Heb je een aantal oude handdoeken? Ontdek hoe je ze op 8 fantasierijke en nuttige manieren kunt recyclen

door Natasja

11 November 2022

Heb je een aantal oude handdoeken? Ontdek hoe je ze op 8 fantasierijke en nuttige manieren kunt recyclen
Advertisement

Handdoeken verslijten vroeg of laat. Door veelvuldig gebruik en even vaak wassen slijten ze, waardoor ze na verloop van tijd minder zacht en soepel worden. Ze kunnen ook dunner worden of er kunnen gaten in komen.

Als ze te hard en gerafeld zijn om als handdoek te worden gebruikt, betekent dat echter niet dat ze niet voor vele andere doeleinden kunnen worden hergebruikt en tot even nuttige dingen kunnen worden omgevormd, zij het op een andere manier. Met een beetje fantasie en creativiteit en de juiste hoeveelheid handigheid kan veel gedaan worden. We tonen er hieronder slechts enkele voorbeelden.


Advertisement

Het gebruik van oude handdoeken ter vervanging van gewone stofdoeken, voor de vloer of andere oppervlakken, is echt een geweldig idee. En het is een goedkope en superecologische keuze, want eenmaal gebruikt zijn deze doekjes natuurlijk wasbaar en herbruikbaar.

Advertisement

Hetzelfde geldt voor rollen wasbare servetten, die gemakkelijk kunnen worden vervangen door papieren handdoeken voor een beslist milieuvriendelijkere aanpak. Je hoeft ze alleen maar met knopen aan elkaar te bevestigen om ze er af te halen, te gebruiken, te wassen en eindeloos te hergebruiken. En ze zijn echt mooi om te zien.

En wat vind je van make-up remover pads ter vervanging van de pads die je maar een keer kan gebruiken? Ze zijn leuk omte zien, handig en blijkbaar zelfs zachter voor de huid. Het is echt de moeite waard om ze te maken. Met één handdoek kun je er veel maken. En ze kunnen zelfs een prachtig, origineel cadeau zijn.

De mooie washandjes op de foto werden zoals je ziet gemaakt in kindermaten en -motieven. Maar je kunt alle soorten maken en voor alle leeftijden. Ze schijnen veel hygiënischer en huidvriendelijker te zijn dan klassieke sponzen. En ze maken van oude handdoeken is ongelooflijk eenvoudig.

Een leuke haartulband is ook een geweldig idee om te maken, cadeau te geven of jezelf te verwennen, waarbij de stof van handdoeken die vervangen moeten worden, opnieuw wordt gebruikt.

Advertisement

En waarom geen kleurrijke strandtas? De zachte, absorberende stof van de handdoek maakt hem perfect voor die context en behoefte.

Door stroken en resten van oude, gekleurde handdoeken te weven en op te rollen, kunnen gemakkelijk prachtige, kleurrijke badmatten worden gemaakt. Voor een badkamer die origineel en goed ingericht wil zijn, zijn ze een absolute must-have.

Advertisement

Tot slot zijn hier enkele prachtige vaatdoeken om in de keuken te hangen en altijd bij de hand te hebben. We weten allemaal hoe nuttig ze zijn en het feit dat ze gemaakt zijn van de stof van gerecycleerde handdoeken is zeker nog een extra voordeel.

Welke van deze fantastische ideeën zou je meteen willen namaken?

Advertisement