7 prachtige voorbeelden van 'focaccia art': wanneer brood een prachtig schilderij wordt

door Natasja

19 Februari 2023

7 prachtige voorbeelden van 'focaccia art': wanneer brood een prachtig schilderij wordt
Advertisement

Als kind een paar koekjes of taartjes kneden, lijkt het een leuke bezigheid. Misschien klinkt de waarschuwing van een ouder of grootouder om niet "met voedsel te spelen" je nog in je oren, maar het staat buiten kijf dat bakken soms net zo'n leuke bezigheid kan zijn als spelen. Of tenminste, als het een spel is, is het nog leuker om iets te bakken.

En wat te denken van de voldoening om te zien dat het resultaat van zoveel inspanning er niet alleen smakelijk maar ook esthetisch heel mooi uitziet? Er zijn mensen die speciaal studeren om te leren hoe ze voedsel moeten presenteren. En er zijn er zelfs die erin slagen om van een gewoon voedingsmiddel, zoals een gebakken focaccia, een waar kunstwerk te maken.

Dit is het geval bij een kleine maar schattige trend die online te vinden is, die van de zogenaamde "focaccia art": hierbij wordt de focaccia, die al gekneed en gedesemd is en klaar om gebakken te worden, beschouwd als een doek dat versierd kan worden met gekleurde tekeningen. Die kunnen van alles zijn, maar vaak zijn het bloemmotieven.

Het leuke is dat je, nadat de juiste foto's zijn gemaakt, het geheel kunt opeten! Bekijk er hieronder een paar.

Advertisement

Kies groenten voor je decoraties. Bedenk het ontwerp en snijd ze dienovereenkomstig. Favorieten zijn kerstomaatjes, aardappelen en olijven.

Advertisement

Vaak zie je dan schilderijtjes met een bloementhema die ook met uien zijn gemaakt. En als er groen in het ontwerp moet worden opgenomen, dan worden stengels en bladeren van aromatische planten zoals peterselie, basilicum en oregano onderdeel van het schilderij.

Tomaten en paprika's lenen zich er bijvoorbeeld voor om papavers te worden. En daar helpt het om ook klaprooszaden te hebben. In feite zijn zaden en kruiden ook geweldige decoratieve elementen om van te profiteren in vorm, kleur en smaak!

Plakjes pepers, paprika's, dunne asperges, plakjes champignons: de enige beperking is je fantasie. Alles hangt af van het ontwerp dat je wilt maken.

Er zijn ook mensen die dierensilhouetten kunnen maken.

Advertisement

Sommige mensen zijn nog origineler en geven het gerezen deeg zelfs een andere vorm.

Er is zelfs ruimte voor fantastische wezens. Natuurlijk, hoe ingewikkelder het ontwerp, hoe meer je zult moeten oefenen en misschien zelfs proberen het ontwerp eerst op een paar vellen bakpapier te maken, om de beste rangschikking van elk element te ontdekken.

Advertisement

Er is ook de baktijd om rekening mee te houden: misschien is het soms beter om de focaccia eerst een beetje te bakken en pas na een tijdje de groenten toe te voegen, zodat ze gaar worden zonder te veel aan te branden.

Ze zijn mooi om naar te kijken, zelfs als ze rauw zijn, maar wat een verrassing als ze uit de oven komen!

Wil je zelf ook eens de focaccia art uitproberen?

Advertisement