Kapotte potten: 11 manieren om ze om te toveren tot fantastische tuindecoraties

door Natasja

24 Juli 2022

Kapotte potten: 11 manieren om ze om te toveren tot fantastische tuindecoraties
Advertisement

Terracotta potten zijn het beste voor de verzorging van de planten, ook voor stekken van planten die je zelf vermeerdert. Ze zorgen voor een betere transpiratie van de grond, waardoor wordt voorkomen dat de grond te warm wordt of te veel vocht vasthoudt.

Het zijn echter ook tamelijk kwetsbare voorwerpen, die gemakkelijk kunnen breken, vooral wanneer ze oud en door de tijd versleten zijn. Wanneer dit gebeurt, hoef je echter niet noodzakelijk alle scherven weg te gooien: ze kunnen creatief worden gerecycled om originele tuindecoraties te maken, zoals de decoraties die je hieronder ziet.

Als je slechts één groot intact stuk over hebt, kun je het, als het groot genoeg is, op de grond leggen, zodat het gebroken gedeelte in contact komt met de aarde: het zal eruit zien als een hele half ondergedompelde vaas, en je kunt hem naar believen vullen met bloemen.

Advertisement

Je kunt ook een compositie maken met de twee helften, volgens een soortgelijk idee.

Als ze zo in de grond worden gezet, is het leuk om de indruk te wekken dat ze een rivier van bloemen over de grond werpen!

Of misschien kunnen ze in plaats van planten een stroom van witte (of zelfs gekleurde!) stenen vormen.

In een hoek waar al andere (onbeschadigde) potten staan, kan de gebroken pot horizontaal op de grond worden gezet, zodat hij een soort schaal wordt waarin de planten kunnen worden gezet.

Advertisement

Bij amfora's waarvan een van de bollende potscherven is afgebroken, is het leuk om een zodanige compositie te maken dat de planten recht uit het afgebroken middenstuk tevoorschijn komen!

En wanneer ze midden in de natuur worden neergelegd, kunnen zelfs gebroken potten die niet op een bepaalde plaats staan, toch nog hun charme hebben.

Advertisement

De hoge exemplaren die aan één kant zijn afgebroken, kunnen originele plantenbakken worden, waar de planten juist uit de opening tevoorschijn komen.

De beste planten om te kweken, ook met weinig grond, zijn vetplanten, dus er zijn genoeg ideeën voor het maken van cactuscomposities in gebroken potten!

Advertisement

En als je graag fairy gardens wilt maken, dan zijn de terracotta potten perfect.

Een gebroken vaas, plat in een andere gelegd, zodat alleen het intacte deel tevoorschijn komt: zo wordt het een deel van een compositie die bijna een levend schilderij is!

Heb jij wel eens gebroken potten op soortgelijke creatieve manieren gebruikt?

Advertisement