Stinkende vuilnisbakken belaagd door vliegjes: hoe kan je dit probleem oplossen

door Natasja

27 Januari 2024

Stinkende vuilnisbakken belaagd door vliegjes: hoe kan je dit probleem oplossen
Advertisement

Met de komst van gescheiden afvalinzameling letten we allemaal beter op met hoe we het afval weggooien. We letten niet alleen op het milieu, maar ook op onszelf, aangezien we elke dag met dat milieu te maken hebben. Het afval gescheiden weggooien betekent dus ook aandacht hebben voor ons eigen welzijn.

Afgezien van het verzamelen en scheiden van afval, weten we dat afval een vieze geur kan verspreiden en vervelende vliegjes kan aantrekken, vooral als het om organisch afval gaat. Dus hoe voorkom je dit vervelende fenomeen?

Advertisement

Zorg ervoor dat het geen onaangename geuren afgeeft

Zorg ervoor dat het geen onaangename geuren afgeeft

Creativo

Afval op zich stinkt bijna altijd, behalve droog afval waarvoor dit praktisch onmogelijk is. Vooral gft-afval, d.w.z. etensresten, schillen, kruidentheefilters, eierschalen enz., zijn daar het gevoeligst voor. Naarmate de dagen verstrijken, kunnen ze namelijk aanleiding geven tot onaangename geuren en vervelende vliegjes. Laten we eens kijken hoe je deze situatie kunt vermijden en hoe je een lekkere geur in de keuken kunt behouden, zelfs als de afvalbak, zoals vaak gebeurt, onder de gootsteen staat.

  • Schoonmaken. Zorg ervoor dat de afvalbak met organisch afval altijd schoon is en dat er geen vloeistof en resten op de bodem blijven liggen.
  • De zak vervangen. Wacht niet tot de afvalbak helemaal vol is, maar leeg hem en verwissel de zak meerdere keren per week. Zo hoopt er zich niet te veel afval op en ontstaan er geen onaangename dampen en komen er geen vliegjes op af.
  • Gesloten bak. Gebruik geen bakken die open zijn, maar bakken met een deksel, zodat eventuele stank wordt tegengehouden. Bakken met een pedaal zijn perfect, omdat je het deksel nooit met je handen zou moeten aanraken, aangezien ze in veel gevallen vies kunnen zijn en nog meer resten achterlaten.
  • Gebruik papier. Om te voorkomen dat er overtollige vloeistof in de bak komt of dat de bak vies wordt, bedek hem met absorberend papier dat je telkens vervangt als je de zak verwisselt, en zorg ervoor dat het de gemorste vloeistof absorbeert.
  • Dubbele zak. De biologisch afbreekbare zakken die iedereen gebruikt voor dit soort afval zijn erg dun. Dit heeft te maken met het werk dat ze moeten doen, maar vaak lekken ze. Je kunt dit voorkomen door simpelweg een dubbele zak te gebruiken.

Advertisement

Zijn de onaangename geuren nog steeds aanwezig?

Zijn de onaangename geuren nog steeds aanwezig?

Creativo

Je hebt alle bovenstaande tips in de praktijk gebracht, maar de bak blijft nog steeds een onaangename geur verspreiden. Wat kun je dan doen? Je kunt een paar geurtrucs toepassen.

  • Citrusschillen. Ze zijn geurig en aangenaam om te ruiken, dus leg er een paar op de bodem van de bak zodat de lekkere geur de onaangename geur tegengaat en in de lucht vervangt.
  • Koffie. Vooral bonen worden gekenmerkt door een onmiskenbare en unieke geur. Daarom kun je, als je koffie verkiest boven citrusvruchten, een handvol ervan op de bodem, op de zak, leggen en het zal zich verspreiden in de kamer.
  • Baking soda. Altijd handig, je kunt één of twee eetlepels, afhankelijk van de grootte van de bak, op de bodem leggen. Het absorbeert het vocht, verdrijft vliegjes en gaat onaangename geuren tegen.
  • Kattenbakvulling. Inderdaad, als je erover nadenkt, is de functie van kattenbakvulling juist om onaangename geuren tegen te gaan en te absorberen. Waarom gebruik je het dan niet voor hetzelfde doel in de vuilnisbak?

Andere nuttige tips...

Andere nuttige tips...

Lisa Fotios/Pexels

De tips die tot nu toe hebben gegeven zijn vooral nuttig met betrekking tot de gft-bak, maar de andere bakken voor het verzamelen van plastic, metaal en gemengd afval hebben ook onderhoud nodig. In de bak voor gemengd afval kun je bijvoorbeeld precies dezelfde methoden toepassen om vooral stank te voorkomen. Voor plastic, metaal en ook glas is het belangrijk dat je alles wast voordat je het weggooit. Voedselgeuren trekken zo geen vliegjes aan en zorgen niet voor onaangename dampen.

En vervolgens is het voor iedereen aan te raden om de bakken voortdurend schoon te maken om stagnatie, residuen, korstvorming en alles wat een onaangename geur kan produceren, te voorkomen.

Ga gauw beginnen!

Advertisement