5 ongelooflijke voordelen van natuurlijk licht voor het huis en welzijn

door Natasja

22 Februari 2024

5 ongelooflijke voordelen van natuurlijk licht voor het huis en welzijn
Advertisement

Natuurlijk licht in huis kan leiden tot veel voordelen op het gebied van zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid. Laten we daarom eens kijken waarom het zo belangrijk is om het huis uit te rusten met grote ramen die zonnestralen binnenlaten.

Advertisement

1 - Hogere energiebesparing

1 - Hogere energiebesparing

Freepik

Een van de belangrijkste voordelen van natuurlijke verlichting via ramen is zonder twijfel energiebesparing.

In een huis dat elke dag kan rekenen op vele uren natuurlijk licht, kunnen de verschillende gloeilampen veel minder lang branden, waardoor de elektriciteitsrekening omlaag gaat.

Advertisement

2 - Verhoogde vitamine D-productie

2 - Verhoogde vitamine D-productie

Freepik

Voor de gezondheid is natuurlijk licht heel belangrijk, omdat het verantwoordelijk is voor de aanmaak van maar liefst 90 procent van de vitamine D in het lichaam.

Deze vitamine wordt aangemaakt wanneer je je blootstelt aan direct zonlicht en heeft zeer belangrijke functies voor het lichaam.

Allereerst vergemakkelijkt het de opname van calcium en fosfor die de botten versterken. Het regelt de bloedstolling en heeft gunstige effecten op het hart.

Vitamine D heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen en kan het immuunsysteem versterken.

3 - Verbetert de stemming

3 - Verbetert de stemming

Freepik

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat natuurlijk zonlicht het vrijkomen van bepaalde stoffen in de hersenen bevordert die het stemmingsniveau regelen.

Er komt met name serotonine vrij, de neurotransmitter die verantwoordelijk is voor een goed humeur en concentratie.

Dankzij deze eigenschap wordt blootstelling aan zonlicht ook aanbevolen om depressie en andere stemmingsstoornissen te bestrijden.

4 - Meer productiviteit en energie

4 - Meer productiviteit en energie

Freepik

Je bent vast wel eens 's ochtends wakker geworden op een extreem grijze regenachtige dag en je energie al op een heel laag niveau was.

Zoals we hierboven hebben gezien, is zonlicht een geweldige energiebron voor de energie en concentratie. Vooral 's ochtends kan het je daarom de energie geven om de vele taken van de komende dag aan te pakken.

Studies hebben ook aangetoond dat een lichte werkomgeving met een weids uitzicht op de buitenruimte de productiviteit van werknemers kan verhogen. Dit zou je ook in gedachten moeten houden bij het thuiswerken.

5 - Regelen van het circadiane ritme

5 - Regelen van het circadiane ritme

Freepik

Tot slot kun je door blootstelling aan natuurlijk licht je slaap- en waakritme regelen: het is namelijk moeilijk om in slaap te vallen in een fel verlichte omgeving, terwijl je pas slaap krijgt als de zon onder is.

Normaal wordt er niet veel aandacht aan dit aspect besteed, maar het is een factor om rekening mee te houden, vooral wanneer er zich slaapgerelateerde problemen voordoen in periodes van veel stress.

Natuurlijk licht is daarom iets om vanaf het begin rekening mee te houden bij het ontwerpen van een nieuw huis, zodat er grote ramen of glaspanelen worden ingevoegd die zoveel mogelijk licht binnenlaten.

Advertisement