vervuiling van rivieren en grondwater als gevolg van afvloeiend regenwater;
  • planten die groeien in de bodem waar banden deze potentieel schadelijke stoffen hebben vrijgelaten, kunnen deze stoffen opnemen via hun wortels;
  • het eten van deze planten door mensen kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

 

Advertisement

Welke materialen hebben de voorkeur voor het maken van plantenbakken

Welke materialen hebben de voorkeur voor het maken van plantenbakken

Pexels

Welke materialen kun je gebruiken om de plantenbakken voor de tuin te maken? Er zijn verschillende goedkope en milieuvriendelijke materialen waarmee je plantenbakken kunt maken:

  • ongebruikte houders: elke oude houder die groot genoeg is kan worden omgetoverd tot een plantenbak; badkuipen, kruiwagens, fietsen, maar ook emmers, vaten en pannen kunnen een nieuw leven vinden in de tuin;
  • hout: esthetisch mooi en duurzaam voor het milieu, houten plantenbakken zijn ook ongelooflijk eenvoudig te maken en voor dit doel kun je eenvoudige gerecyclede latten gebruiken; de enige waarschuwing is om onbehandeld hout te gebruiken voor het kweken van groenten voor consumptie;
  • terracotta potten: gemaakt van natuurlijke klei en uitstekend voor de gezondheid van planten dankzij hun poreusheid, zijn terracotta potten perfect voor de planten en een van de meest milieuvriendelijke keuzes;
  • composteerbare plantenbakken: tot slot vind je tegenwoordig composteerbare plantenbakken van organisch materiaal; perfect voor jonge scheuten en planten die bestemd zijn om te worden verpot, ze kunnen gewoon worden ingegraven bij het verpotten en zullen op natuurlijke wijze vergaan.

Weet je nog steeds zeker dat je van de banden een plantenbak wilt maken?

Advertisement