In de grond of in potten zullen chrysanten met deze technieken goed en mooi groeien

door Natasja

01 Februari 2024

In de grond of in potten zullen chrysanten met deze technieken goed en mooi groeien
Advertisement

De chrysant wordt traditioneel geassocieerd met de herdenking van de doden, maar is eigenlijk een bloem van zeldzame schoonheid die huizen en tuinen kan verfraaien met weinig moeite. De chrysant behoort tot de familie van de Asteraceae of Compositae, dezelfde familie als kamille. Het is een plant die inheems is in Europa, Afrika en Azië en komt voor in meer dan 200 soorten die verschillen in de periode en het uiterlijk van hun bloei.

In de tuin of woningen is de chrysant erg populair en wordt hij veel gekweekt voor sierdoeleinden, en worden tijdens de wintermaanden verlevendigd met hun heldere kleuren. Bij een soort kiezen, richt je dan op soorten die geschikt zijn voor kweken in potten als je ze in een woning of op een balkon wilt kweken, terwijl andere soorten in de grond in de tuin kunnen worden gekweekt.

Deze prachtige plant is ook heel gemakkelijk te kweken; we leggen uit hoe je hem de juiste aandacht kunt geven zodat hij voorspoedig en mooi groeit.

Advertisement

Chrysanten planten en kweken

Chrysanten planten en kweken

HellsJuggernaut/Reddit

De chrysant kan zowel in de grond als in potten worden gekweekt, maar als je voor potten kiest, moet je hem voortdurend bemesten om ervoor te zorgen dat hij de juiste hoeveelheid voedingsstoffen krijgt. Geef de voorkeur aan een middelgrote tot grote pot, omdat deze plant tot 50 centimeter kan groeien, en leg klei op de bodem van de pot om voor drainage te zorgen.

Als je ervoor kiest om de plant in de volle grond te kweken, plaats hem dan in de volle zon en zorg ervoor dat je hem beschermt door hem op een schaduwrijke plek te zetten als de zomer erg warm en benauwd is. In de winter kan de chrysant ook temperaturen rond het vriespunt verdragen, maar bedek hem dan liever met mulch. Als je de plant in potten kweekt, moet hij tijdens de koudere maanden worden afgedekt. Meerjarige soorten moeten in de lente worden verplant, wanneer het groeiseizoen hervat wordt.

Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft door tijdens de warmere maanden een paar keer per week water te geven, maar geef niet te veel water, want dat zou wortelrot kunnen veroorzaken.

Advertisement

Veelvoorkomende problemen en vermeerdering van de chrysant

Veelvoorkomende problemen en vermeerdering van de chrysant

lobishop/Reddit

Er zijn verschillende problemen die je kunttegenkomen bij het kweken van chrysanten:

  • droge bladeren duiden op een gebrek aan water, terwijl onderontwikkelde of gevlekte bladeren kunnen duiden op een gebrek of een teveel aan water of voedingsstoffen;
  • als de plant te lange en bleke, soms zelfs witte takken heeft, kan de oorzaak een gebrek aan licht zijn;
  • gebrek aan licht en water uit zich ook in vroegtijdige uitdroging en afvallende knoppen;
  • de chrysant kan worden aangetast door verschillende plagen zoals bladluizen, trips, wolluizen, meeldauw of grauwe schimmel.

Als de plant echter op de juiste manier wordt gekweekt en de nodige zorg krijgt, is het onwaarschijnlijk dat deze problemen zich zullen ontwikkelen.

Wil je de chrysant vermeerderen? Je kunt dit doen door te stekken, door de basale scheuten van de plant te nemen in februari of maart, of door kopstekken, door het wortelstelsel en het bovengrondse gedeelte van zeer gegroeide exemplaren te verdelen in het vroege voorjaar.

Dankzij deze tips zullen de chrysanten altijd bloeien en prachtig zijn!

Advertisement