Perfect uitgebalanceerde stenen sculpturen: laat je betoveren door de wonderen van een natuurkunstenaar

door Natasja

26 Maart 2023

Perfect uitgebalanceerde stenen sculpturen: laat je betoveren door de wonderen van een natuurkunstenaar
Advertisement

Het zal ieder van ons wel eens overkomen, tijdens een wandeling, om stapels en torens van elkaar overlappende stenen te zien, die door iemand anders vóór ons zijn gemaakt, en waarop we, als we dat willen, nog een steentje kunnen leggen, in een poging het geheel niet in te laten storten. Het zijn meestal zeer massieve hopen, piramidevormig, en meestal gemaakt van tamelijk platte stenen, die een betere stabiliteit garanderen.

Maar wat als we je zouden vertellen dat je ook een kolom kunt maken van stenen van willekeurige grootte, rustend op de punt, de een op de ander, zonder om te vallen? Als dat je niet mogelijk lijkt, zul je daar misschien anders over denken na het lezen over een man die precies dat kan, en kunst maakt van stenen op een op zijn zachtst gezegd ongewone manier.

Michael Grab is een Canadese kunstenaar die wereldberoemd is geworden met zijn buitengewone sculpturen. Het zijn creaties die bestaan uit uiterst moeilijke evenwichtsoefeningen, waarbij de stenen op elkaar worden geplaatst op de exacte plek die het mogelijk maakt het geheel stil te laten liggen. Het lijkt een uitdaging aan de zwaartekracht, maar in werkelijkheid is het een nauwkeurige studie van diezelfde kracht.

In feite is de naam die Grab heeft gegeven aan het project dat hem wereldberoemd heeft gemaakt "Gravity Glue", waarmee hij aangeeft dat wat alle stenen bij elkaar houdt in die schijnbaar onmogelijke posities geen lijm is zoals we die in de traditionele zin begrijpen, maar de zwaartekracht zelf.

via Alasdair Foster - talking-pictures.net.au

Advertisement

De mens besteedt uren aan het maken van deze sculpturen in verschillende natuurlijke omgevingen, fotografeert ze en verandert soms het decor, waardoor hetzelfde beeld opvalt tegen de achtergrond van verschillende steden en landschappen. De achtergrond kan dus variëren (maar niet altijd) en kunstmatig zijn, maar het beeld zelf is echt.

Hoe bereikt hij deze resultaten? Het is een proces dat veel geduld vereist. Grab blijft geconcentreerd, met lichaam en geest, vele uren werken in een meditatieve staat, in diepe verbinding met de natuur die hem omringt en inspireert.

Advertisement

Soms duurt het uren, soms zelfs dagen: zijn sculpturen storten echter, naarmate ze groeien en vooral wanneer ze hun definitieve staat bereiken, niet gemakkelijk in, juist omdat hij zich concentreert op het vinden van het perfecte evenwicht telkens wanneer hij een of meer elementen toevoegt.

Hij beschouwt ze echter allemaal als kortstondige creaties, dus na voltooiing van het werk fotografeert hij het zorgvuldig en ontmantelt hij de sculpturen, zodat het natuurlijke landschap dat hij heeft veranderd om kunst te creëren, weer in zijn oorspronkelijke staat terugkeert. Zelfs wanneer de projecten dagenlang duren, demonteert hij de sculpturen elke avond en komt hij de volgende ochtend terug om ze te monteren, en voegt dan nieuwe stukken toe.

Michael Grab zegt dat de concentratie die nodig is om de balanspunten voor elke steen te vinden, hem ertoe brengt "het lawaaierige geklets dat de mensen gewoonlijk bezighoudt, uit te schakelen".

Het is inderdaad een complexe, methodische handeling, waarvoor men zich moet afzonderen van de dagelijkse dynamiek en beslommeringen om in een staat van harmonie te komen met het landschap, de gebruikte stenen en zichzelf, om de concentratie niet te verliezen - noch het geduld, zouden wij zeggen! - totdat het project is voltooid.

Hieronder zie je ook een video van de kunstenaar.

Wil je zelf proberen dergelijke sculpturen te maken?

Advertisement