Bloementuinen en terrassen met vlijtige liesjes: wanneer en hoe ze te kweken

door Natasja

01 Februari 2024

Bloementuinen en terrassen met vlijtige liesjes: wanneer en hoe ze te kweken
Advertisement

Met hun delicate kleine bloemen, felle kleuren van rood tot roze, wit tot blauw en heldergroene bladeren zijn vlijtige liesjes de perfecte planten om de tuin uniek te maken of om het terras te verfraaien. Ze groeien nooit overdadig en zijn meer een 'opvulbloem', maar toch slagen ze erin om ruimtes betoverend mooi te maken.

Maar laten we eens kijken wat het juiste moment is om ze te planten en ze weelderig te laten groeien.

Wanneer en waar planten?

Wanneer en waar planten?

James Gaither/Flickr

Vlijtige liesjes: een delicate tropische bloem, het is een plant die de voorkeur geeft aan een vochtig klimaat en op geen enkele manier koude perioden verdraagt, daarom moeten ze alleen geplant worden als het koudste deel van het jaar voorbij is. Ze houden van gebieden tussen licht en schaduw en hebben liever geen direct licht, maar groeien weelderig als ze het juiste evenwicht vinden tussen ochtendlicht en middagschaduw. Dit is vooral het geval tijdens de warmste periodes en wanneer de temperaturen aardig hoog zijn. Laten we dus op zoek gaan naar de ideale plek, misschien ook onder bomen of andere hogere planten, die ze kunnen beschermen en voorkomen dat de bloemen en bladeren verbranden.

Laten we ook niet vergeten dat het belangrijk is om ze op een plek te zetten die niet constant door de wind wordt geteisterd. Hierdoor kunnen ze ook beschadigd raken.

Advertisement

Grond en plaats

Grond en plaats

Needpix

Om deze planten permanent te laten bloeien, is de afstand tussen de planten ook belangrijk. Vergeet niet om ze niet te ver uit elkaar te zetten, maar ook niet te dicht bij elkaar. Veel hangt af van het soort groei dat je wilt stimuleren. Rekening houdend met het feit dat het erg lage planten zijn en bijna nooit hoger worden dan een halve meter, kun je nog steeds kiezen of je ze in de hoogte wilt laten groeien, en in dit geval moeten ze ongeveer 15 centimeter uit elkaar staan, of in de breedte, alsof het kleine struiken zijn, en dan plaats je ze iets verder uit elkaar, misschien verdubbelen tot 30 centimeter.

Belangrijk voor vlijtige liesjes is de grond. Je moet een goed gedraineerde grond kiezen, met goede humus om ze te ondersteunen en die geen schimmelgroei bevordert, waardoor de wortels van de bloemen gaan rotten. Dit is een gevaar waaraan ze erg blootgesteld zijn, dus je moet voorzichtig zijn. Probeer ze in grond te zetten die rijk is aan voedingsstoffen en, voordat je ze ingraaft, verrijk de bodem door compost toe te voegen.

Als je voor potten kiest, moet je een grond kiezen die niet compact wordt, maar die een constante waterafvoer bevordert.

Verzorging van de vlijtige liesjes

Verzorging van de vlijtige liesjes

Sarbast.T.Hameed/Wikimedia commons - CC BY-SA 2.0 DEED

Om deze bloemen te laten bloeien en sterker te laten groeien, zorg er altijd voor dat de grond vochtig is, dat ze nooit te lang droog staan en dat de hete zon er niet op straalt. Daarom moet je het volgende doen:

  • Geef regelmatig water.
  • Geef om de twee weken een meststof.
  • Bescherm tegen ongedierte door er aromatische planten naast te zetten.
  • Bedek de plantjes in de winter met beschermfolie zodat de wortels niet bevriezen, of verplaats ze naar binnen.

Al deze zorg is bedoeld voor de gewone vlijtige liesjes. Er is nog een ander type, dat bekend staat als New Guinea-Vlijtig Liesjes, dat veel beter bestand is tegen hitte. Dus als je die kiest, kun je ze op zonnige plaatsen planten, niet te veel aandacht besteden aan het voorkomen van schimmel omdat ze er afstotend voor zijn, en planten hebben die een meter hoog kunnen worden en grotere bloemen hebben.

Tot slot...

Je kan zelf de soort kiezen, maar in elk geval zijn ze gemakkelijk te kweken, hebben ze geen overdreven verzorging nodig en kunnen ze heel lang meegaan en de buitenruimtes kleuren en verrijken.

Ga jij deze bloem kiezen voor de volgende lente?

Advertisement