Wat een plezier met scheerschuim! 8 boeiende activiteiten voor alle kinderen

door Natasja

06 Februari 2024

Wat een plezier met scheerschuim! 8 boeiende activiteiten voor alle kinderen
Advertisement

Scheerschuim is goedkoop en waarschijnlijk aanwezig in elk huis waar een man woont. Het is een uiterst veelzijdig product, waarvan het altijd een goed idee is om een kleine voorraad in huis te hebben. Misschien ken je de alternatieve toepassingen van scheerschuim wel bij het schoonmaken van het huis: dit product kan worden gebruikt om glas en spiegels schoon te maken, zodat ze worden beschermd tegen strepen en aanslag, maar ook staal, sieraden en nog veel meer. 

Maar misschien weet je niet dat scheerschuim ook zeer nuttig kan zijn voor het maken van interessante spelletjes voor kinderen, zelfs de allerkleinsten. Geef altijd de voorkeur aan scheerschuim zonder menthol, om overmatige verbranding bij toevallig contact met de ogen te voorkomen. Kies uit de vele beschikbare activiteiten, je kunt het schuim alleen gebruiken of er andere eenvoudige ingrediënten bij gebruiken die gemakkelijk te vinden zijn.

Hieronder vind je 8 leuke activiteiten met scheerschuim die je samen met de kinderen kunt uitproberen.

Advertisement

1. Kaartje of cadeaupapier

1. Kaartje of cadeaupapier

Tuttorial via messforless.net

Maak je eigen originele kaarten en cadeaupapier met scheerschuim; alles wat je nodig hebt is wat kleurstof, een schaal en wat karton of gewoon papier om de kinderen te vermaken. Spuit de scheerschuim op de schaal, voeg voedselkleurstof toe en laat de kinderen zich vermaken met het mengen van de kleuren. Laat het 10 minuten drogen voordat je het overtollige schuim eraf schraapt. Het resultaat is een mooi gemarmerd papier dat je kunt gebruiken als een kaartje of cadeaupapier! 

Advertisement

2. DIY boetseerklei

2. DIY boetseerklei

Tutorial via naturalbeachliving.com

Zorg voor wat scheerschuim, maïzena en voedselkleurstof om boetseerklei te maken die eenvoudig te maken en leuk om te gebruiken is. Meng 1 deel scheerschuim met 2 delen maïzena en kneed tot het een zachte en zijdeachtige consistentie heeft. Verdeel het mengsel in balletjes en kleur ze met voedselkleurstof. Als ze goed gemengd zijn, is het tijd om met de boetseerklei te spelen!

3. DIY krijtverf

3. DIY krijtverf

Tutorial via littlebinsforlittlehands.com

Maak samen met de kinderen een zelfgemaakte versie van de klassieke stoepkrijtverf. Naast scheerschuim heb je bloem, water en voedselkleurstof nodig. Meng eerst bloem en water, voeg de voedselkleurstof toe en dan het scheerschuim en meng tot je een zachte verf met een egale kleur krijgt. Doe de ontstane verf in kleine flesjes met een tuitje voor gemakkelijker gebruik.

4. Zachte slijm

4. Zachte slijm

Tutorial via thesoccermomblog.com

Gebruik scheerschuim, witte vloeibare lijm, acrylverf en vloeibaar zetmeel of contactlensvloeistof om gemakkelijk zachte en leuke slijm te maken. Begin met acrylverf in de kleur van je keuze te mengen met de lijm, voeg scheerschuim toe en als laatste met vloeibaar zetmeel of contactlensvloeistof, dat zal werken als een activator, waardoor de samenvoeging op gang komt. 

5. Sensorische box

5. Sensorische box

Tutorial via happytoddlerplaytime.com

Kleine kinderen vinden het leuk om de wereld te ontdekken door alles aan te raken, daarom zijn sensorische spelletjes zo populair. Maak een sensorische box voor de kinderen door een bak te vullen met scheerschuim en dit te verdunnen met water. Voeg pannetjes en speelgoedkeukengerei toe en ze zullen urenlang plezier hebben.

Advertisement

6. Scheerschuim dat licht geeft in het donker

6. Scheerschuim dat licht geeft in het donker

Tutorial via whereimaginationgrows.com

Maak in plaats van een eenvoudige sensorische box een toverdoos die oplicht in het donker met scheerschuim, neonverf en blacklight. Meng gewoon scheerschuim met de verf van je keuze, doe het in de doos en doe de blacklight aan. De kinderen zullen het prachtig vinden.

7. Regenwolken

7. Regenwolken

Tutorial via onelittleproject.com

Leer kinderen hoe regen zich vormt in wolken door kleine glazen te vullen met water en voedselkleurstof. Vul een kom, beker of groter glas met water en spuit een flinke hoeveelheid scheerschuim op het oppervlak, kantel vervolgens de kleine glazen en giet het water en de voedselkleurstof over het schuim. Langzaam zal het water door het schuim lopen en als gekleurde regen naar beneden vallen.

Advertisement

8. Op scheerschuim tekenen

8. Op scheerschuim tekenen

@twoheartsaba/Instagram

Een eenvoudige methode om kleine kinderen lang te vermaken is om scheerschuim op een oppervlak zoals een tafel of in een schaal te spuiten en ze vrij te laten om te tekenen met hun vingers en andere materialen die ze tot hun beschikking hebben. 

Welke van deze activiteiten vinden jouw kinderen het leukst?

Advertisement