Bonen: wanneer en hoe ze te kweken voor de beste resultaten

door Natasja

27 Januari 2024

Bonen: wanneer en hoe ze te kweken voor de beste resultaten
Advertisement

Het kweken van planten en bloemen is een praktijk die ontspant, voldoening geeft en je bovenal laat genieten van de vruchten die de aarde je kan schenken en die je zelf hebt helpen groeien. Het kan dus voorkomen dat je zin hebt om te experimenteren met je 'landbouw'-vaardigheden en wilt proberen zoveel mogelijk dingen te kweken, en niet alleen als je een tuin tot je beschikking hebt, maar ook een terras.

Heb je bijvoorbeeld wel ens overwogen om zelf bonen te kweken? Nee? Waarom zou je het dan nu niet doen en deze eenvoudige tips opvolgen?

Wat je moet weten

Wat je moet weten

Needpix

Bonenplanten groeien weelderig, vooral tijdens de warmere seizoenen, en tijdens deze seizoenen wordt er ook geoogst. Om ervoor te zorgen dat ze weelderig groeien en veel vruchten dragen, is het belangrijk om een paar basisregels te volgen.

  • Zaaiperiode. Zaden moeten worden geplant wanneer de grond niet te koud is en een paar maanden voor het eigenlijke warme seizoen. Het verdient daarom de voorkeur om rond maart of april te zaaien, hoewel je op warmere locaties dit proces een maand kunt vervroegen en al in februari kunt beginnen met zaaien.
  • Grond. We hebben gezegd dat de grond niet te koud en niet te nat mag zijn. Het bevorderen van droogte betekent dat je het betreffende gebied omroert, een vermenging van de onderliggende stoffen bevordert, kleikluiten verwijdert en de grond voorbereidt op het ontvangen van het zaad zodat het zoveel mogelijk kan groeien.
  • Hoe plaats je ze? Zodra de basis voor het zaaien is voorbereid, ga verder met het plaatsen van de zaden, d.w.z. op een diepte van ongeveer 2,5 centimeter en 15 tot 20 centimeter uit elkaar. Op deze manier hebben de planten, of het nu klimplanten zijn (in dat geval moeten ze worden ondersteund met stokken waar ze omheen kunnen draaien) of struiken, genoeg ruimte om weelderig te groeien en alle voeding uit de grond te halen die ze nodig hebben. Zorg er ook voor dat ze op een goed verlichte plek staan, maar op bepaalde momenten ook in de schaduw.

Advertisement

De groei van de plant

De groei van de plant

Needpix

Of het nu in de tuin is, op eigen terrein of in potten op het terras, na het voorbereiden en zaaien moet je ervoor zorgen dat de plant niet gaat rotten of zelfs uitdroogt. Het doel is natuurlijk om de plant weelderig te laten groeien en een goede oogst te bevorderen. Bescherm daarom eerst de grond door deze te bedekken met een 'poreus' materiaal dat de voedingsstoffen en vochtigheid van de grond in uitstekende conditie houdt en het welzijn van de plant en zijn wortels bevordert.

Verander en pas de steunen voor de klimplanten aan en bemest ze indien nodig zodat ze goed gedijen. Je kunt chemische meststoffen gebruiken of, bij voorkeur, natuurlijke meststoffen zoals compost. Zorg ervoor dat het gebied rond de planten altijd goed schoongemaakt is en vrij van onkruid, zodat je de bonen geen voedingsstoffen onthoudt en mogelijke ziekten niet aanmoedigt.

Als dit eenmaal is gebeurd, na de nodige tijd en met talloze volle peulen in het vooruitzicht, kun je overgaan tot oogsten.

Pluk de vruchten van je arbeid

Pluk de vruchten van je arbeid

Pickpik

Eindelijk, na veel werk, wachten en zorg om ze te laten groeien, komt ook de tijd dat je eindelijk de bonen kunt oogsten. Afhankelijk van hoe je ze het liefst hebt, kun je ze eerder of later van de plant halen. Als je ze mals en voor een lekkere salade wilt, oogst ze dan nog klein en dun. Anders moet je iets langer wachten.

Als je de klassieke bonen wilt die je vrij uit de peul gaat eten, dan wacht je tot het buitenste deel voldoende verwelkt is en de vorm van de boon binnenin goed te zien is. Zodra je dit punt hebt bereikt, ga verder met de oogst en zorg ervoor dat je de plant niet beschadigt door de peul te verwijderen. Zo bescherm je de plant voor nieuwe geboortes en nieuwe oogsten.

Dus houd het steeltje van de individuele bonen vast en maken het uitsteeksel los met een duidelijke handeling waarbij je de rest niet beschadigt. Als dit gedaan is, maak de bonen schoon en bevrijd ze van hun omhulsel.

Nu hoef je er alleen maar van te genieten

De peulvruchten zijn eindelijk klaar en wachten op niets anders dan bereid te worden op de manier die jij verkiest, en genoten te worden op de manier waar je van droomde terwijl ze groeiden.

Wat kunnen we nog zeggen: goed gedaan en... eet smakelijk!

Advertisement