Heb je lege glazen flessen in huis? Recycle ze met deze 8 creatieve projecten

door Natasja

26 Januari 2024

Heb je lege glazen flessen in huis? Recycle ze met deze 8 creatieve projecten
Advertisement

Glas is ongetwijfeld een duurzaam en volledig recyclebaar materiaal, maar elk jaar gooien we er echt veel van weg, inclusief lege flessen en potten. We hebben het vaak over de duizenden manieren om glazen potten te recyclen na gebruik, maar manieren voor het recyclen van lege glazen flessen komt weinig voor. Water, melk, vruchtensappen, sterke drank: er zijn heel veel dranken die in een glazen fles zitten en, tenzij er statiegeld op zit, vullen deze lege flessen geleidelijk de recyclebakken en worden ze vervolgens weggegooid.

Heb je er ooit aan gedacht dat ook glazen flessen een nieuw leven kunnen vinden in huis? Kijk maar eens rond: er zijn veel voorwerpen die deel uitmaken van de inrichting die gemakkelijk vervangen kunnen worden door een eenvoudige glazen fles.

Vandaag stellen we 8 creatieve projecten voor om lege glazen flessen te hergebruiken, begin maar met ze schoon te maken en ze weg te zetten.

Advertisement

1. Hanglamp

1. Hanglamp

Pinterest

Ben je je huis aan het herinrichten en weet je niet hoe je de kamers moet verlichten? Probeer dan eens een hanglamp van glazen flessen: een ecologisch en ongetwijfeld origineel idee!

Advertisement

2. Vogelvoederhuisje

Een glazen fles kan gemakkelijk worden omgetoverd tot een praktisch vogelvoederhuisje; je kunt een fles, wat touw, een stuk stof en een kurken schijf gebruiken. Je hoeft alleen maar een bakje maken met de kurken schijf en het touw, daarna de fles te vullen met vogelvoer en met het touw vast te binden aan het aldus verkregen bakje. Laat hem een beetje schuin hangen zodat de zaadjes op het bakje kunnen vallen.

3. Zelfwaterende bloempot

3. Zelfwaterende bloempot

Tutorial via Handimania/YouTube

Als je van tuinieren houdt, zul je een zelfwaterende bloempot zeker fijn vinden. Er een maken met een glazen fles is heel eenvoudig: snij een glazen fles een paar centimeter af onder het punt waar de hals smaller wordt, stop een katoendraad in de hals en rijg hem ondersteboven in het onderste deel dat gevuld is met water. Vul de hals met aarde en plant de plant: de katoendraad die nat wordt in het water, transporteert het water naar de aarde en de wortels.

4. Aperitiefbakjes

4. Aperitiefbakjes

Pinterest

Verras je gasten met originele en creatieve aperitiefbakjes gemaakt van gerecyclede lege glazen flessen. Je kunt kleine schaaltjes maken door de flessen een paar centimeter van de bodem af te snijden of bakjes maken door ze neer te leggen en ze aan de zijkanten af te snijden. Laat je leiden door je fantasie.

5. Kaarshouders

5. Kaarshouders

Tutorial via Over 60 Crafter/YouTube

DIY kaarshouders maken is ook heel eenvoudig met glazen flessen: er zijn heel veel projecten die je kunt doen, van de flessen gewoon hergebruiken als kaarshouders door de kaarsen gewoon in de hals te steken, tot het onderste gedeelte uitsnijden om als kaarshouder te gebruiken met theelichtjes, maar ook door het bovenste gedeelte te gebruiken om de kaarsen af te dekken. Gebruik de flessen in hun natuurlijke staat of versier ze naar wens.

Advertisement

6. Glazen

6. Glazen

Tutorial via ToDIYFor/YouTube

Als je in de keuken glazen te kort hebt, hoef je ze niet te kopen! Recycle een paar oude flessen en snijd ze op de hoogte die jij wilt. Zo kun je echt prachtige, unieke glazen op maat maken! Je hoeft alleen maar je favoriete flessen te kiezen en ze te verzamelen, hoeveel glazen heb je nodig?

7. Wijnglazen

7. Wijnglazen

Tutorial via DaveHax/YouTube

En wat als je geen gewone waterglazen nodig hebt, maar wijnglazen? Ook die kun je gemakkelijk maken van een glazen fles: snijd de boven- en onderkant van de fles af, doe een kurk in de bovenkant om hem goed af te sluiten en lijm het onderste deel op de hals; het wijnglas is klaar voor gebruik!

Advertisement

8. Decoratieve mandala

8. Decoratieve mandala

Tutorial via Lydia May/YouTube

Tot slot kun je van de fles een prachtige decoratieve mandala maken door hem simpelweg te beschilderen met waterverf en penselen; maak het ontwerp dat jij het mooist vindt met je favoriete kleuren en de fles wordt een sierlijk kunstwerk.

Welk project wil je als eerste proberen?

Advertisement