Bat house: waarom je het zou moeten hebben en 6 interessante voorstellen

door Natasja

22 April 2023

Bat house: waarom je het zou moeten hebben en 6 interessante voorstellen
Advertisement

Als jij ook een hekel hebt aan de vervelende insecten die je in de zomer gezelschap houden, ben je misschien op zoek naar een veilige methode om ze voorgoed uit je huis te weren. Klamboes voor de ramen kunnen een grote hulp zijn in huis, maar in buitenruimtes zoals balkons, terrassen of tuinen, moet het insectenprobleem anders worden aangepakt en vaak heeft het gebruik van insecticiden niet de voorkeur.

Wat dacht je dan van een bat box? Vleermuizen zijn absoluut ongevaarlijke dieren voor de mens, waarvan de populatie helaas elk jaar kleiner wordt. De aanschaf van een vleermuiskast help je dus bij de moeilijke taak om de insecten te verjagen en hen een veilig onderkomen te bieden waar ze de zomermaanden of het hele jaar door kunnen doorbrengen, afhankelijk van waar je woont.

Er zijn tal van mogelijkheden om een vleermuiskast aan te schaffen, van kant-en-klare oplossingen tot montage kit tot bouw geheel door zelfbouw, we stellen hieronder 6 echt interessante projecten voor.

Advertisement

1. Gedecoreerd bat house

1. Gedecoreerd bat house

Amazon

Als je niet van DIY houdt, vind je tal van bat boxes in winkels, waarvan sommige niet alleen functioneel, maar ook decoratief zijn. Het belangrijkste is dat de kleuren en materialen zo natuurlijk mogelijk zijn, om voor de gasten een ervaring te creëren die zo dicht mogelijk aanleunt bij wat ze in de natuur zouden ervaren. Vleermuizen zullen er meer door worden aangetrokken.

Advertisement

2. Montage kit

Als je het huisje zelf wilt bouwen, maar geen zin hebt om aan een ingewikkeld project te beginnen, zijn er tal van montagekits, die je alle benodigde onderdelen en materialen en instructies voor de montage verschaffen. Heel gemakkelijk, vind je ook niet?

3. Rocket box

Een vierkant huisje met twee binnenkamers, te installeren op een paal. Je kunt het kant-en-klaar vinden, maar als je het zelf wilt proberen te bouwen, vind je de instructies hier https://www.batcon.org/files/RocketBoxPlans.pdf.

4. Pallet bat box

4. Pallet bat box

21st Century Caveman/YouTube

Voor de grote fans van palletmeubels is er ook de mogelijkheid om een vleermuiskast te maken van je favoriete bouwmateriaal! Talloze online tutorials https://www.youtube.com/watch?v=ovS00H5K9hw leggen uit hoe je dit doet, maar we weten zeker dat je de oplossing al hebt gevonden.

5. Vleermuisnest

Als je een klein stad bat house wilt maken, heb je alleen een plaat multiplex nodig en een net waaraan de vleermuizen zich kunnen vastmaken. Het in elkaar zetten gaat heel eenvoudig door het multiplex uit te snijden en aan elkaar te lijmen met het net. Een interessante tutorial vind je hier: https://www.instructables.com/BAT-NEST/

Advertisement

6. Extra grote bat box

Ten slotte, voor wie het groots wil aanpakken, raden we aan om 2 of 3 bat houses samen op dezelfde paal of steunboom te monteren. Bouw je bat boxes zelf of koop ze kant-en-klaar in de winkel. Je kolonie zal echt groot worden!

Tot slot stellen we je enkele voorzorgsmaatregelen voor bij het plaatsen:

  • plaats de bat box minstens 4 meter hoog, dan zullen de vleermuizen eerder geneigd zijn er in te gaan;
  • als je besluit hem op een muur te plaatsen, is de ideale plaats onder de dakhelling, zodat de bat box beschermd blijft tegen weersinvloeden;
  • als je de vleermuiskast in een boom plaatst, zorg er dan voor dat deze niet bedekt is door gebladerte, er moet een paar meter vrij zijn om de vleermuizen gemakkelijker binnen te laten;
  • vermijd metalen steunen, daar houden vleermuizen niet van. Natuurlijk hout is veel beter;
  • de bat box moet op een plaats staan die 's nachts niet verlicht is;
  • een koelere bat box zal gemakkelijk gekoloniseerd worden door mannetjes, terwijl een warmere door volwassen vrouwtjes;
  • als de bat box geen vleermuizen aantrekt, controleer dan of deze niet al door andere soorten, zoals wespen, is gekoloniseerd.

Veel plezier met het maken van huisjes voor vleermuizen!

Advertisement