Waterstofperoxide is de beste bondgenoot bij het schoonmaken van de voegen: ontdek waarom

door Natasja

20 Oktober 2023

Waterstofperoxide is de beste bondgenoot bij het schoonmaken van de voegen: ontdek waarom
Advertisement

Een van de stoffen die nooit mag ontbreken in huis is zeker waterstofperoxide. We hebben het over de stof die wordt gebruikt om huidwonden te behandelen en die gemakkelijk te vinden is in supermarkten, apotheken en elders. Het is goedkoop en heeft een aantal eigenschappen die het een onschatbare bondgenoot maken bij veel schoonmaakwerkzaamheden in huis.

We kunnen het gebruiken bij de was, omdat het zelfs lang aanhoudende vuilvlekken kan verwijderen, vooral moeilijke vlekken veroorzaakt door zweet of zelfs bloed. Maar het is ook een stof die vuil oplost en reinigt zonder agressief te zijn op de verschillende materialen. Duizend toepassingen dus in huishoudelijke klusjes en vooral in het schoonmaken van voegen.

Advertisement

Waterstofperoxide voor voegen: de fenomenale combinatie met baking soda

Waterstofperoxide voor voegen: de fenomenale combinatie met baking soda

Creativo

Zowel waterstofperoxide als baking soda zijn vaste prik in huis, die we vaak gebruiken om van alles een beetje schoon te maken. Wanneer we hardnekkig vuil moeten aanpakken dat vastzit in de voegen, waar ook het risico op schimmel bestaat, dan wordt elk van deze middelen een waardevolle hulpbron.

Samen zijn ze echt goed, in dit geval (maar ook in andere situaties!): als de twee stoffen worden gemengd - en dan hebben we het over het gebruik ervan in gelijke gewichtshoeveelheden - dan vormen ze samen natriumhydroxide, dat we beter kennen als natronloog.

Natronloog werkt uitstekend als schoonmaakmiddel, omdat het organische stoffen kan afbreken, waardoor ze gemakkelijk van verschillende materialen te verwijderen zijn. Bij gebruik moet je echter altijd heel voorzichtig zijn: door baking soda en waterstofperoxide te mengen, ontstaat een zeer reactief mengsel dat altijd met de nodige zorg en bescherming moet worden gehanteerd, vooral voor handen en ogen. In grote hoeveelheden en bij nauwe blootstelling kan het ook schade aan de luchtwegen veroorzaken.

Wees dus voorzichtig, draag handschoenen en ventileer de ruimte, en je kunt het mengsel gebruiken om voegen schoon en perfect wit te maken.

Advertisement

Ander huishoudelijk gebruik van natriumhydroxide

Ander huishoudelijk gebruik van natriumhydroxide

Creativo

In huis kan het mengsel van baking soda en waterstofperoxide in deze gevallen ook van pas komen:

  • Om verstopte afvoeren te ontstoppen: begin altijd met kokend of heel heet water, wacht even en giet er dan de baking soda bij. Volg dit op met een gelijke hoeveelheid waterstofperoxide en wacht. Wanneer je er meer kokend water bij giet, zullen de kleine verstoppingen verdwenen zijn. De grotere zullen misschien nog meer pogingen nodig hebben.
  • De oven schoonmaken: voor vuilaanslag is waterstofperoxide al uitstekend, en gecombineerd met baking soda wordt het een handig en effectief product. Maak een pasta net als bij gewoon water en baking soda, en je zult het resultaat zien!
  • Kalkvlekken verwijderen: overal waar kalkvlekken zitten, kun je deze combinatie van ingrediënten gebruiken!
  • Toilet schoonmaken: schoon zijn en hygiëne zijn belangrijk in het toilet, en met waterstofperoxide en baking soda krijg je dat voor elkaar!
  • Fornuis schoonmaken: verwijder vettig vuil en korsten met een beetje natriumhydroxide!

Denk aan de voorzorgsmaatregelen die je moet nemen, en met waterstofperoxide en baking soda kun je bijna overal schoonmaken!

Advertisement