5 eenvoudige manieren om kurken op een nuttige en creatieve manier te recyclen

door Natasja

23 Februari 2023

5 eenvoudige manieren om kurken op een nuttige en creatieve manier te recyclen
Advertisement

Iedereen met een minimum aan ervaring in DIY en creatief handwerk weet dat elke kurk een kostbaar element kan zijn: het is in feite een gewoon voorwerp dat kan worden omgevormd tot een groot aantal andere dingen, decoratief, nuttig, leuk. Het varieert van zeer eenvoudige en betaalbare recyclingideeën tot wat kan worden omschreven als kleine kunstwerken.

Het zijn de eerste waar we het hier over gaan hebben, de echt eenvoudige knutselwerkjes die, als je ze nog niet hebt geprobeerd, de moeite waard zijn om uit te proberen, al was het maar om het bevredigende resultaat in handen te hebben van een eenvoudig maar nuttig accessoire, ontstaan uit een voorwerp dat anders in de vuilnisbak zou zijn beland. Bekijk de ideeën hieronder.

via Creativo/Facebook

Advertisement
Creativo/Facebook

Creativo/Facebook

Drijvende sleutelhanger

Ken je die oogschroeven, die met de metalen gleuf en de scherpe rand die voor heel veel doe-het-zelf-klussen worden gebruikt? Je hoeft er alleen maar een te nemen en die in een van de uiteinden van een willekeurige kurk te steken (ook kurken van mousserende wijn, niet alleen wijnfleskurken), vervolgens een ring toe te voegen zoals die voor sleutelhangers wordt gebruikt en je hebt een sleutelhanger die op het wateroppervlak drijft!

Je kunt hem natuurlijk ook personaliseren door hem te beschilderen met verf, nagellak of permanente stiften!

DIY-kaarsen zonder was

Neem een kurk, leg die in een glas en vul het glas met pure alcohol tot de kurk onder water staat. Laat de kurk 24 uur weken, haal hem er dan uit, zet hem in een kandelaar en steek de bovenkant van de kurk aan (bij voorkeur met een aansteker met lange hals, om je niet te verbranden). Hij zal lang branden, net als een kaars!

Kabelelastiek

Boor een klein gaatje door de kurk in de breedte, net onder elk uiteinde. Rijg een stuk elastiek door deze gaatjes, leg vervolgens een knoop aan elk uiteinde van het elastiek zelf: je hebt dan een soort lus gecreëerd, die precies bij de kurk wordt gesloten. Dat is de sluiting die je om de opgerolde kabels moet wikkelen om niet nog meer rommel te creëren!

Dit zijn eenvoudige gebaren, die je nader kunt bekijken in onze onderstaande video, waarin je ook twee andere supercreatieve manieren ontdekt om kurken te recyclen.

Advertisement
Advertisement