Een oud t-shirt dat je niet meer gebruikt? Je kunt er een kussenhoes van maken zonder te hoeven naaien

door Natasja

07 Januari 2023

Een oud t-shirt dat je niet meer gebruikt? Je kunt er een kussenhoes van maken zonder te hoeven naaien
Advertisement

T-shirts maken deel uit van ieders kledingkast: een kledingstuk met een zeer eenvoudige vorm maar dat duizend stijlen kan aannemen en ook veel over ons vertelt. Het is in feite het type kledingstuk dat zich het meest leent om te worden versierd met geschriften en afbeeldingen, zodat het vaak het favoriete handelsproduct van duizend bedrijven is, het wordt een souvenir, het wordt gebruikt voor vrijwel elke gelegenheid, van elke outfit om uit te gaan, ook elegante, tot een pyjama om te slapen.

Zo vind je in de kast misschien enkele t-shirts die je niet meer draagt, maar die je echt koestert: je hebt ze daar niet nodig om laderuimte te nemen, maar je wilt ze ook niet wegdoen. Een goed compromis om ze te blijven gebruiken zonder ze te dragen is om er een kussensloop van te maken voor de kussens waarmee je het huis inricht.

Advertisement

Je hoeft niets te naaien, je hebt alleen maar het volgende nodig:

 • T-shirt
 • Kussen
 • Schaar
 • Stift (of naaikrijt)
 • (optioneel) naalden en plakband, of een zwaar voorwerp 

Het werkwijze is echt eenvoudig, zoals je ook hier https://danavento.com/craft-a-no-sew-pillow-from-a-t-shirt/ kunt lezen.

 1. Kies een kussen, meestal een vierkant, dat slechts enkele centimeters kleiner is dan de voorkant van het gekozen t-shirt.
 2. Rust jezelf uit met een viltstift, ook een permanente marker of die voor stof. Als je naaikrijt hebt, is dat ook goed.
 3. Leg het t-shirt op een ondergrond en zorg ervoor dat er geen kreukels in komen. Als het helpt, gebruik dan gewichten of stukjes plakband om de stof strak te houden. Om ervoor te zorgen dat de twee randen van het t-shirt perfect op elkaar aansluiten, kun je spelden (op de randen geplaatst) gebruiken om ze bij elkaar te houden.
 4. Leg het kussen in het midden van het t-shirt.
 5. Teken met een viltstift of krijt de omtrek van het kussen, maar houd het breed: overweeg minstens 3 of zelfs 5 cm toe te voegen aan elke kant. Dit levert een vierkant op dat groter is dan het kussen zelf.
 6. Zorg ervoor dat de spelden het t-shirt stevig op zijn plaats houden zonder de twee randen verkeerd uit te lijnen, en knip beide zijden van het t-shirt tegelijkertijd uit, volgens de omtrek die je zojuist hebt getekend.
 7. Zorg ervoor dat de twee vierkanten van de stof die je zojuist hebt verkregen op één lijn liggen en begin aan elke kant te knippen om franjes te maken van een paar cm breed en even lang als het overschot van het vierkant boven de werkelijke grootte van het kussen.
 8. Als je klaar bent, scheid de twee flappen stof en leg het kussen op de binnenkant van wat de achterkant van het t-shirt was.
 9. Bedek het kussen met de andere flap, zodat de voorkant van het t-shirt aan de buitenkant blijft.
 10. Begin elke franje van de bovenste flap paarsgewijs te knopen met de overeenkomstige franje van de onderste flap, en sluit de twee zijden van de stof langzaam rond het hele kussen.

Advertisement

Het werk is echt snel en gemakkelijk, en het resultaat is superleuk! Het zal ook heel gemakkelijk zijn om deze handgemaakte kussensloop eraf te halen en er weer omheen te doen wanneer je de sloop wilt wassen!

Heb je al geprobeerd kussenhoezen te maken op deze manier?

Advertisement