Rommelig is mooi: cluttercore is de nieuwe trend in tegenoverstelling tot het minimalisme

door Natasja

30 Januari 2024

Rommelig is mooi: cluttercore is de nieuwe trend in tegenoverstelling tot het minimalisme
Advertisement

De afgelopen jaren hebben het streven naar orde en minimalisme het interieurontwerp en de inrichting gedomineerd. De leefruimtes zijn geleidelijk getransformeerd in een zoektocht naar evenwicht, waarbij alles wat niet essentieel was is verwijderd en slechts een paar onmisbaar geachte voorwerpen zijn behouden.

De laatste tijd wint echter de tegenovergestelde trend terrein; deze trend, cluttercore genoemd op sociale media waar het snel aan populariteit heeft gewonnen, volgt de stijl van het maximalisme, met een overvloed aan kleuren, vormen en een mix van verschillende stijlen, maar met de nadruk op georganiseerde rommel, de opeenstapeling van voorwerpen en kunstwerken die een uitdrukking zijn van ieders persoonlijkheid en die verhalen vertellen aan degenen die ons bezoeken, evenals het decoreren van de kamers met wat een buitenstaander rommel en afval zou noemen.

Deze rommelige trend leert je dat decluttering niet altijd de juiste keuze is; laten we eens kijken wat het inhoudt.

Advertisement

Rommelig is mooi: wanneer en waarom de voorkeur geven aan rommel boven decluttering

Rommelig is mooi: wanneer en waarom de voorkeur geven aan rommel boven decluttering

@knitchings/Instagram

De minimalistische trend staat voor extreme netheid en het verminderen van meubels tot alleen essentiële voorwerpen door alles te verwijderen dat als overbodig wordt beschouwd en daarom als rommel wordt gedefinieerd. Decluttering, populair geworden door Marie Kondo's kunst van het opruimen, is precies gebaseerd op dit concept en nodigt je uit om alles te verwijderen waar je hart niet sneller van gaat kloppen en alles wat in de nabije toekomst op geen enkele manier nuttig zal zijn.

Nu hebben veel mensen echter de tegenovergestelde trend omarmd en geven de voorkeur aan een schijnbaar rommelige en chaotische organisatie, maar rijk aan geschiedenis en emoties boven de aseptische en onpersoonlijke orde van de minimalisten. "Wees voorzichtig met wat je wegdoet," schreef New York Times-columnist Rob Walker, en dat is inderdaad precies waartoe cluttercore je uitnodigt: nadenken over de band die je met de voorwerpen hebt en bewaren wat je vertegenwoordigt en betekenisvol voor je is. Een huis vol herinneringen in de vorm van voorwerpen en kunstwerken is een huis vol verhalen die je aan je gasten kunt vertellen, maar in de eerste plaats belangrijk is voor jezelf.

Rommel is daarom welkom, zolang het maar georganiseerd en gestructureerd is: ruimte maken voor het nieuwe is goed, maar de emoties die je dierbaarste herinneringen bij je oproepen vind je niet terug in het nieuwste model van een of ander trendy accessoire dat je toch niet nodig hebt.

Advertisement

De belangrijkste punten van cluttercore

De belangrijkste punten van cluttercore

@mismatchedhome/Instagram

Cluttercore is een trend die veel aspecten deelt met het maximalisme: beide houden van de opeenstapeling van verschillende kleuren, vormen, materialen en stijlen, maar bij cluttercore wordt de rommel gecreëerd door een overdreven hoeveelheid voorwerpen en decoratieve elementen met een hoge sentimentele waarde. Wat zijn de belangrijkste punten van deze trend?

  • Persoonlijke voorwerpen: in de eerste plaats is het van fundamenteel belang bij cluttercore om je persoonlijke voorwerpen te laten zien, de meest geschikte om je manier van zijn en je persoonlijkheid uit te drukken; gebruik de voorwerpen waar je van houdt om de wereld te vertellen wie je bent via je huis;
  • Inrichtingselementen: het tonen van voorwerpen moet worden aangevuld met extra inrichtingselementen die, net als in het maximalisme, kleurrijk en overdreven moeten zijn. Kies ook hier voorwerpen waar je van houdt en die je helpen jezelf uit te drukken, zoals kussens, gordijnen, tapijten of tafelkleden met speciale patronen of kleuren die je huis gezelliger maken;

@enchanting_the_haus_/Instagram

@enchanting_the_haus_/Instagram

  • thema: om cluttercore op zijn best tot uitdrukking te laten komen, moet je een thema kiezen dat jou definieert; of het nu natuur, literatuur, ruimte, technologie, strips, reizen, avontuur of dieren zijn, het zal jouw decoratieve keuzes bepalen en jouw manier van zijn uitdrukken; dit omvat ook keuzes van kleur, die in hetzelfde palet of kleurengamma moeten worden gemaakt, om jouw rommel enige logica te geven;
@mismatchedhome/Instagram

@mismatchedhome/Instagram

  • organisatie: om de kamers altijd schoon en netjes te houden, moet je rommel zorgvuldig gecontroleerd en georganiseerd worden, om geen opeenhopgingen van voorwerpen te creëren die decoratief zijn en gewoon onnodig;
  • lege ruimtes: om je te helpen de omgeving niet te zwaar te maken, moet je sommige ruimtes leeg laten om alles een beetje te ontlasten.

Dus laat je creatieve kant en je vrije expressie de vrije loop met cluttercore!

Advertisement