Niet alleen haar: hoe ontdoe je de borstel van al het vuil dat erin zit?

door Natasja

01 Januari 2024

Niet alleen haar: hoe ontdoe je de borstel van al het vuil dat erin zit?
Advertisement

Telkens als je een borstel of een kam door je haar halen, breekt er minstens een haar af die daar vast komt te zitten. En vaak veel meer dan 'één'. Het is een goede gewoonte om alle haren te verwijderen direct na het gebruik van de borstel en voordat je hem opbergt, maar is dat echt genoeg?

Als je erover nadenkt, gebruik je de borstel op zowel vies als schoon haar. En zelfs als het haar net gewassen zijn, zitten er misschien verschillende schoonheidsproducten in je haar - sommige producten moeten worden verdeeld met behulp van een kam of borstel! Weet je zeker dat je de borstel of kam goed en vaak genoeg schoonmaakt?

Je besteedt er misschien geen aandacht aan, maar het is een belangrijk hygiënekwestie en hoe schoner ze zijn, hoe beter het is voor de gezondheid van je haar. Laten we samen eens kijken naar enkele tips om te onthouden.

Hoe de borstels op de juiste manier schoonmaken

Hoe de borstels op de juiste manier schoonmaken

Towfiqu barbhuiya/Pexels

Het eerste wat je moet doen is het haar van de borstel of kam verwijderen. Bij de kam kan dit zonder problemen met de hand worden gedaan. Bij borstels daarentegen, of ze nu rond of plat zijn, blijft er altijd wel iets vastzitten en dus moet je andere hulpmiddelen gebruiken.

  • Je kunt een kam gebruiken (die je vervolgens samen met de borstel wast), die je op welke manier ook tussen de borstelharen door haalt om het haar 'af te schrapen' en het vuil te verwijderen;
  • Er zijn ook speciale reinigers, die eruit zien als mini metalen harkjes, of een soort borsteltjes met lange, stijve, synthetische haren. Dat kan een leuk hebbedingetje zijn.
  • Je kunt ook een pincet of nagelschaartje gebruiken als je meer hardnekkige haren moet bewerken.

Daarna is het tijd voor het eigenlijke schoonmaken. Hiervoor heb je nodig:

  • een teil
  • baking soda
  • een druppel shampoo
  • een oude tandenborstel

Ga als volgt te werk:

1.Vul de teil met lauw water

2. Giet er twee eetlepels baking soda en een scheut shampoo in en roer door elkaar

3. Dompel de borstel of kam erin en laat 15 minuten zitten

4. Schrob met een tandenborstel (je kunt ook een borsteltjes gebruiken waarmee je haar kunt verwijderen, als deze lange haren heeft is dat ook prettiger) de hele basis van de borstelharen goed schoon

5. Spoel goed uit en laat volledig drogen voordat je de borstel of kam weer gebruikt

Als de borstel echter van hout is, moet je hem niet weken, maar alleen er even indopen en dan meteen schrobben, waarbij je deze procedure misschien een paar keer moet herhalen. En gebruik heel weinig shampoo, zodat het niet nodig is om uit te spoelen, omdat water de hele borstel zou kunnen beschadigen.

Advertisement

Levensduur van borstels: hoe vaak moeten borstels worden schoongemaakt? En hoe vaak moeten ze worden vervangen?

Levensduur van borstels: hoe vaak moeten borstels worden schoongemaakt? En hoe vaak moeten ze worden vervangen?

Karolina Grabowska/Pexels

De frequentie van het schoonmaken van borstels en kammen hangt af van je gewoonten.

  • Als je je haar heel vaak wast, zelfs elke dag, zodat het nooit vet en vies wordt, dan blijft de borstel zelf langer schoon. Je kunt dus zelfs één keer per maand een grondige schoonmaakbeurt geven.
  • Als je daarentegen veel producten gebruikt om je haar te stijlen of te beschermen, ongeacht hoe vaak je het wast, en nog meer als je je haar niet vaak wast, dan moet je nooit meer dan twee weken wachten tussen elke behandeling.

In ieder geval, zodra je ziet dat pluis of ander vuil zich ophoopt aan de basis van kamtanden en borstelharen, was hem dan. Anders blijf je juist dat vuil over je haar verspreiden!

Hoe vaak moeten deze accessoires dan vervangen worden? Ook hier, dat hangt af van hoe je ze gebruikt. Er is geen precieze regel, maar je moet rekening houden met de intergriteit van de borstel of kam. Als de tanden/haren breken, losraken of verbuigen, is het tijd voor vervanging.

Heb jij de staat van je borstel of kam al gecontroleerd?

Advertisement