Schimmel op de buitenmuren van het huis: verwijder het in een paar eenvoudige stappen met bleekmiddel

door Natasja

27 Januari 2024

Schimmel op de buitenmuren van het huis: verwijder het in een paar eenvoudige stappen met bleekmiddel
Advertisement

Regen, vochtigheid en koudere seizoenen doen niets anders dan schimmel doen woekeren. We weten dat dit verband houdt met natte omgevingen en waar er stagnaties zijn, voedt het zich alleen maar en breidt het zich uit. De buitenkant van huizen kan dus gemakkelijk worden aangetast en lelijke en vervelende tekenen van de aanwezigheid van schimmel vertonen.

Maar er zijn manieren en DIY oplossingen, en ze zijn niet eens moeilijk of duur om in de praktijk te brengen.

Advertisement

Wat is schimmel?

Wat is schimmel?

Thomas Anderson/Flickr

Schimmel sluipt binnen in slecht geventileerde plaatsen waar vocht een grote rol speelt. In dergelijke omstandigheden breidt deze sponsachtige formatie zich alleen maar uit en schiet wortel op muren en in de meest verborgen hoekjes van het huis, wat een onaangename geur en absoluut muffe lucht met zich meebrengt.

De ideale manier om dit te voorkomen is om de kamers in huis droog te houden, constante luchtcirculatie te stimuleren en stagnatie van stof, vuil en nattigheid te voorkomen. De reden hiervoor is dat schimmel niet alleen lelijk is om te zien, maar ook schadelijk voor de gezondheid en het zou beter zijn om het niet 'in te ademen'.

Schimmel kan gemakkelijk verschijnen in de huizen, vooral tijdens de koudste periodes van het jaar, maar het is niet zeker dat dit fenomeen ook buiten, en ondanks dat de muren in de open lucht staan, niet verschijnt. Laten we eens kijken hoe je schimmel van de buitenmuren van het huis kunt verwijderen.

Advertisement

Hier is een manier om schimmel op buitenmuren te verwijderen

Hier is een manier om schimmel op buitenmuren te verwijderen

Rawpixel

Het is winter, het regent, het is koud en de zon is een verre herinnering. Er verschijnen groenachtige, zwarte druppels op de muren van het huis. Wat is dat? Schimmel, heel veel vervelende schimmel die er op gekleurde muren voor kan zorgen dat de kleur eraf gaat en op houten muren dat ze gaan rotten. Je moet snel handelen en het verwijderen zodra je je bewust worden van het verschijnen ervan. Maar hoe? Door een geheim ingrediënt te gebruiken: bleekmiddel. Laten we eens kijken hoe je de aangetaste muren het beste kunt behandelen.

  • Zorg voor water en bleekmiddel, een emmer en een doek.
  • Maak een mengsel van de twee vloeistoffen. Voor een halve liter bleekmiddel gebruik 1,5 liter water - afhankelijk van de behoefte kan de dosis gemakkelijk worden verdubbeld of verdrievoudigd. Als de situatie ernstig is, kun je ook besluiten om een paar eetlepels baking soda toe te voegen.
  • Zodra het mengsel is aangemaakt, breng het aan met een doordrenkte doek of met een pomp waarmee je het over het hele aangetaste gebied kunt spuiten.
  • Laat het een paar minuten inwerken en ga dan verder met het verwijderen van de schimmel met een borstel.
  • Was het met schoon water en laat het drogen.

Wat te doen zodra de schimmel is verwijderd

Als het hele proces voorbij is en de schimmel volledig is verwijderd, kun je besluiten om te wachten tot het droog is en klaar ben je, of, indien nodig, de muren opnieuw te schilderen om de kleur of anders het materiaal waarvan het huis is gemaakt nieuw leven in te blazen.

Bleekmiddel kan worden gebruikt op beton, hout, baksteen, maar het is beter om stenen muren niet met dit product te behandelen. Gebruik in plaats daarvan een neutraal schoonmaakmiddel dat milder is. Het belangrijkste is in elk geval dat je alles goed spoelt en dat je, voordat je bleekmiddel of iets anders gebruikt, ervoor zorgt dat vloeren, planten en andere voorwerpen buiten bedekt en beschermd zijn.

Advertisement