Een klein gaatje en voilà, de glazen pot is omgetoverd tot een kleurrijke en geurige creatie

door Natasja

07 September 2023

Een klein gaatje en voilà, de glazen pot is omgetoverd tot een kleurrijke en geurige creatie
Advertisement

Wat te doen met het zoveelste glazen potje dat je nog in huis hebt? Het kan een originele creatie worden, altijd te vernieuwen, kleurrijk en geurig, gewoon een klein gaatje boren en dan ... vullen! Met een paar handelingen kun je een lamp creëren, een beetje zoals de antieke olielampen, maar dan veel fantasierijker.

Als je eenmaal weet hoe het moet, kun je deze doe-het-zelftruc met elke glazen pot toepassen, eventueel ook met potten met ongebruikelijke vormen. Lees hieronder verder voor meer informatie over een project dat echt maar een paar minuten duurt.

Advertisement

Aangezien je een gat in het blikje moet boren, mag je het deksel niet verliezen!

Aangezien je een gat in het blikje moet boren, mag je het deksel niet verliezen!

Creativo

Om zo'n lamp te maken heb je een glazen pot nodig, maar dan wel een met een metalen deksel. Het maakt niet uit of het een net beschadigde pot is en dus van die potten die je zou hebben weggegooid: hier heb je alleen een deksel nodig waar je een gat in kunt maken, waar de lont van de lantaarn doorheen gaat.

Je hebt dus nodig: potten met deksels, water, plantaardige olie (ook een supergoedkope is goed) en drijvende lonten (want katoenen lonten werken niet goed met olie).

Dan beslis je waar je de vloeistof mee vult om te versieren.

Advertisement

De pot vullen

Je kunt je helemaal uitleven en je bijvoorbeeld laten inspireren door de natuur en de seizoenen. Je kunt dus gedroogd of vers fruit gebruiken, kruiden, maar vooral allerlei soorten bloemen!

Wat je ook kiest, je moet eerst de decoraties in de pot doen en dan water toevoegen tot ze allemaal bedekt zijn. Druppel bovenop het water een beetje olie: je moet een dun laagje creëren dat boven het water zelf blijft hangen, zodat het niet snel verdampt. Plaats nu de lont.

Als je dat nog niet hebt gedaan, is dit het moment om een gat te maken in het midden van de pot, even breed als de lont zelf, zodat je hem erin kunt steken en eruit kunt halen.

Zorg ervoor dat je het uiteinde van de lont eruit krijgt, schroef dan het deksel erop en beweeg, indien nodig, de lont een beetje zodat er zoveel uit komt als nodig is.

De alternatieve versies

Er zijn ook versies waarbij alleen olie, en geen water, wordt gebruikt om het potje te vullen. In dat geval heb je een heel lang touw nodig om als lont te dienen, die je in ieder geval door het gat in het deksel naar buiten perst.

Een ander idee is om kleurstoffen en etherische oliën te gebruiken: dan wordt het zo'n geurige en kleurrijke kaars zoals je maar wilt!

Je kunt ook verschillende soorten potten gebruiken en een extra idee om ze te versieren is het gebruik van kristallen, neppe edelstenen, gekleurde stenen maar ook schelpen en iets anders dat onder water kan blijven en er prachtig uitziet.

Klaar om je eigen olielamp met een glazen pot te maken?

Advertisement