Om de onderkant van een aangebrande pan weer als nieuw te maken, heb je gewone of misschien onverwachte ingrediënten nodig

door Natasja

19 Oktober 2023

Om de onderkant van een aangebrande pan weer als nieuw te maken, heb je gewone of misschien onverwachte ingrediënten nodig
Advertisement

Om altijd echt perfecte kook- of koekenpannen te hebben, moeten je ze gewoon... niet gebruiken. Het is namelijk onvermijdelijk dat pannen door het koken en bakken, vooral omdat ze in contact komen met de zeer sterke hitte van het fornuis en het voedsel dat erin wordt gekookt of gebakken, een aantal ouderdomsverschijnselen gaan vertonen.

Een daarvan is de zwartgeblakerde onderkant, omdat er een substantie is uitgelekt die zich aan de bodem heeft gehecht en is verbrand bij contact met de vlammen of de kookplaat. Normaal dus, maar niet per se onmogelijk om te herstellen. Er zijn namelijk verschillende methoden om dat onderdeel weer zo goed als nieuw te maken. We laten er hieronder een paar zien.

Advertisement

De verbrande onderkant van koekenpannen: hoe ze te herstellen

De verbrande onderkant van koekenpannen: hoe ze te herstellen

Creativo

  • Met producten in poedervorm op basis van oxaalzuur (een bekende Amerikaanse is Bar Keeper's Friend): meestal is het voldoende om één deel water te mengen met drie delen poeder, zodat er een licht schurende pasta ontstaat die je op de onderkant moet smeren en die je minstens 10 minuten moet laten inwerken voordat je met een spons gaat schrobben en vervolgens alles afspoelt.
  • Baking soda: dit is het meest gebruikelijke alternatief als je het zojuist genoemde product niet hebt. En het wordt op vrijwel dezelfde manier gebruikt, waarbij je het maximaal 20 minuten laat inwerken. Een waarschuwing: gebruik bij het schrobben nooit schuursponsjes. Baking sodapasta is voldoende!
Advertisement

De meest onverwachte ingrediënten voor het schoonmaken van de onderkant van koekenpannen

De meest onverwachte ingrediënten voor het schoonmaken van de onderkant van koekenpannen

febpisces003/Reddit

Als baking soda en schoonmaakpoeder niet zo origineel zijn, zijn er misschien nog andere mogelijke middelen die mensen die dergelijke technieken nog nooit hebben geprobeerd vast willen proberen.

  • Ketchup: dit wordt aanbevolen voor het schoonmaken van zowel koper als roestvrij staal. Bedek de hele onderkant met een laag ketchup, laat 20 minuten staan en schrob dan goed met een spons.
  • Droogtrommeldoekjes voor de droger: dit middel circuleert meer als anekdote online, maar veel mensen zijn er enthousiast over. Je vult de spoelbak met genoeg heet water om de bodem van de pan te bedekken, voegt dan het droogtrommeldoekje toe en laat alles weken. Dan begint het wachten, variërend van minstens 20 minuten tot zelfs een hele nacht, en dan zul je merken dat het vuil is opgelost en klaar is om gemakkelijk te worden verwijderd.

Heb je deze schoonmaaktechnieken voor pannen met een zwarte onderkant al geprobeerd?

Advertisement