Papieren bootjes: 9 eenvoudige en kleurrijke knutselwerkjes die perfect zijn voor kinderen

door Natasja

20 Januari 2023

Papieren bootjes: 9 eenvoudige en kleurrijke knutselwerkjes die perfect zijn voor kinderen
Advertisement

Niet iedereen in de wereld is een deskundig schilder, of weet hoe je ingewikkelde origami moet maken, maar iedereen heeft als kind minstens één keer een of ander gestileerd bootje getekend in de golven van de zee, net zoals ze een vel papier leren vouwen om een bootje te maken met een puntige romp en een driehoekig zeil in het midden. Maar met papier, en karton, kan veel meer worden gedaan en het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn.

Papieren borden, kartonnen kokers in toiletpapierrollen en knipsels uit verschillende vellen papier zijn allemaal gemakkelijk te vinden materialen die dan, met een beetje verf of verschillende kleuren, penselen, stiften, scharen en alles wat je verder nodig hebt, kleurrijke knutselwerkjes worden die perfect zijn om de creativiteit van de kleintjes te stimuleren. Bekijk de ideeën hieronder.

Advertisement

Een papieren bord is een kant-en-klaar schilderijtje: je hoeft het alleen maar te vullen met de gewenste vormen en kleuren, en het tafereel van een bootje in de golven is perfect. Een beetje verf, maar misschien ook voedselkleurstof, kan een klein meesterwerk creëren om trots in huis op te hangen.

Advertisement

Voor een iets interactiever idee kun je alleen de lucht en de golven van de zee tekenen, dan een kleine horizontale snede maken tussen de golven en daar een houten stokje in steken, zoals die van een ijslolly, waardoor een uit een vel papier geknipte walvis, of een ander personage dat je in die zee wilt laten zwemmen, op en neer beweegt.

Een driedimensionale collage: gewoon uitknippen, vouwen, plakken, en vele gekleurde stukjes papier creëren een heel leuk tafereel.

Licht gekrulde stroken papier worden driedimensionale golven om elk schilderijtje een extra accent te geven.

De volwassenen nemen een deksel van een kartonnen doos en bedekken dat met krantenpapier, en als het droog is, gebruiken de kinderen het als lijst voor hun eigen kleine papieren wereld om met fantasie te creëren.

Advertisement

Met twee papieren borden kun je een zeebodem creëren om van bovenaf te bekijken!

Het leren vouwen van een vel papier om het de vorm van een boot te geven is een beetje een leerritueel: als de kleintjes het onder de knie hebben, wordt het leuk om bootjes van verschillende grootte te maken voor allerlei composities.

Advertisement

En wist je dat zelfs eierdozen boten kunnen worden?

Een kartonnen koker van een toiletrol is daarentegen perfect om een vuurtoren van te maken, die ook op het op een papieren bord geschilderde zeegezicht kan worden geplakt.

Klaar om fantastische zeewerelden te maken met papier?

Advertisement