12 DIY-ideeën om je huis in stijl op te ruimen en in te richten

door Natasja

16 November 2023

12 DIY-ideeën om je huis in stijl op te ruimen en in te richten
Advertisement

Er zijn momenten in ons leven dat we de behoefte voelen om grondig schoon te maken, weg te gooien wat we niet gebruiken, een beetje op te ruimen en iets in huis te veranderen. Het is op die momenten dat we doe-het-zelf ideeën nodig hebben om wat extra opbergruimte te creëren, wat oude meubels te vervangen, andere weg te doen om ruimte te maken door de muren te gebruiken.

Deze 12 ideeën om je huis stijlvol, praktisch en goedkoop op te ruimen en in te richten zijn precies wat je nodig hebt. Laten we eens een kijkje nemen.

Advertisement

1. Verstelbare planken

1. Verstelbare planken

abeautifulmess.com

Een hele wand met verschillende planken die indien nodig in hoogte versteld kunnen worden. Zo hou je niet alleen boeken, lampen en prullaria netjes opgeborgen, maar kun je ook een bureau neerzetten, mocht dat nodig zijn. Gebruik houten planken die kunnen worden bevestigd aan verstelbare meubelbeugels. Dan heb je de mogelijkheid om de instelling te veranderen wanneer je maar wilt.

Advertisement

2. Hangend of vrijstaand rek

2. Hangend of vrijstaand rek

@broccoli_for_brains/Reddit

Afhankelijk van je behoeften kun je besluiten om er zelf een te maken of om hem te kopen en al dan niet aan de muur te bevestigen. Hij is zeer handig en ruim en zal de kamer waarin je hem neerzet minimalistisch inrichten. Vind je hem mooi?

3. Boeken recyclen

3. Boeken recyclen

dornob.com

Als je de kelder of een oud huis hebt leeggehaald of gewoon wat boeken weg wilt doen om plaats te maken voor nieuwe, is het advies om ze niet weg te gooien. Zoals we in dit geval zien, kunnen ze worden hergebruikt en veranderen in een zeer chique plank.

4. Allerlei soorten kisten

4. Allerlei soorten kisten

@paulinaaaaa/Reddit

Je hebt een paar fruitkisten, die voor het vervoer van wijn of andere soorten gebruikt zijn, gooi ze niet weg. Ze kunnen nuttige opslagelementen worden voor elk voorwerp. En bedenk dan eens hoeveel geometrische spellen en vormen je kunt maken door ze te combineren. Fantastisch gewoon!

5. Oude lades als planken

5. Oude lades als planken

Pinterest

Andere meubels in huis... en waar laten we de oude? Je kunt ze weggooien, of beter nog weggeven, of je kunt ze recyclen, tenminste een deel ervan. In dit geval, om er hangplanken van te maken, kun je de lades houden, het aantal dat je wilt, en ze in verschillende kleuren verven, ze bedekken met gekleurd papier en ze dan plaatsen in de kamer waar je een plank nodig hebt. Perfect in de badkamer, maar ook prima in de slaapkamer.

Advertisement

6. Dit is een mooi bureau!

6. Dit is een mooi bureau!

Pinterest

Je hebt een bureau nodig, maar je wilt de hoek waarin je het wilt zetten niet te vol maken. Kies voor een plank die breed genoeg is, maar zonder poten of beugels. Natuurlijk zal de ruimte niet enorm zijn en zullen er geen opberglades zijn, maar als dit het effect is dat je wilt, is het ook gemakkelijk en goedkoop te bereiken.

7. Rek met ladderconstructie

7. Rek met ladderconstructie

@Superdan385/Reddit

Een paar latten hout, misschien zelfs gerecycled, een paar spijkers, een hamer, een zaag en dat is het, mits je enige handigheid hebt. Zo niet, roep dan hulp in van iemand die weet hoe je met hout moet werken en die deze materialen en gereedschappen weet te gebruiken.

Dit is een constructie met verschillende planken die in veel kamers van het huis van pas kan komen, niet alleen om alledaagse voorwerpen op te bergen, maar ook om de kamer te verfraaien. In dit geval creëren plantjes en tuingereedschap een heel landelijke sfeer.

Advertisement

8. Een oude band die transformeert

8. Een oude band die transformeert

MELNITSA TV/Youtube screenshot

De stijl die je in huis wilt is bijzonder en wil je een beetje excentriek zijn? Hier is de oplossing. Neem een oude band, maak hem schoon, desinfecteer en maak er een heel origineel rek van. Plaats hem bijvoorbeeld in de kamer van de kinderen en zet hun hele verzameling speelgoedauto's erin.

9. Eenvoudig en functioneel

9. Eenvoudig en functioneel

BASEROOTS/Etsy

Twee, drie of meer houten planken, afhankelijk van wat je nodig hebt, een paar touwen en de planken zijn klaar. Er is heel weinig voor nodig om kleine planken te maken waar je spullen kan opzetten, niet alleen om op te ruimen, maar ook om te verfraaien en in te richten met smaak en eenvoud.

Advertisement

10. Hoekplanken

10. Hoekplanken

@DragonCenturion/Reddit

Als hoeken de enige plek zijn die je kunt benutten, maar je geen zin hebt om er een echt meubelstuk neer te zetten, denk dan eens aan kleine hangplanken. Plaats ze boven elkaar en creëer een prachtige hoek.

11. Lattenkisten

11. Lattenkisten

Pinterest

Laten we eens nadenken over hoe vaak je houten lattenkisten ziet, gebruikt en (helaas) weggooit. We staan er niet vaak bij stil, maar het zijn voorwerpen zoals vele andere die een tweede leven kunnen krijgen en op verschillende manieren kunnen worden gebruikt, afhankelijk van hoe je ze wilt toepassen. Als je ze verft, samenvoegt of op elkaar zet, kun je heel originele meubelstukken maken waar iedereen jaloers op zal zijn.

Advertisement

12. Moderne stijl

12. Moderne stijl

thehandcraftedhaven.com

Voor een modern en elegant rek kun je kiezen voor zo'n oplossing waarbij lijnen door elkaar lopen, overlappen en samenkomen in een licht en uniek samenspel. Gewoonweg spectaculair.

Heel veel ideeën voor elke soort inrichting en waarmee je kleine of grote mooie en benijdenswaardige hoekjes kunt creëren voor het opbergen van elk voorwerp en het ordenen. Welke van deze oplossingen vond jij het mooist?

Advertisement