Als je een weelderige tuin wilt, snoei deze planten dan niet midden in de winter

door Natasja

02 Februari 2024

Als je een weelderige tuin wilt, snoei deze planten dan niet midden in de winter
Advertisement

Januari is de tijd waarin de natuur in winterslaap gaat, in afwachting van de terugkeer van de lente, maar het onderhoudswerk in de tuin en moestuin stopt niet in deze maand van het jaar. Snoeien is een van de vele klusjes die vaak gedaan worden tijdens de koude maanden, maar het kan aanzienlijke schade aanrichten als het bij de verkeerde planten gebeurt.

Er zijn verschillende redenen waarom sommige planten de wintersnoei niet verdragen: de aankomende voorjaarsbloei, de behoefte om in rusttoestand te blijven, of gewoon hun functie als schuilplaats voor vogels en kleine wilde dieren vanwege het behouden van hun gebladerte.

Terwijl sommige fruitplanten baat kunnen hebben bij het snoeien in januari en begin februari, zijn er andere die bijwerkingen ervan kunnen ondervinden, zoals een verminderde bloei of andere symptonen.

Hieronder stellen we de planten voor die nooit midden in de winter gesnoeid mogen worden.

Advertisement

1. Jasmijn

1. Jasmijn

patiodining/Reddit

Afhankelijk van de soort kan jasmijn bloeien op de takken van het vorige jaar of op nieuwe takken, maar in beide gevallen kun je het beste wachten met snoeien tot de lente om een weelderige bloei te hebben.

Advertisement

2. Coniferen

2. Coniferen

b1-66ER_crusted/Reddit

Coniferen zijn groenblijvende planten die niet alleen onderdak bieden aan kleine wilde dieren en vogels tijdens de koude maanden, maar ook nieuwe knoppen geven in de late winter, die beschermd worden door de aanwezigheid van naalden. Snoeien in januari kan de nieuwe knoppen blootstellen aan de lage temperaturen, waardoor de groei van de plant in gevaar komt.

3. Forsythia

3. Forsythia

Good-Ad-9520/Reddit

De forsythia is een van de planten die de lente inluidt met zijn vroege bloei aan het einde van de winter; snoeien in januari kan de bloei in gevaar brengen of tegenhouden. De ideale periode om deze plant te snoeien is in de lente, aan het einde van de bloei, om ervoor te zorgen dat er nieuwe knoppen vrijkomen die in de zomer en herfst zullen groeien.

4. Hortensia

4. Hortensia

wingoflamingo/Reddit

Er zijn twee redenen om het snoeien van hortensia's in januari te vermijden: ten eerste heeft het feit dat de gedroogde bloemen aan de stengels blijven zitten niet alleen een onbetwistbare esthetische waarde, maar beschermt het ook de nieuwe knoppen tegen het bevriezen. Aangezien hortensia's bloeien op de stelen van het vorige jaar, kan snoeien in januari de bloei in gevaar brengen; het is veel beter om te wachten tot februari of maart, wanneer de nieuwe knoppen zichtbaar zullen zijn en het risico op vorst zal afnemen.

5. Bougainvillea

5. Bougainvillea

ChemoTherapeutic2021/Reddit

Ook de bloei van de bougainvillea kan in gevaar komen door snoeien in januari. Deze plant moet eigenlijk gesnoeid worden in de late winter of het vroege voorjaar, wanneer de nieuwe knoppen beginnen uit te komen, om alleen droge takken te identificeren en te verwijderen, en in de zomer.

Advertisement

6. Bomen met steenvruchten

6. Bomen met steenvruchten

Kangastan/Reddit

Bomen met steenvruchten zoals abrikozen, perziken, pruimen en kersen kunnen schade lijden door snoeien in januari, waardoor ze niet alleen worden blootgesteld aan vorst, maar ook een slechte oogst in het daaropvolgende zomerseizoen.

7. Weigela

7. Weigela

MarthaMatildaOToole/Reddit

De Weigela is ook een plant die bloeit op de takken van het voorafgaande jaar en mag alleen worden gesnoeid na de bloei en alleen in de onderste takken om de plant niet te ontsieren.

Advertisement

Planten die in januari gesnoeid kunnen worden

Planten die in januari gesnoeid kunnen worden

loremipsum6969/Reddit

Tot slot, het is dus niet aan te raden om planten die in het voorjaar bloeien in januari te snoeien om de bloei of vruchtvorming niet in gevaar te brengen, terwijl groenblijvende planten niet veel snoei nodig hebben en het de voorkeur verdient om ze niet in januari te snoeien om te voorkomen dat nieuwe scheuten worden blootgesteld aan vorst en om kleine dieren de kans te geven om te schuilen. Maar welke planten kunnen wel in deze maand gesnoeid worden? Alle pitvruchten kunnen profiteren van snoeien in deze maand, maar ook amandel-, hazelnootbomen, kweeperen, olijfbomen en wijnstokken.

Advertisement