Het keramische servies in scherven? Gebruik ze om het hele huis te versieren met geweldige DIY mozaïeken

door Natasja

10 Maart 2023

Het keramische servies in scherven? Gebruik ze om het hele huis te versieren met geweldige DIY mozaïeken
Advertisement

Theeserviezen, koffieserviezen of borden voor dagelijks gebruik, maar ook voor belangrijke gelegenheden. En vervolgens tegels, keramische of porseleinen vazen en zelfs beeldjes of andere decoraties die toevallig in huis staan: dit zijn breekbare voorwerpen die we in de loop der tijd verzamelen en elke keer dat er een breekt, is dat een beetje jammer. Maar je hoeft er niet per se afscheid van te nemen en ze in de prullenbak te gooien.

Er zijn namelijk talloze creatieve recyclingprojecten waarmee je ze opnieuw kunt gebruiken om alles te versieren, van eenvoudige voorwerpen tot hele oppervlakken in huis en tuin. Je moet ze in kleine stukjes verkleinen om ze te gebruiken als stukjes in een mozaïek. Daarvoor gebruik je speciale snijders, en moet je misschien wat scherpe randjes wegvijlen, maar daarna is het een kwestie van in elkaar zetten en lijmen (met speciale vulmiddelen). Je moet gewoon het juiste idee vinden! Hieronder staan er een paar om je te inspireren.

Advertisement

Als je erover nadenkt hoe je een buitentrap kunt opfleuren, is zo'n mozaïek perfect om de verhoging van elke trede te bekleden!

Advertisement

Een van de meest populaire projecten, en perfect om dit soort werk onder de knie te krijgen, is het bekleden van de buitenkant van terracotta potten (of ook betonnen potten, wat dat betreft): je kunt je uitleven en een beetje overdrijven met combinaties van vormen en kleuren!

Zo worden alle tegels en het servies dat kapot is gegaan weer iets heel moois, om nog lang van te genieten.

Niets staat je in de weg om keramische stukken te combineren met andere materialen, zoals nepedelstenen, zeeglas of schelpen (let altijd op de regels voor het verzamelen van materialen van het strand): je kunt er fotolijsten of spiegels van maken en nog veel meer.

Als het waardevolle porselein breekt, is het zonde om het weg te gooien. Waarom het niet recycleren om in huis wat meubels te versieren?

Advertisement

Een kleurrijk mozaïek als dit kan ook de originele toets zijn om de planken in een badkamer te versieren, of een wastafel in de tuin!

Als je er een beetje goed in bent en mooie ontwerpen kunt maken, kan deze techniek een prachtige achterwand in de keuken opleveren.

Advertisement

En op de muren, ook buiten, van het huis is een klein mozaïek met een eenvoudige vorm een permanente en ook duurzame decoratie!

Met veel geduld kun je er zelfs hele gedeelten van vloeren mee versieren, vooral buiten het huis: een werkelijk unieke artistieke toets.

Advertisement

En bedenk eens hoe de buitenste raamkozijnen zouden opbloeien als ze versierd waren met deze kleurrijke details.

Heb je er wel eens over gedacht om een kroonluchter in je tuin te plaatsen? Misschien door hem te maken van stukjes gebroken keramiek en porselein, dat zou je vast geweldig vinden!

Hoe zou jij dergelijke stukjes hergebruiken?

Advertisement