Voor het meest hardnekkige vuil op de vloer heb je maar één ingrediënt nodig

door Natasja

17 November 2023

Voor het meest hardnekkige vuil op de vloer heb je maar één ingrediënt nodig
Advertisement

Vloeren schoonhouden is een van de huishoudelijke klusjes waar we elke dag mee te maken hebben. Vegen, stofzuigen en vervolgens regelmatig wassen zijn allemaal taken die we nooit te lang kunnen uitstellen. Er zijn echter situaties waarin de vloer ons dwingt om wat meer tijd te nemen om weer als vanouds te laten glimmen: de tijd van het jaar waarin het slecht weer is en we modder in huis brengen, een huishoudelijk ongelukje, maar ook de aanwezigheid van dieren in huis zijn allemaal factoren die ons er soms toe aanzetten om te zwoegen om de vloer schoon te maken.

En wat te doen als onze gebruikelijke technieken niet het gewenste effect lijken te hebben? We hebben het dan over gevallen waarin er bijzonder hardnekkig vettig vuil op de vloer ligt. In plaats van dezelfde handeling duizend keer te herhalen, kunnen we slechts één ingrediënt toepassen.

Advertisement

Vloeren schoonmaken met alcohol

Vloeren schoonmaken met alcohol

Carletto, Vileda/Amazon

Het ingrediënt in kwestie is alcohol. We hebben het over gedenatureerde alcohol, of isopropyl- of ethylalcohol. De concentratie moet erg hoog zijn (ongeveer 90 procent of meer, anders ook 70 procent), en in de meeste gevallen is het een geurloze substantie, en zelfs als er een licht prikkelende geur wordt waargenomen, is het meestal erg vluchtig en verdwijnt het snel - een beetje zoals azijn.

Het grootste voordeel van het gebruik van alcohol is dat het zeer snel verdampt, dus het 'verdwijnt' snel, waardoor er minder risico is op vlekken op de vloer. Het kan ook vettig vuil oplossen. Wees altijd voorzichtig als je het gebruikt, want het is een zeer ontvlambare vloeistof.

Een andere voorzorgsmaatregel is om te weten of de vloer met alcohol kan worden schoongemaakt: op tegels (keramiek, gres en dergelijke) is het geen probleem, terwijl het niet wordt aanbevolen op houten of laminaatvloeren (of in elk geval moet het zeer zelden en zonder te overdrijven worden gebruikt). Het wordt ook beter vermeden op marmer en graniet.

Advertisement

Hoe alcohol gebruiken om vloeren schoon te maken

Hoe alcohol gebruiken om vloeren schoon te maken

MrAnonymous8,Maxxi Clean Store/Amazon

Na grondig vegen kun je beslissen of je al dan niet direct alcohol gaat gebruiken. Als de vloer erg vuil is en er droge korsten zijn, kun je het beste eerst vegen met een beetje warm water en schoonmaakmiddel om het grootste deel van het vuil te verwijderen. Zodra de vloer droog is, kun je verdergaan met de alcoholmethode. En natuurlijk kan alcohol ook meteen worden gebruikt op geveegde vloeren die niet bijzonder vuil zijn, met uitzondering van vlekken vettig vuil die misschien zijn veroorzaakt door een huishoudelijk ongelukje.

Hoe werkt het? Het is heel eenvoudig: vul de emmer met warmer water en sprenkel dan alcohol op de vloer, zonder te overdrijven, vlak voordat je gaat dweilen en schrobben. Het is het beste om het in delen over de vloer te verspreiden, terwijl je van de ene kant van de kamer naar de andere gaat.

Als je daarentegen alcohol direct op een vrij vuile vloer wilt gebruiken, kun je het mengsel van water en alcohol 'versterken' met een druppel afwasmiddel, dat ook goed is om te ontvetten. Wees wel voorzichtig: je hebt maar heel weinig nodig, anders ontstaat er veel schuim en zelfs het gebruik van alcohol zal je niet helpen om vlekken op de vloer te voorkomen.

Gebruik jij al alcohol om de vloer te wassen?

Advertisement