Bedreigen slakken je hortensia's? De meest effectieve middelen om ze te beschermen

door Natasja

28 Januari 2024

Bedreigen slakken je hortensia's? De meest effectieve middelen om ze te beschermen
Advertisement

Met hun dichte, heldergroene bladeren en weelderige, kleurrijke zomerbloemen zijn hortensia's de hoofdrolspelers van de tuin, die zowel in de grond als in potten veelvuldig worden gekweekt voor decoratieve doeleinden. In bijzonder natte en regenachtige klimaten kunnen deze prachtige planten echter worden aangevallen door slakken, die hun bladeren opeten en ze beschadigen of helemaal uitroeien.

Slakken zijn vooral actief in de lente en de herfst, wanneer ze hun toevlucht zoeken in de vochtige, schaduwrijke delen van de tuin. Ze verplaatsen zich vooral 's nachts en je kunt de schade herkennen aan de aanwezigheid van sporen van hun zilverachtige slijm.

En als je hun aanwezigheid op de hortensia's hebt vastgesteld, wat zijn dan de middelen om ze permanent te elimineren en tegelijkertijd de planten te beschermen? Je hebt genoeg keuze tussen chemische producten, afweerplanten en andere vijanden, maar we stellen je vandaag de meest effectieve huismiddeltjes voor.

Advertisement

Effectieve huismiddeltjes tegen slakkenplagen in hortensia's

Effectieve huismiddeltjes tegen slakkenplagen in hortensia's

botanybword/Reddit

Er zijn verschillende huismiddeltjes die je kunt gebruiken om slakken weg te houden van de hortensia's, waarvan de meest effectieve de volgende zijn:

  • koffiedik: koffiedik wordt vaak gebruikt in tuinieren als meststof, als je koffiedik onder je hortensia's strooit helpt het om ze weg te houden van de planten, omdat het een natuurlijke barrière vormt die onoverkomelijk is voor ze;
  • eierschalen zijn ook uitstekende slakkenwerende middelen en een interessante bron van stikstof: verkruimeld en op de grond naast de hortensia's gestrooid, vormen ze een gevaar voor de kruipende lichamen van de slakken en houden ze op afstand;
  • zwavelpoeder en brandnetelmaceraat hebben een onaangename geur voor slakken, waardoor ze wegblijven van de planten waarop ze zijn gelegd;
  • ten slotte kan koperdraad op de grond rond de hortensia worden gelegd om slakken af te schrikken doordat ze een klein stroomstootje krijgen bij aanraking.

Advertisement

Andere nuttige middelen tegen slakken

Andere nuttige middelen tegen slakken

Ja_Marcus/Reddit

Een andere manier om slakken uit de buurt van de hortensia's te houden zonder ze te verwijderen, is door lokaas te gebruiken dat ze elders aantrekt. Slakken geven de voorkeur aan rottend organisch materiaal, dus je kunt rottend fruit op een plek in de tuin leggen, weg van de hortensia's, zodat de slakken erdoor worden aangetrokken.

Het kweken van kruiden zoals lavendel of rozemarijn op ruwe grond naast de hortensia's kan ook een goed middel zijn tegen slakken, die liever ruwe paden vermijden.

Tot slot, als je de voorkeur geeft aan een meer drastische methode, kun je overwegen om slakkenroofdieren zoals padden, ringslangen en schildpadden in de tuin te plaatsen.

Ken jij nog andere middelen tegen deze ongewenste gasten in de tuin?

Advertisement