Maak kinderspeelgoed met deze 8 interessante recyclingprojecten

door Natasja

28 Januari 2024

Maak kinderspeelgoed met deze 8 interessante recyclingprojecten
Advertisement

Creatief recyclen is een praktijk waarmee je verschillende producten uit de vuilnis- of recyclebak kunt redden om ze een nieuw leven te geven in huis door ze een andere functie te geven dan waarvoor ze gemaakt zijn. Onder de vele creatieve recyclingprojecten zijn er veel die samen met kinderen kunnen worden gedaan, zodat je gezellig tijd samen kunt doorbrengen en DIY speelgoed kunt maken en zo nieuwe aankopen worden verminderd.

Het plezier begint al vóór het knutselen, waardoor het langer duurt en de kinderen de waarden van duurzaamheid en het besparen van hulpbronnen al op jonge leeftijd leren: ook als ze waarschijnlijk niet kunnen bijdragen aan het maken ervan, kunnen zelfs de jongste kinderen plezier hebben met speelgoed dat is gemaakt van gerecyclede materialen.

Hieronder stellen we 8 interessante recyclingprojecten voor om kinderspeelgoed te maken.

Advertisement

1. Diy vrachtwagens

1. Diy vrachtwagens

Tutorial via kidmademodern.com

Blikjes, bakjes, flessen, glazen en zelfs kartonnen dozen en wc-papierrollen kunnen gemakkelijk worden omgetoverd tot kleurrijke diy speelgoedvrachtwagens. Laat je fantasie de vrije loop om levendige en kleurrijke transportmiddelen te maken!

Advertisement

2. Garage voor speelgoedauto's

2. Garage voor speelgoedauto's

Tutorial via frugalfun4boys.com

Als je een grote verzameling speelgoedauto's hebt, kun je samen met de kinderen een prachtige garage met meerdere verdiepingen maken door kartonnen rollen, dozen en lege flessen te recyclen. Het plezier begint in dit geval al bij het ontwerpen van dit fantastische speelgoed voor de kinderen en zal zeker een tijdje duren.

3. De bliktelefoon

3. De bliktelefoon

Tutorial via Brilliant Little Ideas/YouTube

Wie heeft er niet als kind met de bliktelefoon gespeeld; het is heel gemakkelijk te maken en ook heel leuk voor de middagen thuis. Zorg voor wat blikken (papieren of plastic bekertjes zijn ook prima) en touw. Verf de blikken zoals je wilt en maak een gat in de bodem waardoor je een uiteinde van het touw kunt rijgen. Kies de lengte die je wilt voor de telefoon en knoop het andere uiteinde van het touw aan een ander blik en je bent klaar.

4. Ninja bowling

4. Ninja bowling

Tutorial via diyinspired.com

Voor kinderen die van sport houden, is een zelfgemaakte bowlingset van lege plastic flessen een must! Kies je favoriete thema, misschien geïnspireerd op de favoriete tekenfilms of strips van de kinderen. Voor de bal kun je een kleine rubberen bal of een pingpongbal hergebruiken.

5. Domino van steen

5. Domino van steen

Tutorial via sparklestories.com

Domino is tijdloos speelgoed voor kinderen van verschillende generaties. Daarom is het zo gemakkelijk om een exemplaar in huis te halen, maar als je er geen hebt, kun je er zelf een maken door stenen te verzamelen tijdens een wandeling in de natuur en de stenen in te kleuren met waterverf. Laat de stenen drogen en je gloednieuwe en zeer originele dominospel is klaar om mee te spelen!

Advertisement

6. Een gitaar met een tissuebox

6. Een gitaar met een tissuebox

Tutorial via Mrs. Doty/YouTube

De toekomstige muzikanten kunnen hun eerste instrument zelf maken door een lege tissuebox, een rol aluminiumfolie en elastiekjes te recyclen. Verf en versier de klankkast zoals je wilt, lijm de tissuebox op de kartonnen rol, die de hals wordt, en bevestig dan elastiekjes om de snaren te vormen. Ben je klaar om naar de muziek van de kinderen te luisteren?

7. Vingerpoppetjes

7. Vingerpoppetjes

Tutorial via recycledcrafts.craftgossip.com

Vingerpoppetjes zijn tijdloos plezier dat kinderen uren bezig kan houden. Ze kunnen op veel manieren zelf worden gemaakt met verschillende materialen, zoals het recyclen van viltstift- en markerdoppen. Vermaak je met het tekenen van de meest uiteenlopende uitdrukkingen en versier ze met haar van wol of katoendraad en andere accessoires van stof of andere gerecyclede materialen.

Advertisement

8. De lavalamp

8. De lavalamp

Tutorial via Creative SL/YouTube

Tot slot stellen we een spel voor dat meer weg heeft van een wetenschappelijk experiment, maar waarbij de kinderen met open mond zullen staan van verbazing en verwondering terwijl ze op natuurlijke wijze interessante ontdekkingen doen: de lavalamp. Alles wat je nodig hebt is een glazen pot, plantaardige olie, baking soda, voedselkleurstof en azijn om een prachtige en kleurrijke lavalamp te maken. Plaats de pot boven een ledlamp om de binnenkant te verlichten en hem nog spectaculairder te maken en vermaak je met het mengen van verschillende kleurstoffen.

Welke van deze knutselwerkjes ga jij met de kinderen maken?

Advertisement