11 manieren om glazen potten te recyclen tot mooie en nuttige voorwerpen voor elke kamer in huis

door Natasja

16 November 2022

11 manieren om glazen potten te recyclen tot mooie en nuttige voorwerpen voor elke kamer in huis
Advertisement

Denk je er wel eens aan hoezeer de juiste houder op de juiste plaats je helpt om een hoek van het huis te ordenen? Op het bureau, op het aanrecht, in de badkamer...? Zowat elke ruimte in huis heeft manden, dozen of misschien potten en kruiken nodig. En deze laatste twee categorieën objecten kunnen worden gekocht maar ook gemaakt van de lege glazen potten die overblijven nadat je het voedsel dat erin zat, hebt opgegeten.

Jam, yoghurt, augurken: als je erover nadenkt, zijn er zoveel glazen verpakkingen die je regelmatig gebruikt en weggooit. Als je ze met fantasie wilt recyclen, bekijk dan de onderstaande voorstellen.

Advertisement

Hogere en ruimere potten worden ideale pollepelhouders voor de keuken, of misschien ook penseelhouders voor wie creatieve en artistieke werkjes doet. Ze kunnen op duizend verschillende manieren worden versierd, door ze te schilderen, te decouperen, reliëf aan te brengen... Laat je fantasie de vrije loop!

Advertisement

Kleine exemplaren daarentegen kunnen worden omgevormd tot potten voor vetplanten, die slechts sporadisch water krijgen, gezien het risico van stagnatie van het water. Anders kun je proberen drainagegaten in de bodem te boren.

De eenvoudigste manier om oude glazen potten te gebruiken is misschien wel om ze te gebruiken als kaarsenhouders, voor waskaarsen, maar ook elektrische kaarsenhouders op batterijen, en zelfs lichtsnoeren op batterijen.

Een spleetje in de dop (goed gevijld, om later verwondingen te voorkomen) en het worden gepersonaliseerde zakdoekjesdispensers.

Voeg steunen toe, schilder ze en vul met gekleurde snoepjes: het worden leuke en "lekkere" woondecoraties.

Advertisement

Wil je de klemmen, pennen en andere accessoires op je bureau opruimen? Doe ze in versierde potten.

Matte verf, en oude yoghurtpotten worden plantenpotten die eruit zien alsof ze van keramiek, of zelfs terracotta zijn, wat je maar wilt.

Advertisement

De goedkope optie om alle specerijen, ontbijtgranen en zaden die je in de keuken gebruikt in dezelfde potjes te doen: netjes en mooi om te zien.

Deksel bevestigd aan de onderkant van een plank, en door de pot telkens vast te schroeven heb je houders die je kunt gebruiken in elke kamer die extra ruimte nodig heeft.

Advertisement

Als je ze ombouwt tot pennenhouders, om de pennen netjes te houden, kun je de truc toepassen die bij bloempotten wordt gebruikt: een rooster waarin je elk potlood of elke pen kunt steken.

Leef je uit met het vinden van je favoriete manier om glas te versieren: je kunt het ook kleuren zonder de doorzichtigheid te verliezen!

Op hoeveel creatieve manieren heb jij thuis glazen potten gerecycled?

Advertisement