Houten keukenbladen? 7 ideeën om te kiezen wat het beste bij je past

door Natasja

26 Januari 2024

Houten keukenbladen? 7 ideeën om te kiezen wat het beste bij je past
Advertisement

Alle keukens, welke stijl je ook kiest, worden gekenmerkt door een keukenblad, d.w.z. een oppervlak waarop je voedsel en al de hulpmiddelen die je nodig hebt om de gerechten te bereiden, kunt plaatsen. Het is echter een keukendetail dat niet alleen praktisch is, maar de ruimte ook verfraait en uniek en origineel maakt.

Onder de verschillende soorten keukenbladen voor deze ruimte zijn er veel houten modellen. Laten we er eens 7 bekijken en kiezen welke het beste bij jou past.

Advertisement

1. Beuk

1. Beuk

houseofworktops.co.uk

Beukenhout is een zeer duurzaam materiaal. Het is in staat om verschillende klimatologische omstandigheden in de natuur te overleven, ook wanneer het verwerkt en gebruikt wordt voor bijvoorbeeld keukenbladen. Gekenmerkt door lage kosten, stevigheid en lichte kleuren is dit hout zeer geschikt voor moderne keukens en keukens waarbij je neutrale kleuren wilt behouden in combinatie met andere, misschien kleurrijkere details.

Advertisement

2. Wengé

2. Wengé

topworktops.co.uk

Wengéhout komt uit Afrika en wordt gekenmerkt door een donkere kleur die de keuken uniek en heel origineel kan maken. Bestand tegen de tijd, niet erg vervormbaar en niet erg duur, maakt dit type materiaal het mogelijk om een keukenblad te maken dat sterk is en bestand tegen het dagelijkse gebruik. De nerven en onmiskenbaar warme kleur maken het een gedurfde, maar elegante en originele keuze.

3. Eiken

3. Eiken

topworktops.co.uk

Eikenhout is het hout van de eik. Deze boom is sterk en duurzaam en staat symbool voor kracht. Je kunt er dus eigenlijk niet omheen om het te kiezen als materiaal voor het keukenblad. De nerven, natuurlijke knoesten en kleurschakeringen zijn de beste eigenschappen vanuit esthetisch oogpunt en helpen de ruimte waarin het geplaatst wordt op een natuurlijke manier te verrijken. In verschillende tinten en gradaties is eiken zeer goed bestand tegen het verstrijken van de tijd. Het enige waar het niet goed tegen kan is water, dus het is raadzaam om het niet overmatig bloot te stellen aan water om geen onomkeerbare schade te veroorzaken.

4. Es

4. Es

houseofworktops.co.uk

Essenhout is een bijzondere houtsoort die vooral voorkomt in lichte, natuurlijke tinten, maar ook in donkere kleuren zoals in dit geval. Dankzij zijn sterkte maar ook zijn vormbaarheid wordt deze houtsoort vaak gebruikt bij de productie van meubels en ook in de keuken mag het niet ontbreken. Ideaal voor het maken van de keukenbladen, zal het de juiste keuze zijn in zowel zachte als donkere kleuren om karakter te geven aan de ruimte, maar ook om een product te hebben dat niet verkleurt na verloop van tijd, niet te veel tekenen van slijtage vertoont als het verzorgd wordt en je geen exorbitante bedragen laat uitgeven.

5. Notenhout

5. Notenhout

www.topworktops.co.uk

Het is een van de mooiste houtsoorten die er zijn. Het is vrij duur, maar elke cent die eraan wordt uitgegeven is geld dat in de loop der tijd weer terug wordt verdiend. Sterk, kostbaar, resistent, dit hout krast, zwelt en trekt niet snel krom en behoudt zijn kwaliteiten zelfs na verloop van tijd en ondanks de inwerking van externe invloeden. In overwegend donkere kleuren is dit hout ook te vinden in lichte tinten, uiteraard bewerkt, en het verrijkt de ruimte op onberispelijke wijze.

Advertisement

6. Iroko

6. Iroko

houseofworktops.co.uk

Net als walnoot is iroko een houtsoort die zeer duurzaam is, niet snel krom trekt, niet verkleurt en in de loop der jaren niet veel behandelingen nodig heeft. De aanwezigheid van een grote hoeveelheid olie maakt het tot een hoogwaardig hout dat de vorming van schimmels en bacteriën niet bevordert, maar op de een of andere manier juist afstoot, wat juist een diepe en langdurige hygiëne bevordert. De kleuren variëren van donkerbruine tinten tot vaag gouden tinten. Een keuze die de keuken mooier zal maken en die je door de jaren heen zal doorgeven.

7. Mahonie

7. Mahonie

glumber.com

Elegant, natuurlijk rijk, vorstelijk, dit soort hout is ideaal als je een definitief vleugje charme aan de keuken wilt toevoegen. Je hoeft het niet verder te verrijken, maar zijn kleur, glans en pracht maken het al tot een ideaal en uniek inrichtingselement. In de loop der jaren verandert mahonie niet van vorm, maar het kan wel van kleur veranderen, waardoor het donkerder wordt en een extra tintje aan de kamer geeft. Ideaal voor keukenbladen, het is de aanbevolen keuze als je iets unieks wilt in huis.

Advertisement

Houten keukenbladen, de ideale keuze

Er zijn veel materialen om het keukenblad mee samen te stellen, maar hout is een van de favoriete elementen voor het maken van meubels en in het algemeen voor de inrichting. Je kunt niet zonder en waarom zou je het niet ook in de keuken gebruiken? Naast de esthetische kenmerken, die altijd belangrijk zijn, zijn het de sterkte en duurzaamheid die het een van de populairste keuzes maken. Vergeet ook niet dat hout, in meer of minder donkere tinten, kan worden gecombineerd met veel verschillende stijlen, van de meest klassieke tot de meest moderne, en zeker niet onopgemerkt zal blijven.

Welke van deze soorten vind jij het mooist en zou je in jouw keuken willen?

Advertisement