Je hoeft ze niet te kopen: 8 alledaagse voorwerpen die je thuis kunt maken

door Natasja

28 Maart 2023

Je hoeft ze niet te kopen: 8 alledaagse voorwerpen die je thuis kunt maken
Advertisement

We zijn er zo aan gewend om alles wat we nodig hebben in de winkel te kopen, dat we, als we merken dat we iets nodig hebben, het meteen kopen, zonder ons af te vragen of we het gemakkelijk zelf kunnen maken en geld kunnen besparen. Veel wegwerpproducten kunnen echter in enkele minuten zelf worden gemaakt en gaan veel langer mee dan hun commerciële tegenhangers, met aanzienlijke voordelen, niet alleen voor onze portemonnee maar ook voor het milieu.

Dus wat dacht je ervan om de volgende keer dat iets op is eens iets anders probeert voordat je naar de winkel rent? Misschien ontdek je dat je het niet per se hoeft te gaan kopen en dat je veel voldoening kunt halen uit het zelf bereiden! We stellen hieronder 8 producten voor die we vaak kopen en die we in plaats daarvan zelf zouden kunnen maken.

Advertisement

1. Afwasspons

1. Afwasspons

ehow/YouTube

Afwassponzen zijn het vuilste voorwerp in huis, en om altijd een goede hygiëne van de vaat te garanderen, moet je ze eens per week vervangen. Om deze wekelijkse aankoop te vermijden, kun je de sponzen vervangen door borstels, die hygiënischer zijn omdat ze sneller drogen en dus minder vatbaar zijn voor de verspreiding van vuil en kiemen, of je kunt ze thuis zelf maken en ze regelmatig te wassen en te hergebruiken.

Er zijn veel voorwerpen die je op deze manier kunt recyclen: oude truien, sokken, handdoeken, flanellen lakens, jute, kokosvezels, fruitnetjes; om ze te maken knip je gewoon rechthoeken uit stof en naai je ze aan elkaar. Praktisch, gemakkelijk en snel! Gebruik ze zoals gewone wegwerpsponzen en was ze elke week.

Advertisement

2. Make-Up remover pads

2. Make-Up remover pads

Lily Rose/YouTube

Make-up remover pads zijn zeer nuttige hulpmiddelen om jezelf te verwennen en jezelf een avondmassage te geven om te ontspannen en je 's nachts in slaap te begeleiden. Als je elke dag make-up aanbrengt, zul je zeker regelmatig en op zeer korte termijn verpakkingen make-up remover pads moeten kopen, dus door ze thuis te maken kun je veel geld besparen.

Ook hier kun je oude voorwerpen die je in huis hebt hergebruiken, zoals zachte t-shirts of flanellen lakens of, als je een meer exfoliërende werking wilt, ook een zachte handdoek. Belangrijk is dat de stof 100% katoen is (of badstof in het geval van een handdoek) en dat hij zacht is. Om ze te maken heb je ook spelden, een naaimachine of stoffenlijm nodig.

3. Vershoudfolie

3. Vershoudfolie

thefrugalcrafter Lindsay Weirich/YouTube

Vershoudfolie is de eerste keuze als het erom gaat voedsel te bedekken en te beschermen. Het is echter niet alleen een product dat potentieel schadelijke stoffen aan het voedsel afgeeft als het niet correct wordt gebruikt, maar ook een product dat moeilijk te recyclen is, zodat het beter vervangen kan worden door milieuvriendelijkere alternatieven.

Voor alles wat je niet gewoon kunt bedekken door het in een bakje te doen, is er een natuurlijk alternatief voor plastic voedselfolie. Om het te maken, heb je alleen katoenen stof nodig, recyclebaar uit oude t-shirts, lakens, servetten of handdoeken, bijenwas en een strijkijzer. Je kunt het hergebruiken door het gewoon af te spoelen met lauw water en milde zeep.

4. Mondwater

4. Mondwater

DIY Natural/YouTube

Mondwater is een essentiële stap in de dagelijkse mondhygiëne, maar ben je echt zeker van de ingrediënten in commerciële mondspoelingen? Het gebruik ervan brengt ook een terugkerende uitgave met zich mee, die je drastisch kunt verminderen door thuis je eigen mondwater te maken met een paar eenvoudige ingrediënten: baking soda, essentiële oliën en kruiden zijn in feite uitstekende bondgenoten van de mondhygiëne, je hoeft ze alleen maar te verdunnen in water voor een perfect, natuurlijk mondwater.

5. Paneermeel

5. Paneermeel

Bigger Bolder Baking/YouTube

Als kind heb je vast je moeder of grootmoeder oud brood in een blender zien stoppen en tot kruimels zien reduceren, die ze dan als paneermeel gebruikten. Dit is een manier om oud brood, dat anders bij het vuilnis zou belanden, te recyclen en je geld te besparen op het kopen van paneermeel voor je recepten.

Je kunt hiervoor elk soort brood gebruiken en het kost maar een paar minuten om het door de keukenmachine te halen, zelfs de kinderen kunnen meehelpen!

Advertisement

6. Keukenpapier

6. Keukenpapier

TheCraftyGemini/YouTube

Keukenpapier is tegenwoordig altijd in de keuken aanwezig en wordt op duizend verschillende manieren gebruikt, evenals papieren servetten. Daarom is het een vrij grote uitgavenpost aan het einde van elke maand. Ook hierop kun je besparen, in de eerste plaats door aan tafel weer stoffen servetten te gebruiken in plaats van papieren. Voor alle andere toepassingen kun je een rol keukenpapier maken door oude doeken en handdoeken te recyclen.

7. Maandverband

7. Maandverband

Curly Made/YouTube

Maandverband en luiers drukken zwaar op het maandelijkse budget en zijn bovendien niet-recycleerbare producten. Deze producten bevatten ook tal van chemische verbindingen, die de huid kunnen irriteren. Je kunt gemakkelijk meer natuurlijke en milieuvriendelijke alternatieven maken door simpelweg natuurlijke stoffen en een naaimachine te gebruiken. Je huid, je portemonnee en het milieu zullen je dankbaar zijn!

Advertisement

8. Dierenvoeding

8. Dierenvoeding

Clean & Delicious/YouTube

De huisdieren maken deel uit van het gezin en worden vaak net als kinderen behandeld. Dus waarom niet ook voor hen zorgen met goede voeding? Commerciële producten voor hun voeding zijn niet alleen kunstmatige producten en dus vol potentieel schadelijke stoffen, maar zijn vaak ook erg duur. Natuurlijke en zelfgemaakte alternatieven worden daarom een mogelijkheid om hethuisdier niet alleen te verwennen, maar ook om geld te besparen.

Je hoeft alleen maar te letten op de voedingsmiddelen die de huisdieren niet kunnen eten; een korte zoektocht op internet volstaat om de meest geschikte recepten voor hun dieet te vinden.

Klaar om deze alternatieve manieren om geld te besparen uit te proberen?

Advertisement