Stropdassen, een echte passie: 11 buitengewone creaties om na te maken en ze stijlvol te recyclen

door Natasja

09 Juli 2022

Stropdassen, een echte passie: 11 buitengewone creaties om na te maken en ze stijlvol te recyclen
Advertisement

Heb je er wel eens aan gedacht wat een buitengewone hulpbron stropdassen kunnen zijn? Of ze nu vintage zijn of nieuw en ongebruikt, ze zijn zeer nuttig materiaal met veel mogelijkheden om wonderen te creëren. Door wonderen te zeggen, overdrijven we helemaal niet, want we hebben het over stoffen, meestal zeer kostbaar en in allerlei kleuren en patronen, die eigenlijk helemaal nieuw in de kast liggen. Want op de manier dat stropdassen gebruikt worden, worden ze bijna nooit oud of versleten.

Ze blijven daar maar liggen, omdat ze uit de mode raken of gewoon omdat ze worden gekocht voor speciale gelegenheden en daarna nooit meer worden gebruikt. Als je bedenkt dat sommige mensen alleen op bruiloften en dergelijke stropdassen dragen, gebeurt dit heel vaak. Zo blijven kleurige en nieuwe stukken zijde, kasjmier, wol, linnen of katoen opgeborgen terwijl ze voor duizend verschillende creaties zouden kunnen worden gebruikt.

Door gebruik te maken van de patchworktechniek kunnen strop dassen werkelijk in alles worden veranderd, vooral in de handen van diegenen die goed kunnen naaien. En zelfs zonder grote vaardigheid met naald en draad kan je, door de juiste aanwijzingen te volgen, veel dingen maken. Kleding, mode-accessoires, allerlei soorten en vormen van inrichtingselementen kunnen zo gemaakt worden. We hebben enkele van de meest populaire inspiraties voor hergebruik van stropdassen verzameld. Kijk hieronder maar eens!

Advertisement

Kleurrijke en stijlvolle kussens voor elk type omgeving zijn een creatieve eerste stap om de stropdas ter hand te nemen en aan de slag te gaan.

Advertisement

Zijden en kasjmier rozen zijn zeer elegante en originele alternatieven voor echte bloemen of kunstbloemen maar enigszins kitscherig. Met een beetje handigheid en veel fantasie kun je ze maken.

Het stofferen van poefjes, stoelen, fauteuils of iets anders op een bijzondere en chique manier kan eenvoudig en leuk zijn. 

En waarom geen tafelkleden, placematstafeldecoraties en lopers maken? Het geeft veel voldoening om ze te showen nadat je ze gemaakt hebt.

Naast het verticaal of horizontaal samenvoegen, is een andere techniek om de schoonheid van kleuren en patronen van stropdassen te benutten, het weven ervan. Je kan er bijvoorbeeld prachtige quilts van maken.

Advertisement

En wat de mode betreft, kan je niet anders denken dan aan het gebruik van stropdassen om een veelkleurige lange rok te maken. Een beetje gipsy en een beetje jaren zeventig stijl, het zal zeker niet onopgemerkt blijven.  

Voor een korte rok in een meer jaren '60 bon ton stijl, kun je de stropdassen horizontaal combineren door de kleuren op elkaar af te stemmen om het geheel soberder te maken en een paar knopen of andere bijpassende details toe te voegen.

Advertisement

Je kunt je echt uitleven met jurken. Of ze nu lang of kort zijn, jurken die met stropdassen zijn gemaakt hebben altijd een bohemien tintje dat ze uniek maakt.

En wat betreft tassen? Ze kunnen meerkleurig, monochroom, klein, groot, vrolijk of meer verfijnd zijn. Er is geen grens aan creativiteit.

Advertisement

Een andere nuttige tip betreft het maken van haarbanden, hoofdbanden en andere haaraccessoires. Je kunt prachtige maken door te naaien en te lijmen, natuurlijk. Maar je kunt ook, heel eenvoudig, een stropdas nemen en die in je haar knopen in de stijl van een hoofdband uit de jaren 60. De resultaten zijn, in alle gevallen, buitengewoon.

Onder de mogelijke accessoires om te maken, tenslotte, zijn er zelfs sieraden. Halskettingen en armbanden in alle vormen en kleuren geven he look een originele toets en een extra randje. 

Dus waar wacht je nog op? Veel plezier met het mengen van kleuren en patronen door het creatief hergebruiken van stropdassen. Je zult er geen genoeg van krijgen .

Advertisement