Lok ook in de herfst vogels naar je tuin met deze 4 trucs

door Natasja

18 November 2023

Lok ook in de herfst vogels naar je tuin met deze 4 trucs
Advertisement

Het herfstseizoen brengt ook de migratie van vogels naar warmere landen met zich mee, waardoor het mogelijk is om veel meer soorten in de lucht te zien dan op enig ander moment van het jaar, dus je wilt misschien graag meer vogels naar je tuin lokken zodat je ze kunt observeren en van hun heerlijke gezelschap kunt genieten.

Om dit mogelijk te maken, moeten je de gevederde vrienden voorzien van alles wat ze nodig hebben zodat ze zich comfortabel voelen en lang in je buitenruimtes kunnen blijven. Voedsel, beschutting en een altijd beschikbare bron van vers water zijn de essentiële behoeften van de vogels, en in jouw tuin moet je ervoor zorgen dat alles wat je voor ze nodig hebt altijd geschikt is voor het komende seizoen.

Hieronder stellen we enkele trucjes voor die je kunt toepassen om vogels naar je tuin te lokken in de herfst en hun gezelschap te verzekeren tijdens dit seizoen.

Advertisement

1. De juiste voedingsmiddelen

1. De juiste voedingsmiddelen

Roy Smith/Wikimedia Commons

Een belangrijke factor bij het lokken van vogels naar je tuin is om ze zelfs in dit seizoen van voldoende voedsel te voorzien. Er zullen veel verschillende soorten in je tuin verschijnen en daarom is het nodig om altijd meerdere voederbakken met verschillende voedingsmiddelen te hebben om ze allemaal tevreden te stellen. Pinda's, lijnzaad en zonnebloempitten, maïskorrels, insecten en fruit mogen nooit ontbreken in de voederbakken.

Sommige vogels zoeken hun voedsel liever op de grond, dus is het nodig om ook onder de voederbakken zaden en fruit te strooien.

Advertisement

2. Vers, schoon water

2. Vers, schoon water

NatJLN/Wikimedia Commons

Het geluid van stromend water trekt trekvogels aan, waardoor ze in je tuin stoppen om te baden en te drinken. Houd je vijvers altijd schoon zodat het water niet vervuild raakt door vuil en gevallen bladeren en voeg een druppelaar of sproeier toe zodat het water altijd in beweging blijft, het schoon houdt en vogels aantrekt met zijn geluid. Als de temperaturen kouder worden, moet je er ook voor zorgen dat het water altijd op een geschikte temperatuur wordt gehouden door een verwarmingselement toe te voegen voor de koudere periodes.

3. Zorg voor degelijke schuilplaatsen

3. Zorg voor degelijke schuilplaatsen

marcusisdown/Reddit

Bescherm de vogels goed tegen de kou door ze altijd een schoon en opgeruimd onderkomen te geven. Plant groenblijvende planten om ze te beschermen tegen de kou, wind en regen en maak hun huisjes regelmatig schoon. Maak ook schuilplaatsen op de grond om bescherming en een plek te bieden aan vogels die zich op de grond voeden en leven.

4. Bescherm vogels tegen botsingen

4. Bescherm vogels tegen botsingen

Totalisnot/Reddit

Tijdens de herfst kunnen altijd gesloten ramen reflecties van de natuurlijke omgeving creëren, wat een nadelig effect kan hebben op vogels. Trekvogels zijn niet bekend met de woonomgeving en kunnen daarom gemakkelijk de reflecties van de ramen verwarren met het bos en er tegenaan botsen. Indien mogelijk, verminder de reflectie met netten en schermen of door roofvogelsilhouetten buiten te plakken en de gordijnen binnen dicht te trekken.

Met deze tips zal je tuin altijd vol vogels zitten!

Advertisement