Hoge kamerplanten: 8 ongewone en fascinerende soorten voor in huis

door Natasja

26 Januari 2024

Hoge kamerplanten: 8 ongewone en fascinerende soorten voor in huis
Advertisement

Om de kamers met weinig moeite te verfraaien, zijn er maar weinig dingen zo effectief als kamerplanten: met hun felgekleurde bladeren zijn ze niet alleen zeer decoratief, maar helpen ze ook de lucht te zuiveren, elegantie en vitaliteit toe te voegen aan saaie of onpersoonlijke kamers en, in open ruimtes, verschillende ruimtes van elkaar te scheiden zonder de inrichting te zwaar te maken.

Vooral hoge kamerplanten trekken het oog naar boven, waardoor kleinere kamers groter en ruimtelijker worden. Hoge kamerplanten zijn ideaal om lege ruimtes op te vullen, muren te decoreren en ruimtes te verrijken.

Je kunt een grote verscheidenheid aan soorten kiezen, waarbij je een van de bekendste en meest voorkomende planten in huis kiest of de voorkeur geeft aan zeldzamere en meer ongebruikelijke soorten die originaliteit toevoegen aan de ruimte.

We stellen hieronder 8 ongebruikelijke en fascinerende hoge boomsoorten voor om het huis mee te verfraaien.

1. Schefflera arboricola

1. Schefflera arboricola

silentmangosandpears/Reddit

De Schefflera, ook wel bekend als de parapluplant vanwege de vorm van de samengestelde, handvormige bladeren, is een tropische plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en de eilanden in de Stille Oceaan komt. Hij heeft een goede blootstelling aan indirect licht nodig en hoewel hij zich kan aanpassen aan een schaduwrijkere plek, zal hij de neiging hebben om de veelkleurigheid van de bladeren te verliezen, dus plaats hem naast een raam om hem sterk en snel te zien groeien. De ideale temperatuur is 20-25 graden, pas ook op voor koude tocht. Let tot slot op de luchtvochtigheid in de kamer, die rond de 50-60% moet liggen.

Advertisement

2. Alocasia zebrina

2. Alocasia zebrina

Darwindario/Reddit

Deze minder bekende soort van het populaire geslacht Alocasia wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gekenmerkt door zijn stengels met opvallende gele en zwarte strepen en zijn grote, pijlvormige, glanzende donkergroene bladeren. Hij houdt niet van de kou en heeft temperaturen boven de 15 graden en goed licht nodig, anders kan hij geen fotosynthese uitvoeren. Houd de grond vochtig, maar pas op voor teveel water, want dat kan wortelrot en schimmelziekten veroorzaken. Let ook op de luchtvochtigheid: deze soort is ook van tropische oorsprong en heeft daarom een luchtvochtigheid van 50-60% nodig.

3. Polyscias scutellaria

3. Polyscias scutellaria

dooderino18/Reddit

De Polyscias, nog steeds een weinig bekende maar zeer decoratieve plant, wordt vooral gewaardeerd om zijn resistentie bij het kweken in potten en zijn hoogte, die zelden meer dan 150 cm bedraagt. Een plant die hoog is, maar niet te hoog, dus, maar toch in staat is om stijlvol in te richten en lege ruimtes sierlijk op te vullen. Deze plant vereist ook temperaturen boven de 10 graden en plaatsing in een goed verlichte ruimte, bij voorkeur niet blootgesteld aan direct zonlicht. Hij heeft constant water nodig, vooral in de warme maanden, en besproei de bladeren om de luchtvochtigheid op peil te houden.

4. Polaskia chichipe

4. Polaskia chichipe

halfhere1198/Reddit

Deze vertakkende zuilcactus komt oorspronkelijk uit Mexico en is een plant die veel zonlicht nodig heeft, ook direct zonlicht. Hij geeft de voorkeur aan hoge temperaturen en een lage luchtvochtigheid. Omdat hij gewend is aan droogte, is het beter om niet te veel water te geven.

5. Olijfboom

5. Olijfboom

gryffintiggy/Reddit

De olijfboom wordt van oudsher buiten gekweekt, maar kan ook in potten in woningen worden gekweekt. Olijfbomen groeien erg langzaam, zijn erg resistent en vereisen een goede blootstelling aan fel direct licht, dus je kunt ze het beste vermijden als het huis niet veel natuurlijk licht ontvangt. Na het eerste jaar moet je ongeveer om de 15 dagen water geven als de grond oppervlakkig droog is, terwijl je na het bereiken van de volwassenheid het water geven kunt uitstellen tot eens per maand.

Advertisement

6. Beaucarnea

6. Beaucarnea

wanderingsheppard/Reddit

De Beaucarnea is een zeer langzaam groeiende vetplant die wordt gekenmerkt door de typische zwelling aan de basis van de stam en de lange lintvormige bladeren aan de bovenkant. Hij verandert niet graag van plaats, dus je moet goed nadenken over waar je hem neerzet. Hij geeft de voorkeur aan een lichte en onverwarmde plek, met temperaturen tussen de 8 en 12 graden, en je moet regelmatig water geven als de grond droog is, alleen in de lente en zomer.

7. Pachira aquatica

7. Pachira aquatica

droooooooooooooool/Reddit

De Pachira aquatica is een plant van de Bombaceae familie, dezelfde als de Baobab, die houdt van temperaturen tussen de 18 en 25 graden en lichte plekken, maar met indirect licht om de bladeren niet te verbranden. Hij verdraagt drukkende hitte, maar het is noodzakelijk om de luchtvochtigheid op peil te houden door continu te nevelen. Geef royaal water, maar zorg ervoor dat de grond tussen het water geven opdroogt.

Advertisement

8. Euphorbia trigona rubra

8. Euphorbia trigona rubra

Over_Regular_8696/Reddit

Het is een siercactus die oorspronkelijk uit Oost-Afrika komt en erg gewaardeerd wordt om het opvallende uiterlijk van zijn bladeren. Hij heeft regelmatig water nodig, ongeveer een keer per week, en intensiever tijdens warm weer. Voor een goede ontwikkeling moet hij minstens 6-8 uur worden blootgesteld aan direct licht.

Welke van deze planten is jouw favoriet?

Advertisement