DIY boetseerklei: probeer deze 4 recepten om met de kinderen gezellig tijd door te brengen

door Natasja

28 Januari 2024

DIY boetseerklei: probeer deze 4 recepten om met de kinderen gezellig tijd door te brengen
Advertisement

Boetseerklei is tijdloos speelgoed waar alle kinderen zich graag mee vermaken door kunstwerkjes of figuurtjes voor hun spelen te maken. Perfect om de kinderen te vermaken op regenachtige of koude dagen wanneer ze binnen moeten zitten, maar ook op zonnige dagen tijdens een moment van rust, helpt boetseerklei kinderen bij het ontwikkelen van hun fantasie en creativiteit, maar als je het zelf maakt, kunnen ze ook vertrouwd raken met handvaardigheden.

Er zijn verschillende soorten boetseerklei die zelf gemaakt kunnen worden, en alle recepten hebben gemeen dat ze gebruik maken van gemakkelijk te vinden ingrediënten die altijd in de voorraadkast te vinden zijn en daarom de problemen van de dag in korte tijd en met weinig moeite kunnen oplossen.

We stellen hieronder 4 snelle en makkelijke recepten voor om samen met de kinderen met veel plezier zelf boetseerklei te maken.

1. Boetseerklei d.m.v. koken

1. Boetseerklei d.m.v. koken

Tutorial via iheartnaptime.net

Om dit eenvoudige recept te maken, meng 200 gram zout, 200 gram bloem en 2 theelepels wijnsteen in een kleine steelpan en voeg 230 ml water en 2 eetlepels olie toe. Als je de boetseerklei in één kleur wilt maken kun je de voedselkleurstof nu toevoegen, wacht anders tot het tijd is om de klei te verdelen. Roer op middelhoog vuur tot de klei een balvorm krijgt, leg het dan op vetvrij papier en laat afkoelen voordat je het opnieuw kneedt tot gladde en homogene klei.

Als je verschillende gekleurde kleigballen wilt maken, verdeel dan nu de klei en voeg de kleurstof toe, terwijl je blijft kneden om het goed te mengen. In dit stadium kun je de klei in een plastic zak doen om vlekken op je handen te voorkomen.

Je boetseerklei is nu klaar voor gebruik!

Advertisement

2. Mais boetseerklei

2. Mais boetseerklei

Sharon/Flickr

Als je liever een recept hebt zonder te koken, probeer dan eens boetseerklei van maïsmeel: meng 150 gram witte bloem, 150 gram maïsmeel en 250 gram zout, voeg dan 230 ml water en kleurstof naar smaak toe. Blijf kneden tot er gladde, homogene klei ontstaat, dan is het klaar om mee gespeeld te worden.

Deze klei zal minder zacht zijn dan het vorige en zal minder lang houdbaar zijn door de afwezigheid van wijnsteen, maar de kinderen zullen het zelf kunnen maken.

3. Baking soda boetseerklei

3. Baking soda boetseerklei

Tutorial via makeandtakes.com

Voor boetseerklei met een DAS-achtige consistentie dat in een oogwenk droogt, kun je een recept met baking soda proberen:

  • meng 50 gram maïzena, 85 gram baking soda en 200 ml water in een steelpan;
  • zet het mengsel op middelhoog vuur en blijf ongeveer 4-5 minuten goed roeren, tot zich een bal begint te vormen;
  • laat afkoelen en kneed het mengsel om alle klontjes te verwijderen, voeg desgewenst voedselkleurstof of essentiële olie toe om het lekker te laten ruiken;
  • bewaar de klei in de koelkast om uitdrogen te voorkomen.

4. Zoutdeeg

4. Zoutdeeg

Jimmie Quick/Flickr

Tot slot stellen we een recept voor zoutdeeg voor, dat je samen met je kinderen kunt maken om decoraties voor het huis of prachtige cadeau-ideeën te maken:

  • meng 400 gram bloem met 250 gram zout en voeg langzaam 350 ml water en 4 eetlepels olie toe;
  • meng met een lepel tot het deeg perfect gemengd is en kneed dan met de hand op een deegplank;
  • geef het deeg de gewenste vorm door het te kneden met je handen of met behulp van een koekjessnijder en bak het dan op minstens 75 graden tot het hard wordt.

De zoutdeeg voorwerpen kunnen naar wens beschilderd worden met waterverf en acrylverf, maar je kunt het deeg ook tijdens de bereiding kleuren met voedselkleurstof.

Welk recept gebruik jij het liefst voor het bereiden van boetseerklei?

Advertisement