Doe de appelschillen in de pot en krijg een zeer bruikbaar product

door Natasja

20 Maart 2023

Doe de appelschillen in de pot en krijg een zeer bruikbaar product
Advertisement

Appels behoren tot de meest geconsumeerde fruitsoorten ter wereld: er zijn heel veel verschillende soorten en smaken, ze zijn meestal vrij goedkoop, en ze zijn heel gemakkelijk te vinden. Ze hebben ook het voordeel dat ze zeer veelzijdig zijn: je kunt ze zo eten, zelfs met schil, of ze combineren met bijna elke andere fruitsoort voor heerlijke fruitsalades. Maar ze zijn ook het smakelijke ingrediënt van zoete bereidingen in vele verschillende tradities, en er is geen tekort aan hartige gerechten die juist door de smaak van appels worden verrijkt.

Als we ze eten of koken, verwijderen we vaak de schil, hoewel die juist zoveel voedingseigenschappen bevat. Wat doe je meestal met die schillen? Waarschijnlijk gooi je ze zonder nadenken in de vuilnisbak, maar in werkelijkheid kun je ze op verschillende manieren gebruiken, ook om een nuttig product voor o.a. de keuken te bereiden. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

Wat wij voorstellen om met de schillen te doen, is allereerst appelciderazijn maken! Zoals je weet, is appelciderazijn niet alleen een zeer smakelijke aromatische specerij, maar komt hij ook van pas bij een groot aantal huishoudelijke schoonmaakwerkzaamheden, en de bereiding ervan met je eigen handen is zeer eenvoudig en goedkoop. Het vergt een beetje geduld, maar heel weinig werk.

Wat heb je nodig:

  • appelschillen (die van twee grote appels), en eventueel ook het klokhuis. Ze moeten vers zijn.
  • lauw water (misschien een stilstaand mineraalwater)
  • 3 eetlepels suiker, of twee eetlepels honing
  • een grote pot, of ook een fles. Een pot van één liter is goed. Het verdient de voorkeur deze eerst te steriliseren door 10 minuten te koken in water.
  • voedselgaas. Je kunt ook een Amerikaanse koffiefilter gebruiken, of een zeer dunne doek (die perfect schoon is, nog beter indien gesteriliseerd)
  • elastiekje

Hoe ga je te werk?

1. Giet de schillen in de pot.
2. Giet twee vingers water in een klein kopje en smelt daarin de honing of suiker.
3. Doe het lauwe water in de pot tot alle schillen bedekt zijn. Misschien moet je helpen ze met een vork aan te drukken.
4. Giet de opgeloste suiker of honing al roerend in de pot.
5. Bedek de opening van de pot met gaas.
6. Maak het rond de opening vast met het elastiekje.
7. Zet alles op een donkere plaats met een temperatuur van ongeveer, maar niet boven de 20 graden.
8. Je moet het een maand laten fermenteren, maar eens per week moet je het schudden om de ingrediënten te mengen. Als je merkt dat het vloeistofniveau daalt, waardoor de schillen tevoorschijn komen, vul dan aan door meer water te maken met een theelepel suiker of gesmolten honing.
Als je na een paar weken een gelatineachtige laag in suspensie ziet, mag je die niet verwijderen: dat is de azijnzwam en mag pas worden verwijderd als de azijn klaar is (4-6 weken fermentatie).
9. Zeef het en bewaar de azijn in een goed gesloten houder.

Uiteraard is het raadzaam appels te gebruiken die niet met pesticiden of andere schadelijke stoffen zijn geteeld. Het loont de moeite appels van goede kwaliteit te zoeken als je naast het eten van het vruchtvlees ook de schil op deze manier gebruikt!

Advertisement