10 creatieve ideeën voor nuttige recycling van oude kleren en beschadigde stoffen

door Natasja

10 April 2023

10 creatieve ideeën voor nuttige recycling van oude kleren en beschadigde stoffen
Advertisement

Door het dragen van kleding is het normaal dat deze kapot gaat, te klein of enigszins onbruikbaar wordt; en hetzelfde gebeurt met bepaalde stoffen die je in huis gebruikt, zoals gordijnen, tafelkleden en lakens. Maar als de stoffen nog intact zijn, is het zonde om ze weg te gooien. Waarom ze dan niet op een nuttige of decoratieve manier recyclen?

Met oude kleding en huishoudlinnen kun je veel verschillende objecten maken, waardoor je geld bespaart op voorwerpen die je anders gekocht zou hebben en een leuke creatieve tijdsbesteding hebt. Bekijk de onderstaande ideeën voor recycling.

Advertisement

Spijkerbroek

Spijkerkleding is waarschijnlijk het gemakkelijkst te recyclen, gezien het type stof, dat zeer duurzaam en veelzijdig is. Net zoals een spijkerkledingstuk bij heel veel andere kledingstukken past, passen voorwerpen gemaakt van oude spijkerbroek ook overal bij.

Naast het veranderen van het ene type kledingstuk in het andere, zijn er talloze knutselwerkjes waarvoor delen van een spijkerbroek kunnen worden gebruikt, en als er alleen restjes over zijn, kun je er wat kleinere creaties mee maken, zoals het bekleden van een fotolijstje!

Advertisement

Als je daarentegen een DIY stoffering wilt proberen, vind je volop inspiratie voor het bekleden van fauteuils, banken en meer met spijkerstof!

Truien

Een van de meest voorkomende en wijdverbreide projecten bij het recyclen van oude kleding of restjes stof in het algemeen is het maken van kussenslopen. Dit geldt ook voor oude truien of wollen jurken!

Anders zou je je oude truien kunnen gebruiken om manden te bekleden om het huis te ordenen en in te richten.

Kanten inzetstukken of onderleggers

Als oude kleren kanten inzetstukken hadden of je weet niet wat je met oude onderleggers moet doen, is daar een oplossing voor. Ook daarvoor zijn er genoeg recyclingideeën die je het weggooien van die materialen kan besparen. Je kunt ze bijvoorbeeld stijven tot opberghouders of kaarsenhouders.

Advertisement

Aan elkaar genaaid, kunnen gordijntjes met een vintage smaak worden.

Gordijnen en lakens

Wil je de gordijnen in een kamer vervangen, of besef je dat het beddengoed gerafeld en verkleurd is? Waarom maak je er geen nuttige voorwerpen van, zoals boodschappentassen? Dit zijn zeer eenvoudige naaiprojecten.

Advertisement

Je zou die stoffen zelfs kunnen verven om er doeken van te maken waarmee je het bed kunt versieren met een DIY luifel!

T-shirt

In het geval van t-shirts kunnen hun afdrukken worden gebruikt om kussens en ook boodschappentassen te maken, of, als ze meer beschadigd zijn, kunnen er stroken stof van worden gemaakt die op duizend manieren kunnen worden bewerkt, ook voor sponzen, pannenonderzetters of onderzetters voor glazen.

Advertisement

En zoals met elk stukje stof, kunnen de restjes het favoriete speeltje van je hond worden!

Klaar om met creativiteit oude kleding en stoffen te recyclen?

Advertisement