Snel de voorruit ontdooien is mogelijk met deze eenvoudige methode

door Natasja

28 Januari 2024

Snel de voorruit ontdooien is mogelijk met deze eenvoudige methode
Advertisement

In de winter zijn er veel redenen waardoor we wensen dat de maanden snel voorbijgaan en plaats maken voor de lente, en een van die redenen is zeker de noodzaak om 's ochtends de autoruiten te ontdooien, vooral als je haast hebt om naar je werk te gaan of om de kinderen naar school te brengen.

Het ontdooien van de voorruit en autoruiten kan namelijk veel tijd in beslag nemen, overdreven veel brandstof verbruiken en ervoor zorgen dat je handen bevriezen in een poging om de laag ijs te verwijderen met de krabber, wat helaas niet altijd effectief blijkt.

Gelukkig is er ook een oplossing voor deze problemen en we zullen je uitleggen hoe je de voorruit in een paar minuten en met weinig moeite kunt ontdooien.

Advertisement

Een eenvoudige truc om de voorruit van de auto in een handomdraai te ontdooien

Een eenvoudige truc om de voorruit van de auto in een handomdraai te ontdooien

needpix.com

Als je al te laat bent en snel moet ontdooien, kunnen klassieke technieken niet voldoende zijn en heb je een extra bondgenoot nodig: gedenatureerde alcohol.

Vul een spuitfles met een oplossing van één deel water en twee delen gedenatureerde alcohol en houd deze altijd bij de hand in de auto. Spuit het mengsel wanneer nodig op de bevroren voorruit en je zult zien dat het ijs heel snel smelt, zodat je meteen kunt gaan rijden. Gedenatureerde alcohol heeft namelijk een zeer lage vriestemperatuur, 114 graden onder nul, en zal daarom de vriestemperatuur van het water waarmee het gemengd wordt verlagen door het ijs op kamertemperatuur te laten smelten.

Wees voorzichtig bij het gebruik van deze oplossing, want alcohol kan op den duur plastic en rubberen onderdelen en de carrosserie van de auto beschadigen. Vergeet dus niet om de auto regelmatig te wassen, ook in de winter, en probeer het gebruik van deze oplossing te beperken tot alleen de ruiten.

Advertisement

Andere effectieve methoden om de voorruit te ontdooien

Andere effectieve methoden om de voorruit te ontdooien

Pxhere

Naast de hierboven beschreven methode is de meest effectieve methode om de voorruit snel te ontdooien het inschakelen van de airconditioning op maximale warmte en de voorste en achterste  ontdooifunctie op maximaal vermogen en de luchtrecirculatie uitschakelen. De airconditioning werkt dan als een ontvochtiger door de snelle beweging van warme lucht, die veel vocht vasthoudt, waardoor de voorruit gemakkelijker kan worden ontdooid.

Het advies om warm water te gebruiken kan nuttig zijn, zolang het water lauw is en geen kokend water om barsten en spaanders in de voorruit te voorkomen.

Tot slot kun je je voorruit beschermen tegen bevriezing en de auto tegen slijtage door speciale thermische afdekzeilen te gebruiken, die de auto beschermen tegen slechte weersomstandigheden en die je heel snel kunt aanbrengen en verwijderen, zodat je gelijk kunt vertrekken.

Hoe ontdooi jij de voorruit van de auto?

Advertisement