Het perfecte nachtkastje: tips om te onthouden bij het kiezen van het meubelstuk van je dromen

door Natasja

18 November 2023

Het perfecte nachtkastje: tips om te onthouden bij het kiezen van het meubelstuk van je dromen
Advertisement

Als we denken aan een van de meubelstukken die we het vaakst gebruiken en die het meest onze persoonlijkheid weerspiegelen, zouden we niet 'het nachtkastje' zeggen, terwijl het eigenlijk het nachtkastje is dat ons het beste kent. We kunnen niet zonder een steunvlak naast het bed, waar we gemakkelijk en comfortabel bij kunnen als we in bed liggen. Als we 's nachts moe zijn, of als we 's ochtends nog slaperig zijn, is het belangrijk om een plek te hebben waar we naar toe kunnen reiken om het licht te vinden, of de wekker, of welk voorwerp we 's nachts als laatste neerleggen en als eerste pakken als we wakker worden - waarschijnlijk de mobiele telefoon.

En hoeveel mensen hebben het echt ideale nachtkastje? Het nachtkastje dat zo ongeveer alles heeft wat we nodig hebben en niets meer. En die de ideale grootte, vorm en positie heeft? Laten we eens kijken hoe we het nachtkastje het beste kunnen gebruiken en indelen.

Advertisement

Wat verlang je van het nachtkastje?

Wat verlang je van het nachtkastje?

urbanoutfitters.com

Als je overtuigd bent van het gekozen model, hoef je alleen maar uit te zoeken hoe je er het beste van kunt maken. De enige vraag die je jezelf moet stellen is: wat heb je echt nodig 's avonds, 's nachts en 's ochtends als je wakker wordt? De lijst moet noodzakelijkerwijs heel kort zijn, vooral als het nachtkastje niet veel ruimte overlaat. Traditioneel was er een lampje en de wekker, misschien een boek en wat water om te drinken.

Nu heeft de telefoon een wekker en om ruimte te besparen kun je gemakkelijk spotjes op het bedframe of de muren monteren. Er is dus meer ruimte voor wat je extra nodig hebt en ook voor wat je mooi vindt. Want wat je  mooi vindt en je voldoening geeft, is ook belangrijk voor je welzijn.

Zonder overdrijven: als je het nachtkastje volstopt met spullen, dan valt er, als je half slaperig rommelt, vast iets en gaat er iets kapot, waardoor je tijd en geduld verliest.

Advertisement

Hoogte is heel belangrijk voor je nachtkastje

Hoogte is heel belangrijk voor je nachtkastje

younghouselove.com

Hoe verliefd je ook wordt op het ontwerp van een nachtkastje, als het te hoog of te laag is, zal het ongemakkelijk zijn. En de ideale hoogte wordt bepaald door die van het bed, of beter gezegd door de houding die je aanneemt als je zit of ligt. Als algemene regel geldt dat het nachtkastje op dezelfde hoogte moet zijn als de bovenkant van de matras, of iets hoger, op de hoogte van het kussen. Zo is het altijd gemakkelijk om alles te pakken.

De natuurlijke aanraking

De natuurlijke aanraking

@je.suis.markus/IKEA

Heb je ruimte nodig op het nachtkastje voor je mobiele telefoon, een boek, misschien een schoonheidsproduct en een glas water? Prima, maar vergeet een natuurlijke touch niet: een plant, bloemen, zelfs gedroogde, om het te verzachten en de boel op te fleuren.

Nachtkastjes redden levens

Nachtkastjes redden levens

IKEA

Veel moderne nachtkastjes zijn gereduceerd tot het essentiële, misschien met open vakken, maar niets is zo handig als een lade en in feite worden minilades vaak alleen als nachtkastje gebruikt. Alles wat normaal op de bovenste plank staat, kan daar een plekje vinden. Maar ook in de lade moet je verdelers gebruiken en er niet te veel spullen instoppen.

Toegeven aan design, ook voor het nachtkastje

Toegeven aan design, ook voor het nachtkastje

urbanoutfitters.com

Functionaliteit en comfort zijn de eerste kenmerken die het nachtkastje moet garanderen, maar als je ze ook aantreft in modellen die er ook nog prachtig uitzien... Geef dan toe, wanneer je maar kunt!

Advertisement
urbanoutfitters.com

urbanoutfitters.com

Het zijn tenslotte de meubelstukken die je ziet voordat je gaat slapen en zodra je wakker wordt: je wilt toch niet dat ze elke keer een doorn in het oog zijn?

Manden om te ordenen

Manden om te ordenen

waitingonmartha.com

Dienbladen, dozen, schalen of manden: als je een aantal voorwerpen klaar wilt houden voor gebruik tijdens de dagelijkse rituelen, zoals voor huidverzorging, dan kun je ze zeker klaarzetten op het nachtkastje, maar in plaats van ze te verspreiden en het risico te lopen dat ze elke dag omvallen, verzamel ze in mooie houders.

Klaar om je nachtkastje perfect te maken?

Advertisement