Blauwzwarte houtbij: het is geen hommel, maar een waardevol insect voor de tuin en de moeite waard om aan te trekken

door Natasja

26 Juni 2024

Advertisement

Algemeen bekend als de blauwzwarte houtbij, de wetenschappelijke naam is Xylocopa violacea: deze twee benamingen zijn te danken aan de bijzondere kleur van de vleugels, die prachtig elektrisch blauw zijn gekleurd. Het is een groot insect (ongeveer drie centimeter lang) met een zwart lichaam, waardoor hij vaak wordt verward met hommels, die zeker minder populair zijn dan bijen. Toch is de blauwzwarte houtbij wel degelijk een bij, die de neiging heeft nesten in hout te maken, hij wordt ook wel timmermansbij genoemd. Hij gedraagt zich solitair en is uitgerust met een grote angel, waarbij hij echter zelden, en in tegenstelling tot gewone bijen, sterft na het steken.

Dit insect is een waardevolle bestuiver voor het milieu, te beginnen met de groene hoekjes in de tuin of op het balkon! Het is ook de moeite waard om de blauwzwarte houtbij naar de tuin of het balkon te lokken, en hieronder lees je hoe je dat doet.

Maak je geen zorgen! De blauwzwarte bij is niet gevaarlijk voor je

close-up van de Xylocopa violacea op een bloem

Luc hoogenstein/Wikimedia Commons

Het is geen gevaarlijk dier voor de mens, en voordat hij steekt waarschuwt hij zijn vijand door op een intimiderende manier te zoemen, zelfs als de mens in de buurt van zijn nest komt. Ook in het geval van een steek is het gif van deze bij minder krachtig dan dat van gewone bijen, dus de symptomen zijn lichter voor ons.

Hoe lok je deze bij naar de tuin? Er zijn planten waar hij bijzonder dol op is, namelijk blauwe regen, perzik en kastanje. Maar hij voedt zich ook met het stuifmeel van minstens 70 andere plantensoorten. Daarom zal hij worden aangetrokken door alle bloemen die bestuivers lekker vinden, te beginnen met wilde of inheemse bloemen, aromatische planten en fruitbomen. Het planten van deze categorieën in de tuin is dus een uitstekende zet om de biodiversiteit te stimuleren en de tuin mooier en gezonder te maken.

Omdat de bij zijn nest graag in hout graaft, kun je ook stukken hout ergens neerleggen waar niet veel wordt gelopen en de bij zich niet bedreigd voelt door andere dieren of mensen. Als er de juiste planten in de buurt zijn, zal hij daar zijn kostbare nest maken waar hij alle nectar die hij uit de bloemen haalt in zal doen!

Kortom, voordat je gaat gillen en het volgende donkere insect dat je ziet wegjaagt, let dan op de kleur van zijn vleugels: die van de blauwzwarte houtbij zijn onmiskenbaar en zo voorkom je dat je een waardevolle helper in de tuin dood maakt of pijn doet.

Advertisement