Het huis klaarmaken voor gasten: hoe doe je dat in een paar eenvoudige stappen en welke kamers moet je ordenen?

door Natasja

15 November 2023

Het huis klaarmaken voor gasten: hoe doe je dat in een paar eenvoudige stappen en welke kamers moet je ordenen?
Advertisement

Als er een grote gebeurtenis aankomt - een geboorte, een bruiloft, een belangrijke verjaardag - of misschien in de kersttijd, en je wilt een feest organiseren in je huis, is het normaal dat je je zorgen maakt over hoe het eruit ziet, hoe de gasten het zullen zien, en dat je je afvraagt wat je moet doen om het 'toonbaar' te maken. We zorgen vaak voor de huishoudelijke klusjes en de schoonmaak, maar er zijn enkele alledaagse dingen waar we geen aandacht aan besteden en die ons zouden kunnen helpen om het eruit te laten zien zoals we willen. 

Laten we eens kijken welke kamers de meeste zorg nodig hebben en waarom.

Advertisement

De garage een beetje opruimen

De garage een beetje opruimen

Les Chatfield/Flickr

Als je een evenement organiseeet en mensen bij je thuis ontvangt, of dat er nu veel of weinig zijn, is het altijd fijn om ervoor te zorgen dat ze hun auto eenvoudig kunnen parkeren, zonder al te veel tijd te verspillen aan het zoeken naar een plek. Als je gewend bent om voor het huis te parkeren, ook al heb je een garage en misschien omdat die vol staat met troep die je niet meer gebruikt, maar toch bewaart, dan is het tijd om ruimte te maken. 

Een goede investering van tijd en moeite, niet alleen voor de mensen die op bezoek komen, maar ook voor jezelf. Het zal een kans zijn om de dingen die je niet gebruikt weg te gooien, of in ieder geval te sorteren en niet lukraak rond te laten slingeren. Zo kun je je auto daar neerzetten en de plek voor de gasten vrij laten of andersom. 

Advertisement

Buitenruimte van het huis

Buitenruimte van het huis

one2c900d/Flickr

We staan er niet vaak bij stil, vooral niet in de wintermaanden wanneer we er niet veel gebruik van maken, maar de ruimte bij het huis is niet minder belangrijk dan de ruimte binnenshuis. Het opruimen, schoonmaken en ordenen van deze ruimte is een goede manier om jezelf goed te presenteren aan je gasten. Doe net of je een gast  bent, als je voor het huis van een familielid of vriend aankomt en de tuin met hoog gras ziet, misschien een rommelig terras of vuil, of, als het een flat is, de deurmat en de deur in slechte staat: wat zoud je dan denken? Dat je beter ergens anders heen kunt gaan.

Laten we zulke conclusies vermijden en iets doen zodat de gasten zich al thuis voelen voordat ze binnen zijn.

Hal van het huis

Hal van het huis

Daniel Rothamel/Flickr

Eenmaal binnen is het een goed idee om ervoor te zorgen dat er geen verspreide voorwerpen in de zone voor de kamers liggen die de harmonie van de ruimte kunnen verstoren. Hoe moet je dit oplossen?

Als je gewend bent de schoenen in de hal te laten staan om te voorkomen dat je overal in huis vuil meeneemt, haal ze daar dan weg! Het is niet fijn om mensen op deze manier te verwelkomen, ruim ze liever op en zero ze in de schoenenkast. Of je kunt kiezen voor een kast bij de ingang, zodat je ze daar allemaal in kunt leggen. Zo behoud je je comfort, maar verberg je de rommel.

Hetzelfde geldt voor jassen, sjaals, tassen en alles wat je op de grond of op het meubilair legt zodra je thuiskomt: ruim het allemaal op.

Keuken

Keuken

Pexels

De keuken is de plek waar we maaltijden bereiden, samen eten en gezellig kletsen. De keuken moet perfect in orde zijn, zo schoon en geurig mogelijk zijn. Natuurlijk, als je kookt en eet zal er overal in de keuken keukengerei staan, het belangrijkste is om dit zo goed mogelijk te organiseren voordat de gasten arriveren. Op die manier weet je altijd waar dingen zijn, waar je ze kunt vinden als je ze nodig hebt, en als er vieze dingen zijn, zet ze meteen weg, misschien in de vaatwasser, zodat ze zich niet opstapelen op de planken.

Dat moet je ook doen als je niet in de keuken eet, maar in de woonkamer, dan is het niet alleen makkelijker in de tussentijd, maar ook om dingen terug te zetten.

Badkamer

Badkamer

Pexels

De gasten die je ontvangt, of ze nu blijven slapen of niet, zullen vroeg of laat vragen of ze de badkamer mogen gebruiken. Zou jij ergens naartoe willen gaan en overal vuile was vinden, of verfrommelde handdoeken die lukraak op de meubels liggen, of vuil zijn en onaangename geuren hebben? Vast niet! En dagelijks schoonmaken is prima, maar doe iets meer moeite als er iemand op bezoek komt. 

Je kunt ook een luchtverfrisser in de badkamer plaatsen, zodat niemand zich ongemakkelijk voelt bij het gebruik van de badkamer en altijd een frisse geur kan waarnemen.

Advertisement

Logeerkamer

Logeerkamer

Pexels

Blijven slapen? Geen probleem, zelfs als het een plotselinge beslissing is, zal je niet onvoorbereid zijn. De logeerkamer zal altijd perfect opgeruimd, schoon, afgestoft en met schone lakens zijn om iedereen die wil overnachten te verwelkomen. Maak niet de fout te denken dat iedereen toch wel weer naar huis gaat, ook omdat het onverwachte altijd om de hoek ligt en het niet zeker is dat die kamer alleen voor de nacht gebruikt zal worden.

Misschien zal iemand met een klein kind je vragen om hem of haar een paar uur op bed te laten rusten, of een oudere persoon wil misschien een beetje rust tijdens een lange dag. Als je niet wilt dat je eigen bed gebruikt wordt, maak de logeerkamer klaar voor gasten. 

Er zijn veel kleine tips en details waar je op moet letten om niet onvoorbereid te zijn en gasten op de best mogelijke manier te ontvangen. Wat de situatie ook is, het maakt niet uit, het belangrijkste is dat ze zich in de watten gelegd voelen en dat ze na hun vertrek graag bij je terug willen komen.

Advertisement