Weinig ruimte in huis? Geen zorgen: deze 14 ruimtebesparende elementen zijn precies wat je zoekt

door Natasja

16 November 2023

Weinig ruimte in huis? Geen zorgen: deze 14 ruimtebesparende elementen zijn precies wat je zoekt
Advertisement

Tegenwoordig zijn de huizen waarin we wonen een stuk krapper dan die van zelfs maar een paar generaties geleden, maar dit hoeft geen probleem te zijn zolang je weet hoe je je huis goed moet inrichten.

Er zijn namelijk oplossingen die perfect kunnen worden aangepast aan de behoeften van mensen die heel weinig ruimte hebben om te benutten in hun woonomgeving: we willen je er 14 laten zien om je zo goed mogelijk te helpen met je behoeften zonder iets op te hoeven geven!

Advertisement

1. Inrichten rond deuren

1. Inrichten rond deuren

molly/Pinterest

Je hebt het perfecte meubelstuk voor jou gevonden en je weet precies waar je het in je huis wilt plaatsen, maar er is een probleem: door een deuropening is er niet genoeg ruimte en geen enkel meubel lijkt geschikt om die halflege muur op te vullen.

Er zijn oplossingen om het probleem te omzeilen, of liever gezegd er letterlijk omheen te gaan: door een meubel te kopen met een speciaal ingewikkeld ontwerp, win je kostbare ruimte die je kunt gebruiken zonder dat je meubels hoeft te verplaatsen!

Advertisement

2. Opbergkast voor wasmachine/droger

2. Opbergkast voor wasmachine/droger

ondinescreations.etsy.com/Pinterest

Het is tegenwoordig moeilijk om het gemak van apparaten zoals een droger en wasmachine op te geven, maar ze nemen veel ruimte in beslag en het risico dat je niet weet waar je ze moet plaatsen is reëel.

Wat als het mogelijk zou zijn om ze in de woonkamer te 'plaatsen'? Met deze grote kast is dat het geval: je kunt er gemakkelijk apparaten in opbergen en verbergen! Als je de deuren opent, heb je ook ruimte voor alle schoonmaakproducten die handig zijn om de was te doen.

3. Plank boven plank

3. Plank boven plank

Pinterest

Een kleine kast is over het algemeen niet erg geschikt als voorraadkast, toch? Fout! Het gaat er altijd om hoe je de ruimte optimaliseert.

Het enige wat je hoeft te doen is een heleboel kleine planken aan de muur bevestigen, waarbij je optimaal gebruik maakt van de verticaliteit van de kleine ruimte, en je hebt talloze planken waar je al je levensmiddelen op kunt ordenen.

4. Inklapbare eettafel

4. Inklapbare eettafel

HTChomedizayn/Etsy

Hier is een echt interessante oplossing: een klaptafel die geen ruimte inneemt.

Je hoeft hem alleen maar naar de muur toe te klappen om hem te laten verdwijnen en er een schilderij van te maken!

5. Een klein meubel om grote dingen te doen

5. Een klein meubel om grote dingen te doen

ShopLobsterDesign/Etsy

Vaak heb je in huis alleen maar een slaapkamer tot je beschikking en dus geen privéruimte die geschikt is om bijvoorbeeld te werken.

Maar met een klein bureau als dit kun je bijna overal een kleine werkplek inrichten die geschikt is voor ontspanning en productiviteit!

Advertisement

6. Een schilderij voor... het strijken!

6. Een schilderij voor... het strijken!

WallTableIT/Etsy

Strijken is nooit leuk, maar het moet nu eenmaal gebeuren. Wat we echt niet leuk vinden, is dat we niet weten waar we de strijkplank moeten laten. Maar er is een prachtige oplossing.

Dit schilderij, waarvan de tekening gepersonaliseerd kan worden, is veel meer dan kunst: het omsluit - letterlijk - een strijkplank die naar binnen is gevouwen en met een haakje aan de lijst is bevestigd! Het enige wat je hoeft te doen is het schilderij 'openen' alsof er een kluis achter verborgen zit en de strijkplank naar beneden trekken - een ongelooflijk idee.

7. Ruimtebesparende badkamerconstructie

7. Ruimtebesparende badkamerconstructie

Amazon

De badkamer is zeker het meest kritieke punt als je een heel klein huis hebt: de meubels zijn essentieel omdat je gewoon niet zonder sanitair en een douche kunt.

Maar we weten dat meubels ook in deze ruimte erg handig zijn, dus wat kun je doen? Je kunt kiezen voor een constructie zoals op de foto: door gebruik te maken van de verticaliteit kun je ruimte vinden waar je dacht dat er geen was!

Advertisement

8. Kledingkast-bed

8. Kledingkast-bed

SMARTBett/Amazon

Veel mensen kennen en hebben een slaapbank in huis; het is een ongelooflijk comfortabel meubelstuk omdat het zowel als bed en als bank kan fungeren. Maar hoeveel mensen kunnen zeggen dat ze een kedingkast-bed hebben?

Een echt effectieve oplossing, een compromis, dat enorm veel extra ruimte kan opleveren: door een tweepersoonsbed dicht te klappen en te laten verdwijnen, wordt elke kamer praktisch weer vrij!

9. Draaibare keukenplanken

9. Draaibare keukenplanken

BAKAJI/Amazon

In de keuken gebruik je vaak meerdere gebruiksvoorwerpen, pak je potten en bakken: je hebt genoeg ruimte nodig om alles wat je nodig hebt op te bergen en te pakken.

Als de keuken krap is, kun je overwegen om zo'n element te kopen: de planken van dit meubel kunnen worden aangepast zodat ze zelfs op hoekmuren passen, waardoor ze ongelooflijk veelzijdig zijn in hun plaatsing!

Advertisement

10. Toiletkast

10. Toiletkast

COSTWAY/Amazon

Als je denkt dat je alle opties voor extra ruimte voor de badkamer al hebt overwogen, zal dit idee je misschien verrassen: deze kast omringt perfect het toilet en is erg handig om bijvoorbeeld die producten met betrekking tot persoonlijke hygiëne in op te bergen, echt een goed idee.

11. Badkamertrolley

11. Badkamertrolley

@spacesavingideas/instagram

Waar het onmogelijk lijkt om in te richten, hebben we hier een voorwerp met een uniek ontwerp: een kleine trolley die heel smal is in de breedte komt het best tot zijn recht waar zijn diepte kan worden benut door op smalle plaatsen te passen, zoals een zeer beperkte ruimte tussen het ene meubelstuk en het andere bijvoorbeeld. Zeker een idee om in gedachten te houden.

Advertisement

12. Halfdoorzichtig schoenenrek

12. Halfdoorzichtig schoenenrek

@spacesavingideas/Instagram

Als de beste optie die je hebt is om een meubelstuk dat normaal gesproken in een kamer staat in het zicht te zetten, dan kun je maar beter zorgen dat je het best mogelijke compromis gebruikt.

Zoals dit ruime schoenenrek: de ontelbare vakken geven je de mogelijkheid om schoenen te kopen die je verbeelding te boven gaan, maar het mooiste komt nog: als het schoenenrek gesloten is, is de inhoud nauwelijks waarneembaar, waardoor het een meubelstuk wordt dat gemakkelijk voor een kledingkast kan worden aangezien!

13. Stoffen organizer

13. Stoffen organizer

@spacesavingideas/Instagram

Het komt vaak voor dat we niet genoeg kledingkasten en lades hebben om de kleren in op te bergen, maar er is iets wat je kunt doen om dit probleem op te lossen.

We hebben het over het gebruik van organizers! Dat zijn opbergers die kleding op de juiste manier opgevouwen kunnen opbergen en verdelen. Een eenvoudige en goedkope oplossing met een aanzienlijke impact op het dagelijks leven.

Advertisement

14. Koelkasthouder

14. Koelkasthouder

@spacesavingideas/Instagram

Tot slot willen we je dit buitengewone opbergrek voorstellen: als je niet op een andere plek kunt rekenen, waarom maak je dan geen gebruik van de koelkast?

In feite kun je kruiden en wat keukengerei op een geweldige manier opbergen met behulp van zo'n rek. Hang het gewoon aan één kant van de koelkast en je bent klaar!

Kortom, als je niet genoeg ruimte hebt, moet je niet wanhopen, maar goed opmeten en flexibel zijn: de beste oplossing voor jou bestaat, je moet alleen vindingrijk zijn in het vinden ervan.

Advertisement